Energie

energie zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Politiek zorgt voor onrust op de stroommarkt

Rusland blijft als een donkere schaduw boven de Europese gasmarkt hangen. Deze week was er gedoe tussen een Oostenrijks energiebedrijf en Gazprom. Elektriciteit op de Epex was voor de verandering eens wat stabieler. Het nieuw te vormen kabinet zorgt voor meer onrust met plannen voor het schrappen van de salderingsregeling.
Gisteren 11:20 uur
olie

Analyse Energie

Olieprijs daalt door Russische olieproductie

De olieprijs is deze week fors gedaald, nadat flink wat prijsdrukkende factoren samenkwamen. Zo heeft Rusland op een precair moment meer olie geproduceerd dan het land binnen de OPEC+ had afgesproken. Daarnaast is het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet vriendelijk voor de oliemarkt en namen de Amerikaanse reserves verder toe.
Donderdag 09:35 uur
LNG

Nieuws Energie

Gasprijs reageert op hogere Aziatische LNG-prijs

Terwijl de gasprijs is gestegen, was de elektriciteitsprijs deze week behoorlijk stabiel. De voornaamste redenen voor de hogere prijs van gas zijn een lagere Noorse toevoer en een hogere prijs van LNG. Ondertussen blijft de elektriciteitsp
21 Mei 2024
trekker diesel brandstof

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Met de comeback van rode diesel krijgen boeren, tuinders en loonwerkers een korting van 28 cent per liter diesel. Dit zei Caroline van der Plas, leider van BoerBurgerBeweging (BBB), vanochtend bij de toelichting van het coalitieakkoord van haar partij met de PVV, VVD en NSC. De land- en tuinbouw moet nog wel even geduld hebben: de herinvoering van de rode diesel staat pas gepland voor het jaar 2027. 
16 Mei 2024
olie

Analyse Energie

Olieprijs daalt door onenigdheid binnen Opec

De olieprijs is deze week gedaald. In eerste instantie nam de prijs af na hints van de Amerikaanse centrale bank dat de rente voorlopig niet wordt verlaagd. In eerste instantie bleef de daling beperkt, omdat de Amerikaanse commerciële oliereserves na de forse stijgingen van de laatste weken zijn gedaald. Woensdag 15 mei heeft de olieprijs echter een forse stap naar beneden gezet, nadat de markt hoogte kreeg van een strijd binnen Opec over de targets van het kartel. 
16 Mei 2024
elektriciteit

Analyse Energie

Gebroken week drukt elektriciteitsprijs

De Europese gas- en elektriciteitsprijs waren afgelopen week aan de lage kant. Op de gasmarkt keert de rust terug nu de voorraden weer in hoger tempo worden gevuld. Ondertussen was de elektriciteitsprijs aan de lage kant, aangezien de vraag door Hemelvaartsdag afnam.
14 Mei 2024
energie

Opinie Kasper Walet

Energietransitie grootste greenwashing in historie

We hebben de afgelopen eeuw enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt en die voorraden zijn eindig en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarom draait het in de toekomst nog maar om één ding: toegang tot schone energie. Er is echter een groot probleem met deze zienswijze: de kosten.
13 Mei 2024
olie Olieplatform

Analyse Energie

Situatie in Rafah raakt oliemarkt niet

De olieprijs heeft ondanks Israëls acties in Rafah een forse stap naar beneden gezet. Met name het nieuws dat Rusland mogelijk overweegt om de productie op te schroeven, zorgt voor neerwaarts momentum. Daarnaast namen de Amerikaanse commerciële olievoorraden weer toe.
9 Mei 2024
gas

Analyse Energie

Gasprijs stijgt door mislukken staakt-het-vuren

Nu het Israëlische offensief in Rafah lijkt te zijn begonnen, heeft de gasprijs een flinke stap naar boven gezet. Ondertussen stijgt de elektriciteitsprijs, omdat zonnepanelen het langzaam maar zeker weer van windturbines overnemen. 
7 Mei 2024
haven olie raffinaderij

Analyse Energie

Amerikaans aanbod drukt olieprijs fors

De olieprijs stond deze week flink onder druk. Door een afhoudende verwerkende sector is het aanbod van ruwe olie in de Verenigde Staten behoorlijk ruim. Daarnaast zorgen besprekingen tussen Israël en Hamas voor rust op de oliemarkt.
2 Mei 2024
gas

Analyse Energie

Gasprijs komt nauwelijks van de grond

De energiemarkten worden door rust gekenmerkt. Even leek de gasprijs te stijgen, maar al gauw zette de prijs een stapje terug. Ondertussen voorkwam export vanuit Nederland dat de elektriciteitsprijs sterk kon dalen.
30 April 2024
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Na een korte daling stijgt de olieprijs alweer

De olieprijs bleef tot het midden van de week redelijk stabiel. Met name relatieve rust op geopolitiek vlak zorgde voor stabiliteit. Dinsdag 18 april steeg de prijs echter fors. Opmerkelijk genoeg bleek dit het gevolg van zwakke economische data in de Verenigde Staten.
25 April 2024
gas

Analyse Energie

Gasprijs zet flinke stap naar beneden

Na de stijging van de gasprijs, is de koers van de TTF weer gekeerd. Vooral de gematigde reactie van Israël op de Iraanse raketregen zorgt voor rust op de markt. Opmerkelijk is dat de grote productie van zonne- en windenergie de prijs op de elektriciteitsmarkt ondertussen niet weet te drukken.
23 April 2024
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs zet forse stap naar beneden

De olieprijs is deze week fors gedaald. Aan de ene kant verwacht de markt niet dat de geopolitieke spanningen tussen Israël en Iran tot een lager olieaanbod zullen leiden. Daarnaast vallen recente indicatoren van de Chinese economie tegen.
18 April 2024
gas

Analyse Energie

Nerveuze gasmarkt in de ban van geopolitiek

De gasprijs heeft door verschillende geopolitieke gebeurtenissen een flinke stap naar boven gezet. Aanvallen op Oekraïense opslagen zetten de stijging in gang en door de Iraanse aanval op Israëlisch grondgebied bleef de correctie beperkt. Door de grote productie uit hernieuwbare bronnen en van Franse kernenergie, bleef een stijging uit.  
16 April 2024
Rob Jetten

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

In de niet aflatende strijd van Rob Jetten, onze minister van Klimaat en Energie, valt weer een nieuw dieptepunt te noteren. Zelfs in demissionaire staat gaat deze zelfbenoemde 'klimaatdrammer' door met onze economie kapot te maken om onze aarde te redden. Voor zover dat al nodig is.
15 April 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden