Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Brexit

May lijkt geen concessies te willen doen

17 Januari 2019 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Wie momenteel ook de premier van het Verenigd Koninkrijk (VK) zou zijn: hij of zij zou voor een gigantische uitdaging staan bij het in goede banen leiden van de brexit. Dat beweert Business Insider.

Verschillende opiniepeilingen suggereren dat Britse kiezers enerzijds af willen van de negatieve aspecten van het lidmaatschap van de Europese Unie (EU). Echter, tegelijkertijd willen ze de voordelen behouden die dat lidmaatschap meebrengt. Een deal sluiten die deze 2 dingen verenigt, is simpelweg onmogelijk.

Geen enkele Britse premier zou die klus kunnen klaren. Het was dus niet verrassend dat de overeenkomst die May met de EU sloot 15 januari werd weggestemd in het Britse Lagerhuis. Daarentegen was de omvang van de nederlaag wel verrassend.

May blundert in tactische zin
Je kunt constateren dat May de uitdagingen waar ze voor kwam te staan, telkens een tikje groter maakte. Zo besloot May om Artikel 50 te activeren (het onderdeel van het Europees Verdrag dat gaat over uittreding van een lidstaat), voordat ze met haar regering een duidelijke brexit-strategie had uitgestippeld. Vervolgens verspilde ze maanden en jaren, waarbij ze meer met haar eigen partij onderhandelde dan met de EU.

De beslissing om in 2017 vervroegde verkiezingen uit te schrijven, kostte ook tijd. Ze was weken op campagne, met als eindresultaat: het verlies van de absolute meerderheid van de Conservatieven in het Lagerhuis. Na het wegstemmen van haar deal lijkt May nog steeds niet te begrijpen dat ze het roer fundamenteel moet omgooien om een parlementaire meerderheid achter zich te krijgen.

De rode lijnen van May
Bij de start van de brexit-procedure (2017) had May een aantal rode lijnen uitgezet. Die hadden betrekking op douane-regelingen, immigratie en de zeggenschap van het Europese Hof van Justitie. Op basis hiervan was een vrij simpel vrij handelsakkoord mogelijk (het Canadese type). Van belang is vooral dat de rode lijnen van May het onvermijdelijk maakten dat er controles zouden komen bij de grens van Ierland en Noord-Ierland.

May heeft op geen enkel moment de afgelopen 2 jaar een poging gedaan om begrip te tonen voor de 48% van de Britse kiezers die ervoor hadden gekozen bij de EU te blijven. Ook heeft ze nooit toenadering gezocht tot oppositiepartijen, die ze nodig had om een deal door het parlement te loodsen. Zelfs nu, na de historische nederlaag in het Lagerhuis, geeft ze geen signalen af waaruit blijkt dat ze begrijpt dat ze zaken anders moet aanpakken.

Vooralsnog houdt May vast aan haar rode lijnen en lijkt ze niet van plan om een substantieel andere deal te willen aanvaarden. Daarmee lijkt het overleven van May als premier een obstakel te zijn geworden voor het sluiten van compromissen waar een meerderheid van het Lagerhuis zich in kan vinden. Zolang Theresa May premier blijft van het VK, lijkt de impasse rondom de brexit niet te doorbreken.

Lees meer op Business Insider:
Een no dealt is nog steeds een optie; zo kan die het VK ontregelen
Theresa May overleeft een motie van wantrouwen 
Geeft Rusland nu toe dat het gas regelmatig als wapen inzet?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
hans 17 Januari 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881069/may-lijkt-geen-concessies-te-willen-doen]May lijkt geen concessies te willen doen[/url]
"May heeft op geen enkel moment de afgelopen 2 jaar een poging gedaan om begrip te tonen voor de 48% van de Britse kiezers die ervoor hadden gekozen bij de EU te blijven."

May is van de kant van de conservative party die juist ook in de EU wil blijven. Het begrip voor kiezers die tegen de Brexit waren is dus volop.
Ook de deal die zij wenste kwam de blijvers erg tegemoet.

Haar verlies is te danken aan de tegenstem van degenen die niet de Brexit willen, plus degenen die een echte Brexit willen.

De Ierse kwestie is er één die vooral door de EU-leiding tot een groot probleem gemaakt wordt, vooral door haar suprimateitsgedachte.
j.welles. 18 Januari 2019
Bijna iedereen valt over May,maar niemand kan de klus in zo,n verdeeld land klaren en die verschrikkelijke Corbyn en zijn partij al helemaal niet ! Engeland moet de brexit vergeten , gewoon bij de eu blijven,dat is van de 2 slechte het minst slechte en voor heel Europa beter.
Abonnee
Kjol 18 Januari 2019
Nee, de slappelingen in Brussel gaan straks zoveel water bij de wijn doen dat de Engelsen hun zin krijgen en er een Brexit komt die voor de Engelsen zeer goed uitpakt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden