Shutterstock

Analyse Energie

Stroom onverminderd duur en OPEC zorgt voor onrust

10 Juli 2021 - 1 reactie

Elektriciteit blijft onverminderd duur. Het aanbod blijft nog steeds beperkt onder meer door tegenvallende opbrengsten van zonne- en windenergie. De olieprijs is deze week juist iets gezakt na onenigheid tussen de OPEC+ leden. En Nederland onderzoekt de kansen voor kernenergie.

De elektriciteitsprijs blijft opvallende hoog. Een combinatie van hoge gas- en kolenprijzen en beperkt aanbod van zon- en windenergie zorgt voor deze relatief hoge prijs. De EPEX spotnotering bleef afgelopen week zelfs de inmiddels gebruikelijke zondag dip in de prijs uit. Alleen dinsdag 6 juli zakte de prijs onder de €80 met €77,66 per MWh door een stormachtig weer dat zorgde voor ruim aanbod van windenergie. Donderdag 8 juli kwam de notering uit op €96,04 per MWh.

Voor de komende week voorspellen analisten elektriciteitsprijzen die rond het niveau van deze week liggen. Zonnig zomerweer wordt niet verwacht en ook de wind trekt niet aan. Het aanbod duurzame stroom blijft daardoor beperkt. Daarbij is TenneT nog steeds bezig met onderhoud aan het netwerk, wat net als de afgelopen weken voor iets beperkter aanbod zorgt.

Belangstelling voor kernenergie
Dilan Yeşilgöz, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, gaat bekijken welke rol kernenergie kan spelen op de Nederlandse energiemarkt, naast andere duurzame bronnen zoals zon- en windenergie. De aanleiding hiervoor is een rapport van KPMG, waaruit blijkt dat marktpartijen bereid zijn te investeren in kernenergie. Mits de overheid een stabiel beleid voert en garanties biedt, zodat de financieringsrisico's voor hen acceptabel zijn en er voldoende maatschappelijk draagvlak is.

De staatssecretaris laat een scenario studie opstellen voor 2030 tot 2050 en daarna. "Om onze klimaatdoelen te halen moeten we alle zeilen bijzetten, dus ook kernenergie als dat rendabel is en veilig", zegt Yeşilgöz in de verklaring. "Daarom wil ik ook kijken hoe we de nucleaire kennis die we in Nederland hebben, kunnen behouden en versterken. We moeten alle opties open houden".

De meest waarschijnlijke locatie voor een nieuwe kerncentrale lijkt de provincie Zeeland. Naast een nieuwe kerncentrale pleiten verschillende betrokken bedrijven er voor om de bestaande kerncentrale in Borssele langer open te houden. De centrale is economisch rendabel en nucleaire kennis blijft zo behouden.

Onzekerheid door OPEC+
De olieprijs doet een stapje terug deze week. Maandag sloot de koers voor Brent ruwe olie nog op $77,10 per vat. Woensdag zakte dat naar $73,32 per vat om vervolgens weer wat te klimmen naar $74,63 per vat.

De oliemarkt is volgens analisten in de greep van onzekerheid, veroorzaakt door onenigheid binnen de OPEC+. Waar de leden het een jaar terug niet eens konden worden over productiebeperkingen van het kartel - om de scherpe daling van de olieprijs veroorzaakt door corona te beperken - komen ze er nu niet uit hoe de productie weer kan worden opgevoerd om de prijsstijging te beteugelen. Het is tot nu toe niet gelukt de patstelling tussen Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten te doorbreken over wie van de 2 hoeveel extra olie mag oppompen. Daarmee schaden de 2 grote leden niet alleen het imago OPEC+, maar ook de rol als hoeder van de markt die het kartel zich graag toedicht.

Twee stromingen
Ook onder analisten is er een tweedeling hoe de signalen van de OPEC+ moeten worden geïnterpreteerd. Op korte termijn heeft het geruzie binnen de OPEC+ voor een bullish sentiment gezorgd op de oliemarkt. Voor de langere termijn lopen de meningen meer uiteen. Beperkt aanbod en een groeide vraag naar olie door een aantrekkende economie, maakt sommige handelaren en investeerders optimistisch. Enkelen durven zelfs te stellen dat binnen een jaar de olie weer de $100 per vat aantikt.

Maar er klinken ook andere geluiden. Nu houden de OPEC+ leden zich nog netjes aan de opgelegde productiequota. Als de landen een eigen koers gaan varen, kan dat weleens uitmonden en een prijzenoorlog. Een extreme prijsdaling als in april 2020, ligt niet voor de hand. Maar een daling van de olieprijs richting $50 à $60 per vat, zo rond de kostprijs van verschillende landen, is volgens een groep analisten zeker niet onrealistisch.

De dieselprijs piekte dinsdag op €109,03 per 100 liter. Dat is de hoogste prijs in ruim anderhalf jaar tijd. Vervolgens zakte de prijs naar €107,01 gisteren (donderdag 8 juli). Vandaag is de prijs weer iets opgelopen naar €107,43 per 100 liter.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Kjol 10 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10893211/stroom-onverminderd-duur-en-opec-zorgt-voor-onrust]Stroom onverminderd duur en OPEC zorgt voor onrust [/url]
Eh, kernafval is opeens geen issue meer?
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Analyse Energie

Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

Inside Energie

Notering ruwe olie moet een veer laten

Inside Energie

Energiemarkt beweegt in nieuwe patronen

Inside Energie

Energie en politiek hangen nauw samen, blijkt weer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief