Shutterstock

Analyse Energie

Olie wordt duurder, stroom een markt van extremen

30 Juli 2021

De relatief lage voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten en optimisme over economisch herstel stuwen de olieprijs verder op. De elektriciteitsmarkt is op dit moment een van extremen, waarin de prijs de ene dag halveert om een dag later weer te verdubbelen. Biedt stroom opgewekt met getijden meer stabiliteit?

De olieprijs klimt geleidelijk weer naar boven. Na een korte dip - toen op 20 juli één vat Brent olie $68,63 noteerde - sloot de koers maandag 26 juli op $74,84 per vat. Dinsdag 27 juli zakte de prijs nog naar $74,61, om vervolgens gestaag de klimmen naar $75,96 per vat op vrijdag 30 juli.

Kleine voorraad en dalende dollar
De stijging van de olieprijs lijkt een vertraagde reactie op de relatief hard geslonken olievoorraden in de Verenigde Staten. Door de koersdaling van de dollar komt olie ook nog eens extra in de belangstelling van beleggers en speculanten te staan. Tel daarbij het verwachte economische herstel op en een verdere prijsstijging is te verwachten.

Toch is dat niet het hele verhaal. Allereerst heersen er zorgen over de deltavariant van het coronavirus en de mogelijk nadelige gevolgen daarvan voor de economie. Ook de vergroeningsagenda van de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een negatieve invloed op de vraag. Het zorgt ook voor onrust binnen de OPEC+. Het kartel wil de markt niet overspoelen met olie, waardoor de prijs onderuit zou gaan, maar individuele landen willen wel graag hun maximale capaciteit benutten voordat olie minder gevraagd wordt. Dat was min of meer de oorzaak van het conflict eerder deze maand binnen de OPEC.

Dit alles resulteert erin dat de markt behoorlijk zenuwachtig reageert op (slecht) nieuws. Of zoals een analist het verwoordt: "De prijs neemt de lift voor een correctie naar beneden om via de trap weer op te klimmen naar boven."

Diesel blijft stabiel
In de dieselprijs zit niet veel beweging. Maandag 26 juli stond de prijs op €108,46 per 100 liter. Na wat plussen en minnen staat die prijs vandaag de dag op €108,78 per 100 liter. De dieselprijs beweegt zich al twee maanden tussen €105 per liter en €110 per 100 liter. Daar komt volgens de meeste analisten geen verandering in. Er wordt wel verwacht dat de dieselprijs verder naar de bovenkant van de range opschuift.

Markt van extremen
De elektriciteitsmarkt werd in de afgelopen week (sinds een aantal relatief stabiele weken) gekenmerkt door uitersten. Na de dip waarin de EPEX Spot index op €63,54 per MWh stond, liep dat maandag 26 juli op naar €91,16 per MWh. Donderdag 29 juli werd de prijs gehalveerd en kwam die uit op €45,48 per MWh. Dat is het laagste niveau in twee maanden. Deze prijsdaling werd voornamelijk veroorzaakt door de combinatie van een stevige wind en veel zon, waardoor er een flink overaanbod van stroom was. Vrijdag 30 juli is de stroomprijs weer gestegen naar €95,49 per MWh.

Voor komende week wordt geen vast weer voorspeld. Door buien is het aanbod van stroom uit zon waarschijnlijk beperkt. Tegelijkertijd neemt de berichten ook de wind af, zo is de verwachting. Dat wil niet zeggen dat de prijs oploopt. De vraag naar elektriciteit neemt volgens analisten namelijk tijdelijk wat af. Na regio Noord begint de bouwvak ook in regio Midden, in een periode waarin verschillende fabrieken stilstaan. Een scherpe daling van de elektriciteitsprijs wordt door de meeste analisten overigens niet verwacht, maar iets minder hoge pieken in vooral de uurprijzen zijn goed denkbaar.

Getijdenstroom voor stabiel netwerk
De overgang tussen eb en vloed wordt al decennia als energiebron gezien. Toch zijn er nog maar weinig grote projecten gerealiseerd die werken op basis van getijden. Deze week heeft de Orbital Marine Power een van de eerste 'grote' getijde turbines in gebruik genomen. De O2-turbine heeft volgens het bedrijf een vermogen van twee megawatt stroom, voldoende voor het verbruik van circa 2.000 woningen.

De turbine is een soort omgekeerde windmolen, waar twee wieken met een diameter van twintig meter onder water zitten. Eb en vloed zorgt voor de stroming van het water langs de wieken. Getijden zijn in tegenstelling tot het weer zeer goed te voorspellen. Per dag is van uur tot uur daardoor nauwkeurig te berekenen wat de opbrengst zal zijn. Dat maakt dat deze bron van energie bij kan dragen aan stabiliteit op het elektriciteitsnet. De O2-turbine ligt voor de kust van het Schotse schiereiland Orkney.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Energie

Stroommarkt steeds extremer, klein herstel olie

Analyse Energie

Wisselende signalen op de energiemarkt

Analyse Energie

Krap aanbod van stroom en grote vraag naar olie

Analyse Energie

Olie en elekriciteitsprijs zitten in de lift

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief