nitpicker / Shutterstock.com

Nieuws Bayer

Bayer wil 8 miljard betalen om claims af te wikkelen

9 Augustus 2019 - Kimberly Bakker

Gewasbeschermingsmiddelengigant Bayer is bereid om $8 miljard te betalen om de rechtszaken rondom RoundUp af te wikkelen. Momenteel zijn er in de Verenigde Staten meer dan 18.000 zaken ingediend tegen de chemiereus. De aanklagers stellen dat zij kanker hebben gekregen door het gebruik van RoundUp.

Het voorstel van chemiegigant Bayer is echter niet direct geaccepteerd, want de advocaten van de verschillende aanklagers melden minstens $10 miljard te willen voordat ze bereid zijn de zaken te laten vallen. Volgens bronnen van Bloomberg zijn de 2 partijen wel nadrukkelijk met elkaar in gesprek om een akkoord te bereiken voor alle lopende en toekomstige zaken. Tino Andresen, de woordvoerder van Bayer, wil dit echter niet bevestigen, zo meldt de persdienst.

Doordat de geruchtenmolen op volle toeren draait, zijn de aandelen van Bayer vrijdagmorgen 9 augustus in Frankfurt met 11% gestegen (tot €68,29 om 10 uur). Echter, ten opzichte van 14 maanden terug (na de overname van Monsanto) liggen deze nog altijd 33% lager.

Rechtszaken uitstellen
Volgens Bloomberg zijn de gesprekken wel zo ver gevorderd dat beide partijen gevraagd hebben om de rechtszaken in St. Louis uit te stellen. Dit sluit uit bij een mededeling die Werner Baumann, de CEO van het bedrijf, eind juli deed: "We overwegen een financieel redelijke regeling te treffen." Als deze deal afgerond wordt, dan sluit dit de periode van verlies af. In de afgelopen maanden verloor de chemiereus namelijk 3 rechtszaken op rij, met een gemiddelde uitbetaling van $50 miljoen per eiser.

De kans is overigens groot dat de rechtszaken in augustus en september ook daadwerkelijk uitgesteld worden, want Amerikaanse rechters geven doorgaans de voorkeur aan onderlinge oplossingen. Dat zegt Carl Tobias, docent Rechten aan de universiteit van Richmond, bij Bloomberg. "Als ze kunnen settelen op minder dan $10 miljard, dan is dat een zeer goede deal voor Bayer."

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden