Verzoek uitzondering afgewezen

Banken vrezen collectief claimen renteswaps

17 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Ivo Opstelten, de minister van Binnelandse Zaken, heeft een wetsvoorstel ingediend die het collectief verhalen van massaschade eenvoudiger maakt. De banken hebben de minister verzocht in deze wet een uitzodering te maken voor renteswaps, bericht het Financieele Dagblad (FD). De Stichting Meldpunt Klachten Banken, die als meldpunt fungeert voor gedupeerden van renteswaps,  is blij met de reactie van Opstelten dat hij dit vooralsnog niet van plan is.

Het FD baseert haar informatie op notities die de Nederlandse Vereniging van Banken en Rabobank aan de minister hebben gestuurd. Banken vrezen kennelijk voor collectieve renteswapclaims, vermoedt de stichting. Voorzitter Harm Wiegersma geeft in een verklaring aan  dat het wel brutaal is van banken om een dergelijke uitzondering te vragen. Hij wijst op een eerdere conclusie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die eerder dit jaar heeft geconstateerd dat bij de advisering van renteswaps het nodige is misgegaan.

De Stichting Meldpunt Klachten Banken waarschuwt wel dat het van belang is dat gedupeerden goed overwegen welke stappen zij richting de banken nemen. Na de media-aandacht zijn vele stichtingen in het leven geroepen, waarbij gedupeerden van renteswaps een bedrag moeten inleggen voor collectieve claims. Dit brengt ook de nodige risico’s met zich mee, omdat het volgens de stichting zeer te betwijfelen valt of geschillen over renteswaps zich wel lenen voor een collectieve claim.

Renteswaps zijn maatwerkproducten en verschillen in soort, looptijd en hoofdsom en behoren aan te sluiten bij het klantprofiel. Ook de informatie die klanten hebben ontvangen is verschillend, benadrukt de stichting. Daarbij is het volgens het meldpunt ook niet altijd even duidelijk wat je voor een dergelijke inleg terugkrijgt en of een dergelijke collectieve claim wel voldoende compensatie kan bieden.

Een ander punt is volgens de stichting dat als je een collectieve claim start, het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) kan besluiten om je klacht niet meer in behandeling te nemen omdat een rechter zich hier dan al over buigt. Kifid komt dit jaar open te staan voor renteswaps om in individuele gevallen te oordelen over de klachten over renteswaps, waarbij de bank ook verplicht kan worden om schade te vergoeden. De Stichting heeft zich eerder dit jaar ervoor ingezet dat ondernemers met renteswaps voortaan bij dit Kifid-loket terecht kunnen, zo meldt zij in een verklaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden