Zwitserse kaas fors duurder

Euro verzwakt door Zwitsers besluit

15 Januari 2015 - Edin Mujagic - 1 reactie

Exporteren naar Zwitserland is sinds vanochtend ineens tientallen procenten goedkoper geworden. En de Zwitserse export, waaronder aardappelen en kaas naar Rusland, is juist fors duurder geworden. De Zwitserse centrale bank heeft namelijk uit het niets besloten de koers van 1,20 Zwitserse franken voor één euro niet meer koste wat kost te verdedigen. De euro verloor bijna 40 procent van zijn waarde. Daarna trad er enig herstel op, maar nog steeds is de frank 20 procent duurder dan toen we wakker werden deze ochtend.

Drie jaar geleden kondigde de Zwitserse centrale bank aan die grens met onbeperkte middelen te verdedigen. De bank wilde ermee voorkomen dat de frank nog sterker zou worden dan die al was. Aan het begin van de crisis kostte één euro ruim 1,60 frank (zie grafiek hieronder voor het koersverloop sinds 2005). Hoe sterker de frank, hoe lastiger het was voor de Zwitserse exporteurs. Bijna drie kwart van de Zwitserse export is bestemd voor de eurozone waardoor de koers van de frank ten opzichte van de euro zeer belangrijk is voor de Zwitserse economie.

Bron: ECB

Nu zegt de centrale bank dat die grens niet meer hoeft. Zeer waarschijnlijk heeft dat te maken met de verwachting dat de ECB volgende week bekend zal maken dat ze op grote schaal staatsobligaties van de euro gaat opkopen. Dat zou de euro nog verder verzwakken. Vanuit het oogpunt van de Zwitserse centrale bank kan het voor die instelling dan alleen misgaan.

Als die namelijk de grens van 1,20 zou blijven verdedigen, zou de bank onbeperkt franken moeten bijdrukken op euro te kopen en franken te verkopen. Dat houdt de wisselkoers van EUR/CHF onder opwaartse druk doordat de vraag naar euro stijgt en het aanbod van franc toeneemt. Het probleem daarmee is dat dat erg duur kan worden. Het imago van Zwitserland als een land van financiële en economische stabiliteit, mede doordat het land altijd een anti-inflatie beleid heeft gevoerd, zou grote schade oplopen. Immers, onbeperkt drukken van franc kan op termijn juist zeer inflatoir uitpakken.

Zou de Zwitserse centrale bank de geldpers níet 24 uur per dag, 7 dagen per week aanzetten, dan zou de wisselkoers door de grens van 1,20 zakken. In dat geval zou het imago van de centrale bank averij oplopen; beleggers zouden zien dat ze niet waar kan maken wat ze nastreeft, wat funest is voor een centrale bank omdat beleggers zich weinig meer zouden aantrekken van de plannen ervan in de toekomst. Dat feit, dat het alleen maar fout kon gaan voor de Zwitsers, heeft waarschijnlijk de centrale bank ertoe aangezet de grens van 1,20 los te laten.

40

procent

verloor de euro ten opzichte van de franc op de aankondiging uit Bern deze ochtend

De gevolgen beperkten zich niet tot de koers van EUR/CHF alleen. OOk ten opzichte van de dollar zakte de euro in waarde; de koers dook op een gegeven moment ver onder 1,16 om vervolgens te herstellen tot ca. 1,1650. Op de korte termijn is dat goed nieuws voor de export van de eurozone, en daarvoor voor de agrarische sector. Bedacht moet wel worden dat als de euro lang zwak blijft, dat juist per saldo nadelig zou uitpakken.

Het gevolg van het besluit van de Zwitserse centrale bank is niet alleen dat de Zwitserse kaas duurder wordt. Dat geldt in principe voor alle Zwitserse producten, zoals horloges. De eerste reactie van de baas van Swatch spreekt boekdelen. Hij zei: "ik heb er geen woorden voor, dit is een tsunami voor de export en voor toerisme."Inderdaad, een bezoekje aan Zwitserland, wat toch al een prijzige aangelegenheid was, is sinds deze ochtend maar liefst 20 procent duurder. Toerisme is een belangrijk deel van de Zwitserse economie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Sarah Toestra 15 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10861591/Euro-verzwakt-door-Zwitsers-besluit]Euro verzwakt door Zwitsers besluit[/url]
Proficiat voor dit glashelder geschreven artikel. U zou een eersteklas commentator zijn in een financieel dagblad. U maakt ook de fout niet van berekening onder het honderd >< boven het honderd, wat vandaag schering en inslag was.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden