Energie

olie Olieplatform

Analyse olie

Olieprijs onderuit door Chinese lockdowns

De olieprijs staat op dit moment op het laagste punt in een bijna twee maanden tijd. De prijsdaling is hoofdzakelijk een reactie op het groeiende aantal Covidbesmettingen in China. Maandag nam China namelijk hun langgevreesde besluit om de grootste wijk van de megastad Guangzhou in lockdown te plaatsen.  Door de impact van deze beslissing dook de olieprijs de net als eind september zelfs kort even onder de $85. Analisten vrezen dat OPEC+ de lage prijzen met een productiedaling zullen beantwoorden.
Eergisteren 11:30 uur
gas

Analyse Gas

Gasprijs stijgt amper na Russisch dreigement

Door tal van tegenslagen zat de gasprijs deze week in de lift. Vooral lagere temperaturen zijn verantwoordelijk voor de prijsstijging, maar ook Rusland stookt het vuur op de gasmarkt weer op. Gazprom dreigt nu namelijk ook de laatste gasleveringen aan Europa stil te leggen. Ondertussen zaait de Europese Unie onenigheid met een concreet voorstel voor het prijsplafond van gas. Toch blijft paniek door de hoge vulgraad van de Europese gasreserves voor alsnog achterwegen.    
Woensdag 17:25 uur
elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Stroomprijs voor eerst in vijf weken weer omhoog

Voor het eerst sinds medio oktober zit de stroomprijs in de lift. Toch blijft de elektriciteitsprijs relatief laag. Vooral een relatief gunstige gasprijs en de grote productie van hernieuwbare energie zorgen voor goedkope stroom. Of de prijs deze winter zo gunstig blijft, is nog maar de vraag. Vertragingen bij het onderhoud van Franse kerncentrales zouden de Europese stroomprijs namelijk op kunnen opdrijven.
Dinsdag 13:00 uur
olie olieraffinaderij

Analyse Olie

Olieprijs daalt door economische stagnatie

Door ongunstige economische verwachtingen dalen de koersen van de oliemarkt. Het vooruitzicht op een recessie in de Verenigde Staten en dreigende lockdowns in China trekken de olieprijs naar beneden. Dat de prijs laag blijft is echter verre van zeker. Op het moment is het wereldwijde aanbod namelijk schaars. Daarnaast verlies de EU door de boycot van Russische op korte termijn een belangrijke import-partner.
18 November 2022
gas

Analyse Gas

Gasprijs door kouder weer in de lift

Voor het eerst in ongeveer een maand schommelen de koersen op de TTF weer wild heen en weer. Flinke temperatuurverschillen zorgen namelijk voor instabiliteit op de gasmarkt. Waarschijnlijk zal de gasprijs de komende tijd wat hoger uitvallen als gevolg van het koudere weer. Maar niet alleen het dalende kwik zorgt voor pieken in de gasprijs. Ook verstoringen van leveringen uit Noorwegen en de Verenigde Staten duwen de gasprijs omhoog.
16 November 2022
Agrifoto perspulp

Nieuws Energie

Pulp als hernieuwbare energie? EU zegt nee

Als het aan de Europese Commissie ligt kan suikerbietenpulp niet langer worden ingezet voor het opwekken van hernieuwbare energie. Dat blijkt uit de eisen in de nieuwe Renewable Energy Directive (RED) 3. Dit Europese eisenpakket voor hernieuwbare energie moet aan het eind van dit jaar worden goedgekeurd. EU lidstaten moeten zich committeren aan het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen met minstens 55% in 2030.
15 November 2022
energie biogas

Achtergrond Biogas

Hoge energieprijzen maken biogas niet aantrekkelijker

Relatief hoge gasprijzen en dure stroom. Dat is gunstig voor boeren met een biogasinstallatie zou je denken. In de praktijk pakt het alleen anders uit volgens de Duitse brancheorganisatie Fachverband Biogas. Niet alleen zijn de productiekosten van de biogasinstallaties gestegen ook het ingrijpen van de Duitse overheid op de energiemarkt heeft grote gevolgen.
14 November 2022
Subsidie

Nieuws TEK-regeling

Meer kans op energiesteun door schrappen drempel

De verbruiksdrempel om als mkb'er in aanmerking te komen voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) vervalt. Dit heeft minister Micky Adriaansens van Economische Zaken gisteravond (10 november) gezegd in de Tweede Kamer. Dit biedt meer kansen voor agrarisch ondernemers om in aanmerking te komen. Uit berekeningen van Boerenbusiness bleek namelijk dat het verbruik van een gemiddelde akkerbouwer en melkveehouder onder de verbruiksdrempel lag van 5.000 m³ gas of 50.000 KWh elektriciteit.
11 November 2022
olie Olieplatform

Analyse Olie

Dieselprijs daalt door goedkope Russische olie

Onrust blijft de oliemarkt domineren. Na een periode van stevige prijsstijgingen, ging de olieprijs deze week in sneltreinvaart naar beneden. De Chinese regering maakte deze week namelijk bekend hun zero covid beleid niet te wijzigen. Hierdoor raakt het perspectief op aantrekkende vraag uit dat land uit zicht. Naast ruwe olie wordt ook de diesel goedkoper als gevolg van de lage prijzen van Russische olie.
11 November 2022
windenergie windturbine windmolen energie zonneenergie groene stroom

Nieuws Elektriciteit

Harde wind drukt prijs van stroom

Door dalende prijzen van fossiele brandstoffen en gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen blijft de stroomprijs laag. Toch is er duidelijk nog spanning op de markt. Een korte dip in de productie van groene energie zorgde namelijk voor duidelijke piek van de stroomprijs. 
8 November 2022
olie

Analyse Energie

Vraag en aanbod houden olieprijs in balans

De olieprijs maakt een stabiele fase door. Twee economische krachten houden elkaar op dit moment in balans. Door renteverhogingen bestaat de angst dat de vraag naar olie verder terugloopt, maar ook het aanbod is op het moment laag. Wel bestaat de angst dat de importban op Russische olie dieseltekorten veroorzaakt.
4 November 2022
gas

Analyse Energie

Gaat de lage gasprijs ten onder aan haar succes?

Na een lange periode van dalingen lijkt de koers van de TTF zijn weg naar boven weer te hebben gevonden. De prijzen blijven laag. Maar na een maand van optimisme over de beschikbaarheid van aardgas komende winter, begint het besef in te dalen dat de crisis nog niet helemaal is afgewend.
2 November 2022
elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Stijging gasprijs trekt elektriciteitsprijs omhoog

De elektriciteitsprijs was vorige week vrij stabiel. Tussen maandag en zondag verschilden de prijzen op de EPEX-Spot niet meer dan €50. De grote productie van groene energie en een lage gasprijs drukten de prijs van elektriciteit, tenminste tot gisteren (maandag 31 oktober). Door de hoge gasprijs steeg de prijs van elektriciteit sterker dan de rest van de week.
1 November 2022
olie olieraffinaderij

Analyse Olie

Koersval dollar zorgt voor dure olie

Verschillende economische krachten drukken hun stempel op de olieprijs. Door de dalende koers van de dollar en de verlaagde productieplafonds van OPEC+ stijgt de koers van Brent olie. Toch blijft de stijging beperkt door tegenvallende vraag en recordexporten van de Verenigde Staten.
28 Oktober 2022
LNG

Analyse Aardgas

Dalende gasprijs verhult onderliggende problemen

De daling van de gasprijs zette vorige week door, maar de notering op de TTF begint nu wat te stabiliseren. De gascrisis lijkt daarmee afgewend. Verschillende analisten waarschuwen dat dit nog zeker niet het geval is. De grote aanvoer van LNG, de relatief grote Europese voorraad en het zachte weer pakken gunstig uit, maar voldoende gas voor de hele winter is geen zekerheid.
26 Oktober 2022
energie diesel

Analyse Diesel

Is na de gascrisis nu een dieselcrisis aanstaande?

De crisis rondom gas is nog niet afgewend of er dreigt een gebrek aan diesel te ontstaan. De volledige ban op olie en olieproducten uit Rusland, die later dit jaar van kracht moet worden, speelt daarbij een belangrijke rol. Maar niet alleen het wegvallen van diesel uit Rusland zorgt voor problemen. Onderliggend is er veel meer aan de hand op de dieselmarkt.
25 Oktober 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief