Energie

olie

Analyse Energie

Olieprijs stijgt buitengewoon sterk

Na het dieptepunt van vorige week heeft de olieprijs zich binnen een week bijna volledig hersteld. De waarde nam toe, aangezien het Amerikaanse ministerie van Energie verwacht dat de vraag in de Verenigde Staten stijgt. Sinds donderdag zorgen schommelingen in wisselkoersen er echter voor dat de trend keerde. 
Donderdag 10:00 uur
windmolen

Opinie Kasper Walet

Kloof tussen droom politiek en weerbarstige praktijk

Ik ben zeker geen tegenstander van de energietransitie, maar constateer wel dat er een behoorlijke kloof bestaat tussen wat de politici willen bereiken en wat in de praktijk haalbaar is.
Donderdag 08:00 uur
zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs blijft hoog door afschakelen

De gasprijs nam deze week fors af, terwijl stroom aan de dure kant bleef. De gasprijs daalde nadat bekend werd dat een ernstige verstoring aan een Noors-Britse pijplijn snel verholpen was. Daarnaast ging door afschakeling van het stroomnet maar liefst een vijfde van alle opgewekte zonne- en windenergie verloren. 
Dinsdag 08:00 uur
olie olieraffinaderij

Nieuws Energie

Olieprijs reageert sterk op stap OPEC

De prijs van olie is deze week flink gedaald. De prijs nam flink af nadat oliekartel OPEC+ zijn nieuwe beleid bekendmaakte. Daarnaast blijkt er een overschot aan olie te zijn doordat vraag en aanbod in disbalans zijn. 
6 Juni 2024
energie elektriciteit

Analyse Energie

Elektriciteit en gas verre van stabiel

De gas- en elektriciteitsprijzen waren deze week redelijk onstabiel. Terwijl de gasprijs door hogere temperatuurprognoses voor de zomer steeg, wist de forse productie uit hernieuwbare bronnen de elektriciteitsprijzen niet te temmen.
4 Juni 2024
olie

Analyse Energie

Amerikaanse vraag duwt olieprijs omhoog

De prijs van aardolie is deze week fors gestegen. De voornaamste reden daarvoor is de verwachting van de markt dat de OPEC haar productie niet gaat opschalen. Daarnaast trok een grotere Amerikaanse olieconsumptie de olieprijs nog wat extra op. Op woensdag vond echter een correctie plaats, toen de markt zijn focus verschoof naar het Amerikaanse rentebeleid.
30 Mei 2024
energie zonnepanelen zonneenergie

Analyse Energie

Politiek zorgt voor onrust op de stroommarkt

Rusland blijft als een donkere schaduw boven de Europese gasmarkt hangen. Deze week was er gedoe tussen een Oostenrijks energiebedrijf en Gazprom. Elektriciteit op de Epex was voor de verandering eens wat stabieler. Het nieuw te vormen kabinet zorgt voor meer onrust met plannen voor het schrappen van de salderingsregeling.
28 Mei 2024
olie

Analyse Energie

Olieprijs daalt door Russische olieproductie

De olieprijs is deze week fors gedaald, nadat flink wat prijsdrukkende factoren samenkwamen. Zo heeft Rusland op een precair moment meer olie geproduceerd dan het land binnen de OPEC+ had afgesproken. Daarnaast is het beleid van de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet vriendelijk voor de oliemarkt en namen de Amerikaanse reserves verder toe.
23 Mei 2024
LNG

Nieuws Energie

Gasprijs reageert op hogere Aziatische LNG-prijs

Terwijl de gasprijs is gestegen, was de elektriciteitsprijs deze week behoorlijk stabiel. De voornaamste redenen voor de hogere prijs van gas zijn een lagere Noorse toevoer en een hogere prijs van LNG. Ondertussen blijft de elektriciteitsp
21 Mei 2024
trekker diesel brandstof

Politiek Energie

Comeback rode diesel vereist geduld van boer

Met de comeback van rode diesel krijgen boeren, tuinders en loonwerkers een korting van 28 cent per liter diesel. Dit zei Caroline van der Plas, leider van BoerBurgerBeweging (BBB), vanochtend bij de toelichting van het coalitieakkoord van haar partij met de PVV, VVD en NSC. De land- en tuinbouw moet nog wel even geduld hebben: de herinvoering van de rode diesel staat pas gepland voor het jaar 2027. 
16 Mei 2024
olie

Analyse Energie

Olieprijs daalt door onenigdheid binnen Opec

De olieprijs is deze week gedaald. In eerste instantie nam de prijs af na hints van de Amerikaanse centrale bank dat de rente voorlopig niet wordt verlaagd. In eerste instantie bleef de daling beperkt, omdat de Amerikaanse commerciële oliereserves na de forse stijgingen van de laatste weken zijn gedaald. Woensdag 15 mei heeft de olieprijs echter een forse stap naar beneden gezet, nadat de markt hoogte kreeg van een strijd binnen Opec over de targets van het kartel. 
16 Mei 2024
elektriciteit

Analyse Energie

Gebroken week drukt elektriciteitsprijs

De Europese gas- en elektriciteitsprijs waren afgelopen week aan de lage kant. Op de gasmarkt keert de rust terug nu de voorraden weer in hoger tempo worden gevuld. Ondertussen was de elektriciteitsprijs aan de lage kant, aangezien de vraag door Hemelvaartsdag afnam.
14 Mei 2024
energie

Opinie Kasper Walet

Energietransitie grootste greenwashing in historie

We hebben de afgelopen eeuw enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt en die voorraden zijn eindig en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarom draait het in de toekomst nog maar om één ding: toegang tot schone energie. Er is echter een groot probleem met deze zienswijze: de kosten.
13 Mei 2024
olie Olieplatform

Analyse Energie

Situatie in Rafah raakt oliemarkt niet

De olieprijs heeft ondanks Israëls acties in Rafah een forse stap naar beneden gezet. Met name het nieuws dat Rusland mogelijk overweegt om de productie op te schroeven, zorgt voor neerwaarts momentum. Daarnaast namen de Amerikaanse commerciële olievoorraden weer toe.
9 Mei 2024
gas

Analyse Energie

Gasprijs stijgt door mislukken staakt-het-vuren

Nu het Israëlische offensief in Rafah lijkt te zijn begonnen, heeft de gasprijs een flinke stap naar boven gezet. Ondertussen stijgt de elektriciteitsprijs, omdat zonnepanelen het langzaam maar zeker weer van windturbines overnemen. 
7 Mei 2024
haven olie raffinaderij

Analyse Energie

Amerikaans aanbod drukt olieprijs fors

De olieprijs stond deze week flink onder druk. Door een afhoudende verwerkende sector is het aanbod van ruwe olie in de Verenigde Staten behoorlijk ruim. Daarnaast zorgen besprekingen tussen Israël en Hamas voor rust op de oliemarkt.
2 Mei 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden