Agrifoto

Nieuws Energie

Vrijstelling biobrandstof VS blijft, telers teleurgesteld

28 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Een flinke tegenvaller voor de biobrandstofsector in de VS. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat het voor kleinere olieraffinaderijen makkelijker wordt een ontheffing te krijgen voor het verplicht bijmengen van ethanol of andere hernieuwbare brandstoffen in hun producten.

De uitspraak is een volgende stap in een langlopend conflict tussen de olie-industrie aan de ene kant en de maïsverwerkers aan de andere kant. In de Clean Air Act (Zuivere Lucht Wet) uit 2005 en 2007 zijn quota vastgelegd voor een percentage biobrandstof dat moeten worden toegevoegd aan de benzine en diesel. Het idee was dat de VS zo minder afhankelijk van buitenlandse olie zou worden en dat alternatieven voor fossiele brandstoffen een stimulans zouden krijgen. Raffinaderijen zijn door de wetgeving verplicht grote hoeveelheden biobrandstoffen te kopen of als dat niet mogelijk is via credits de verplichting af te kopen.

Vrijstelling
De milieudienst EPA verleende echter aan verschillende kleinere raffinaderijen vrijstellingen voor de verplichtingen. Die vrijstellingen zijn een doorn in het oog van de maïstelers en producenten van bio ethanol die daartegen een zaak aanspande.

De petrochemische industrie reageert opgelucht op de uitspraak. De bijmengverplichting "raakt de consument, is slecht voor de levensvatbaarheid van raffinaderijen in het hele land en de banen die daarmee samenhangen", volgens de directeur van de American Fuel & Petrochemical Manufacturers. Producenten van biobrandstoffen en maïstelers zijn minder opgetogen. De National Corn Growers Association laat weten "zeer teleurgesteld te zijn in deze ongelukkige uitspraak van het hooggerechtshof".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox