Shutterstock

Nieuws Inkomenssteun

Europees geld ongelijk verdeeld onder boeren

15 Mei 2019 - 2 reacties

Uit nieuwe cijfers van de Algemene Rekenkamer blijkt dat de inkomenssteun uit Europa ongelijk verdeeld wordt. Ongeveer 20% gaat naar boeren die (inclusief deze steun) een inkomen onder het wettelijk minimumloon hebben. Circa 33% van de Europese steun komt echter terecht bij boeren met hogere inkomens.

Van alle Nederlandse boeren valt circa 15% in de categorie met een hoger inkomen (2 keer modaal, ofwel €66.000 per jaar). Door de inkomenssteun vanuit de Europese Unie neemt dat percentage toe naar 24%. Echter, het percentage boeren dat onder het minimumloon boert, komt uit 52%. Met deze inkomenssteun daalt dit percentage naar 36%. Dat betekent dat nog altijd 1 op de 3 Nederlandse boeren een inkomen onder het wettelijk minimumloon heeft.

Minder directe inkomenssteun 
De bovenstaande cijfers hebben betrekking op het jaar 2014. In dat jaar werd in Nederland meer dan €750 miljoen aan Europese inkomenssteun verdeeld. Het kabinet onderhandelt momenteel over het bedrag dat in de periode van 2021 tot 2027 uitgetrokken wordt voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Er wordt in dat nieuwe beleid gestreefd naar minder directe inkomenssteun en juist meer steun voor innovatie en vergroening.

boerenbusiness.nl

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
peter 15 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882485/europees-geld-ongelijk-verdeeld-onder-boeren]Europees geld ongelijk verdeeld onder boeren[/url]
Is dit weer eens (fake nieuws) zodat ze DE boeren nog minder hoeven uitbetalen voor hun werkzaamheden.
Abonnee
Fortissimo 15 Mei 2019
Er was de wens tot loskoppelen van produktie en steun. Dat is een keus van het EU parlement geweest en niet van de landbouwer. Vervolgens daalt de 'steun' (noem het gerust een verzekeringspremie op spotgoedkoop voedsel voor de EU-burger) neer in de grondprijzen en is het ook niet goed. In het huidige Interbellum, wat gekenmerkt wordt door uitdijende overheidsinstellingen en dito belastingsystemen worden burgers en bedrijven financieel uitgekleed door belasting op belasting. Het wachten is op zoveel onvrede dat ergens in Europa de brandhaard omslaat in geweld. We leren het nooit. En Rutte c.s. maar wegkijken en braaf lachen, want de burger is dom en moet vooral geen mening hebben.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Kamer wil controle over stikstoffonds niet verliezen

Nieuws Politiek

Kamer wil controle over stikstoffonds niet verliezen

Derde van de EU-landen mist deadline voor NSP

Nieuws GLB

Derde van de EU-landen mist deadline voor NSP

Nieuw GLB: meer doen voor 70 euro per hectare minder

Politiek Nationaal Strategisch Plan

Nieuw GLB: meer doen voor 70 euro per hectare minder

Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Nieuws Inkomens

Duitse boer ziet inkomen fors dalen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief