Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Brexit

EU stemt in met kort uitstel van brexit

22 Maart 2019 - Kimberly Bakker

De 27 landen in de Europese Unie (EU), die overblijven na de brexit, hebben hun akkoord gegeven op het verzoek voor een uitstel van de brexit. Dit uitstel is echter wel korter dan waar May aan het begin de week om gevraagd heeft. Dit laten de regeringsleiders donderdagavond 21 maart weten.

De regeringsleiders in de EU hebben wel een voorwaarde gesteld aan het uitstel. Wanneer het Britse Lagerhuis komende week alsnog akkoord gaat met de brexit-deal, dan volgt er een uitstel tot 22 mei. Echter, lukt het de Britse premier Theresa May niet om de deal door het Lagerhuis te krijgen, dan volgt er een uitstel tot 12 april. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, laat donderdagavond ook weten dat May akkoord gegaan is met deze voorwaarden.

"In de praktijk betekent dat, dat tot die dag alle opties openblijven", laat Tusk in een persconferentie weten. Als de Britten voor 12 april geen plan hebben, dan zal het land alsnog zonder akkoord of transitieperiode uit de EU vertrekken. De 27 landen in de EU hebben namelijk al laten weten dat er niet opnieuw zal worden onderhandeld over het huidige akkoord. 

May moet aan de bak
May zelf wilde de brexit graag uitstellen tot zondag 30 juni, maar Tusk liet weten dat deze datum te ver weg is. Dit zorgt ervoor dat May de komende dagen nog flink aan de slag moet met haar brexit-deal. De deal is dit jaar immers al 2 keer met een flinke meerderheid weggestemd. Mark Rutte, de minister-president van Nederland, liet in Brussel weten dat hij hoopt dat de tijdsdruk ervoor zal zorgen dat de Britse parlementariërs zich bedenken.

Overigens is de datum van 22 mei niet zomaar gekozen. De verkiezingen voor het Europees Parlement starten namelijk 1 dag daarna. De Britten en de EU voelen er beiden weinig voor om het Verenigd Koninkrijk nog mee te laten doen aan die verkiezingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden