Shutterstock

Nieuws Emigratie

Buitenland blijft trekken voor Nederlandse boer

20 April 2020 - Thomas Doornbos - 10 reacties

Agrarische ondernemers die overwegen te emigreren, zetten deze plannen veelal door. De meeste boeren die nu de knoop doorhakken, lopen al langer met emigratieplannen rond. De stikstofproblematiek heeft hier slechts deels mee te maken, al heeft de atmosfeer omtrent stikstof de animo voor emigratie wel verder aangewakkerd.

Dit vertelt Janneke Smedema, marketingmedewerker bij Interfarms. Het aantal boeren dat een agrarisch bedrijf in het buitenland gaan runnen, neemt toe. Dit is volgens Smedema vooral terug te voeren op het afschaffen van het melkquotum in 2015. Melkveehouders die in de jaren daarop zich oriënteerden op emigratie, zijn veelal nu de stap aan het zetten. “Emigratie is voor agrarisch ondernemers geen plan dat van de één op de andere dag wordt bedacht. Een ondernemer loopt hier vaak al langere tijd mee.”

Visa niet vanzelfsprekend
Akkerbouwers tonen de laatste jaren meer interesse, maar melkveehouders vormen nog altijd de hoofdmoot van de ondernemers die de stap naar het agrarische buitenland maken. Canada, Duitsland en Denemarken zijn daarbij de meest gekozen bestemmingen. Voor Canada is het sinds 2 jaar niet zo eenvoudig meer voor boeren om in aanmerking te komen voor een permanent visum. "Via een dochterbedrijf houden we ons ook met visumaanvragen voor onder meer Canada bezig. Dat zijn langdurige trajecten, al weten we via provinciale programma’s soms een geschikt alternatief te bieden", merkt Smedema op.

De stikstofproblematiek heeft wel tot een groeiende belangstelling voor emigratie geleid, meldt Smedema. De voorlichtingsbijeenkomsten aan het begin van het jaar die Interfarms heeft georganiseerd, waren drukker dan andere jaren. Maar of de boeren de belangstelling ook vertalen in concrete interesse en oriëntatie, blijft altijd even afwachten. “Daarbij komt dat de stikstofcrisis nog steeds gaande is. Hierdoor is de situatie nog weinig veranderd en kijken boeren wellicht ook de kat uit de boom totdat duidelijk is wat het nieuwe stikstofbeleid voor hen betekent.”

Minder makkelijk oriënteren
De huidige coronacrisis brengt boeren met concrete emigratieplannen niet in de knel, voor zover Smedema het kan overzien. Wel kunnen boeren zich minder makkelijk oriënteren op de bestemmingen en het gehele emigratietraject. “Maar het virus heeft er tot op het heden niet voor gezorgd dat er hele trajecten niet doorgaan”, aldus Smedema. “Daarbij komt dat er in deze tijd van het jaar minder contact gelegd wordt vanuit de boeren. Zij zijn nu voornamelijk bezig met de voorjaarswerkzaamheden en hebben er nu dus simpelweg minder tijd voor.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
A. J. van Woerkom 20 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886784/buitenland-blijft-trekken-voor-nederlandse-boer]Buitenland blijft trekken voor Nederlandse boer[/url]
Wie heeft er kennissen die boeren in Duitsland, Amerika, Canada en hoort hun vertellen van de situatie daar?
Wat ik hoor is dat menig voedselproducent hangt aan minder dan een zijde draadje.
Liggen de problemen niet op een ander terrein? Is de positie van de voedselproducenten strategisch goed geborgd of produceren we te veel voedsel?
Is het moreel verantwoord te spreken van voedseloverschotten als er nog honger, ondervoeding, en sterfte is ten gevolgen van onvoldoende voedsel aldaar?
Vandaar de vraag ligt het probleem en de oplossingen niet op een ander terrein?
dirk 20 April 2020
de boeren die vertrekken hebben het gehad met de regelgeving en kijken niet naar wat ze produceren, want ze willen graag boer zijn en blijven zoals al onze colega's.
Lokaal produceren en verkopen is voor alle boeren beter maar olie kost niets dus versleep je voedsel voor een habbekrats, met gevolg boeren in de derde wereld gaan ze noodgedwongen henep en papavers verbouwen om nog een boterham te verdienen. En wij ploeteren voor een hongerloon. De maffia regeld de druks handel en cargill en bunge
onze handel.
jacob 21 April 2020
Het is overal in de wereld beter zolang je er niet woont Want daar is ook regelgeving misschien niet zo erg als hier
Maria 21 April 2020
Hoi boeren in Nederland, ik ben een vrouw can keniaans afkomst en ik ben opzoek naar nederlandse boeren die wil samenwerken met mij in mijn nieuwe agrarische avontuur in kenia op een 100acre stukje grond?
Peter34 22 April 2020
@Maria, en hoe dacht je dat men zou kunnen reageren?
Tenzij je je eigen mail adres hier laat zien.
Bezint eer ge begint.
hans 22 April 2020
Maria, vertel ons eerst eens wat de mogelijkheden in Kenia zijn?
Abonnee
Patatje 22 April 2020
hans schreef:
Maria, vertel ons eerst eens wat de mogelijkheden in Kenia zijn?
Ja, en ben je knap, rijk, ...?
hans 22 April 2020
Patatje schreef:
hans schreef:
Maria, vertel ons eerst eens wat de mogelijkheden in Kenia zijn?
Ja, en ben je knap, rijk, ...?
Patatje, je zit verkeerd, zij vraagt slechts om "samenwerking".
Kjol 22 April 2020
In Kenya consumeert de sprinkhaan
hans 23 April 2020
Kjol schreef:
In Kenya consumeert de sprinkhaan
Dus toch waarschijnlijk het "beloofde land".
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden