Energie

energie elektriciteit kolen

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs daalt tegen de verwachting in

De elektriciteitsprijs is in een week tijd bijna gehalveerd. Dat de productie van hernieuwbare energie vorige week flink terugliep, zorgde niet voor opwaartse prijsdruk. De daling van de prijzen van fossiele brandstoffen wist de lagere opbrengsten uit windenergie namelijk ruimschoots te compenseren. Daarnaast constateert ABN Amro dat arbeidstekorten de energietransitie wel eens in de weg zouden kunnen zitten.
Vandaag 09:00 uur
gas

Analyse Energie

Gasprijs op laagste punt sinds september 2021

Op de gasmarkt heerst op het moment een ontspannen sfeer. Kouder weer heeft medio januari niet geleid tot een grote koersstijging op de TTF. Nu de temperaturen op korte termijn weer boven het vijfjarig gemiddelde uit lijken te komen, behaalt de gasprijs de laagste stand in zestien maanden. Daarnaast zet een eventuele heropening van de een na grootste LNG-exporteur van de Verenigde Staten de gasprijs extra onder druk.
Woensdag 17:30 uur
energie elektriciteit

Nieuws Energie

Elektriciteitsprijs stijgt door lagere windkracht

Door de lagere productiviteit van windturbines viel de prijs van elektriciteit deze week hoger uit. Tot nu toe bleef de prijsstijging beperkt, maar deze week verwachten analisten een sterkere prijsstijging. De windsnelheden zijn deze week namelijk lager dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Daarnaast kondigde het kabinet deze week zijn plannen aan om de salderingsregeling voor zonnepanelen af te bouwen.
24 Januari 2023
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs komt in stabieler vaarwater

Na de stevige prijsstijging van de afgelopen twee weken, is de olieprijs deze week relatief stabiel. Begin deze week zorgde optimisme over de heropening van China voor een licht stijgende olieprijs. Recessieangst in de Verenigde Staten zorgt vanaf dinsdag 17 januari voor een lichte daling van de olieprijs.
20 Januari 2023
gas

Analyse Energie

Gasprijs niet van slag door lage temperatuur

Na een zeer warme start van januari staat de gasprijs nog altijd onder het niveau van de winter voor de oorlog in Oekraïne. Vooral hoge vulgraden van de Europese gasreserves zorgen voor een lagere gasprijs. Maar ook de de grotere beschikbaarheid van LNG drukt de prijs op de TTF.
18 Januari 2023
elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs nog maar net boven de 100 euro

Door de grote productie van windenergie daalde de elektriciteitsprijs het grootste deel van de week tot onder de €100. Ook een lage notering op de TTF zorgt voor een lagere elektriciteitsprijs. Toch is er ook een nadeel aan het groeinde aandeel van zonne- en windenergie. Netbeheerder Tennet waarschuwt  in een rapport aan het ministerie van Economische Zaken dat er vanaf 2030 wel eens elektriciteitstekorten zouden kunnen ontstaan. 
17 Januari 2023
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs stijgt door nieuwe versoepeling China

Na de stevige prijsdaling van vorige week, veerde de olieprijs deze week weer op. Een nieuwe stap in de heropening van China duwde de olieprijs omhoog. Daarnaast drijven zorgen over de EU-boycot van Russische olieproducten die op 5 februari ingaat de olieprijs op. 
13 Januari 2023
gas

Analyse Energie

Gasmarkt blijft gespannen ondanks lage prijs

Met een notering van rond de €70 is de gasprijs op het niveau van voor de Oekraïne-oorlog. Hoge temperaturen zorgen ervoor dat verwarming minder sterk hoeft te branden dan voorgaande jaren en door de grote productie van hernieuwbare energie is er op het moment weinig gas nodig om elektriciteit op te wekken. Toch blijft de gasmarkt behoorlijk gespannen. Het is namelijk maar de vraag of de EU de komende winters aan voldoende LNG weet te komen om de gasreserves te blijven vullen.
11 Januari 2023
Kerncentrale

Analyse Elektriciteit

Kernenergie voorlopig hard nodig op de energiemarkt

De elektriciteitsmarkt liet de afgelopen dagen geen extreme uitschieters zien. Het weer is Europa op het moment gunstig gezind zo melden verschillende analisten. Naast groene stroom is de discussie over kernenergie ook weer terug. België wil de kerncentrales langer openhouden terwijl Oekraïne kritiek heeft op de rol van het Russische Rosatom.
10 Januari 2023
energie diesel

Analyse Olie

Dieselprijs geeft signalen voor mogelijke daling

De oliemarkt zit deze week in de mineur. Rente, inflatie en corona houden spelers op de markt bezig. De zorgen over een daardoor mogelijk tegenvallende vraag naar ruwe olie en diesel drukte de prijzen. Bullish nieuws is er zeker ook, maar daar lijken handelaren en speculanten even immuun voor te zijn.
6 Januari 2023
LNG

Analyse Aardgas

Europese gasmarkt heeft de weg omlaag gevonden

Het weer is Europa gunstig gezind, voorlopig althans. Het relatief zachte weer dat volgens de weermodellen nog zeker twee weken aanhoudt, zorgt dat de vraag naar gas meevalt. En dat is goed terug te zien in de prijs.
4 Januari 2023
windenergie windturbine windmolen energie platteland kavelpad

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs zakt terug naar laagste punt augustus 2021

Door een combinatie van minder vraag naar elektriciteit door de jaarwisseling en een ruim aanbod van stroom opgewekt met windturbines zakte de elektriciteitsprijs naar een niveau dat we al een tijd niet meer gezien hebben. Verschillende experts waarschuwen dat de lage prijzen waarschijnlijk geen voorbode zijn voor wat we dit jaar kunnen verwachten. Ondertussen ligt het Europese beleid met betrekking tot de energiemarkt onder vuur.
3 Januari 2023
olie

Analyse Olie

Russische olie heeft weinig hinder van prijsplafond

De oliemarkt heeft de afgelopen week een relatief stabiel prijsverloop laten zien. De verwachte groei in de olievraag uit China en de gevolgen van het prijsplafond voor de Russische olie hielden elkaar in evenwicht.
30 December 2022
olietanker gas LNG tanker

Analyse Aardgas

Europese gasprijs zakt naar vooroorlogs niveau

De Europese gasprijs heeft de weg naar beneden gevonden. Een grote voorraad aan het begin van de winter, een record import van LNG en relatief zacht weer brengen de Europese benchmark op een niveau dat weer in de buurt komt van voor de Russische invasie in Oekraïne.
28 December 2022
energie Kerncentrale

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs is gedaald maar onzekerheid blijft

De prijs voor elektriciteit is de afgelopen week fors gedaald in Nederland. Toch waarschuwen verschillende experts dat de volatiliteit op de stroommarkt zeker nog niet voorbij is onder meer door het beperkte aanbod van goedkope kernenergie uit Frankrijk. De Europese Commissie heeft goedkeuring geven voor het Duitse vergroeningsprogramma voor de elektriciteitsproductie ondanks kritiek van verschillende lidstaten die vrezen voor oneerlijke concurrentie.
27 December 2022
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs omhoog door kerstreizigers

De oliemarkt is in de ban van de kerst. Vanwege de naderende feestdagen vliegen veel mensen naar hun familie. Vooral een groter aantal vluchten in de Verenigde Staten (VS) zorgt voor een stijgende internationale vraag naar olie. Dit is niet de enige reden dat olie duurder is geworden. Ook lagere productieverwachtingen uit de Verenigde Staten en optimisme over het afgezwakte Chinese coronabeleid zorgen voor een hogere olieprijs.
23 December 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox