Shutterstock

Nieuws Italië

'Hoger begrotingstekort is geen bedreiging voor EU'

2 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness

Giovanni Tria, de Italiaanse minister van Financiën, heeft laten weten niet met aftreden te hebben gedreigd. Ook zegt hij dat het nieuwe begrotingsdoel geen schending van EU-regels is. "Ik begrijp dat de Europese Commissie (EC) bezorgd is, maar dit vormt geen bedreiging." Dat meldt Business Insider.

Tria sprak over de begrotingsplannen die duurder uitvallen dan gepland. Hij heeft erover onderhandeld met zijn regeringspartners. Het resultaat was volgens Italiaanse media een reden om aan te nemen dat een verbitterde Tria binnenkort boos opstapt als minister.

Echter, de minister zei dat het beoogde begrotingstekort van 2,4% van het bruto binnenlands product uit 'normale' politieke onderhandelingen is voortgekomen. Tria zou in diezelfde onderhandelingen 1,6% als maximum hebben gezien, maar de EC drong eerder aan op hooguit 1,8%.

Op de centen letten
Tria is een technocraat die door president Mattarella in de populistische coalitieregering is gemanoeuvreerd om op de centen te letten. Italië gaat gebukt onder een buitensporig hoge schuldenlast, die in omvang gelijk is aan circa 130% van het bruto binnenlands product.

De vrees is dat wanneer Italië het begrotingstekort niet omlaag brengt, er niets terecht komt van het terugdringen van de schuld. Zeker omdat de economische groei in het land relatief laag is. Voor dit jaar voorziet de EC een groei van 1,3% en in 2019 daalt dat naar 1,1%.

Het vormt geen bedreiging voor de EU

- Giovanni Tria

Op financiële markten was de reactie op het besluit van de regering vrijdag 28 september negatief. De rente op 10-jarige staatsleningen schoot omhoog en lag vrijdag boven de 3%.

Trots op hoger begrotingstekort
De leiders van de regeringspartijen, de populist Matteo Salvini en Luigi di Maio van de protestpartij Vijfsterrenbeweging (M5S), meldden donderdag 27 september trots dat het begrotingstekort groter wordt dan voorzien. Ze gaan naar eigen zeggen geld pompen in de verlamde economie en verkiezingsbeloftes voor de armen waarmaken.

In plaats van steeds minder uit te geven, willen ze dat de staat meer geld laat rollen, niet alleen in deze begroting (2019), maar ook nog zeker 2 jaar daarna. Zij wijzen erop dat het geld niet rolt. Er is al jaren nauwelijks economische groei en de bankensector wankelt onder een berg slechte leningen en geeft nauwelijks krediet. De staat zou op den duur beter af zijn als ze nu de economie aanwakkert.

Echter, volgens Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de EC, kan Rome zich niet meer schulden veroorloven. Hij betoogde in de Corriere della Sera dat de nieuwe begroting tegen Europese regels en afspraken is. De EC verwacht voor 15 oktober de nieuwe Italiaanse begroting te kunnen staven.

Lees meer op Business Insider:
Minister Hoekstra is bezorgd over Italië na gesprek met Tria
Italiaanse regering zorgt voor minicrisis op de beurs
Crisis komt door gebrek aan kennis over rol van de centrale bank

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox