Shutterstock

Nieuws Energie

Windmolens moeten ook aan MER-rapportage

30 Juni 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De algemene normen voor geluid, slagschaduw en veiligheid voor de bouw en het gebruik van windturbines zijn niet voldoende. Op grond van het Europese recht moeten ook de gevolgen voor het milieu worden gewogen.

De Raad van State deed vandaag (woensdag 30 juni) een tussenuitspraak in een zaak over de omgevingsvergunning voor de bouw van 16 windturbines in Delfzijl. In juni 2020 oordeelde het Europese Hof in een zaak over een Belgisch windturbinepark dat voor een aantal windturbinenormen op grond van de Europese richtlijn voor Strategische Milieubeoordeling een milieubeoordeling moet worden gemaakt.

Bezwaarmakers tegen het windmolenpark in Delfzijl verwezen naar dit Nevele-arrest, dat volgens hen ook gevolgen heeft voor de Nederlandse normen die zijn vastgelegd. De Raad van State komt tot de conclusie dat voor de Nederlandse windturbinenormen inderdaad een milieubeoordeling had moeten worden gemaakt.

Vrees voor vertraging
De uitspraak betekent niet dat er geen nieuwe besluiten meer genomen kunnen worden over windturbines. Gemeentes kunnen namelijk in een bestemmingsplan eigen normen stellen, als deze maar goed zijn onderbouwd.

De Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) is opgelucht dat de Raad van State snel uitspraak heeft gedaan en dat er nu voor alle partijen duidelijkheid is. De NWEA constateert aan de hand van de uitspraak dat windturbines een MER-procedure moeten doorlopen. "Het is nu aan het Rijk om dit voortvarend op te pakken", laat de NWEA op zijn website weten. "De windsector roept hierbij op tot snelheid, zodat procedures voor nieuwe projecten geen lange en onnodige vertraging opleveren. Wij gaan graag met de overheid in gesprek hoe vertraging en financiële risico's voor lopende trajecten zoveel mogelijk kunnen worden beperkt".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden