Shutterstock

Achtergrond Coronacrisis

Kan Amerikaanse boer coronatijd uitzingen?

23 April 2020 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Akkerbouwers die hun aardappelen gratis weggeven, telers die hun uien dumpen, melkveehouders die hun melk noodgedwongen wegspoelen. Het zijn de wrange gevolgen van de coronacrisis in de Verenigde Staten. Ondertussen is president Donald Trump optimistisch.

De president van de VS heeft gereageerd op de waarschuwing van een Amerikaanse epidemioloog dat de komende herfst een combinatie van gewone griep en corona nog grotere gevolgen kan hebben dan de huidige pandemie. “Misschien komt het virus zelfs helemaal niet terug”, aldus Trump. “Als het terugkeert, gaan we niet hetzelfde doormaken als we de afgelopen 2 maanden. We zijn namelijk veel beter voorbereid en nemen voorzorgsmaatregelen.”

Tegelijk met zijn uitlatingen over de terugkeer van het coronavirus nam Trump juist stelling tegen de gouverneur van de staat Georgia, die besloot om sommige niet essentiële economische activiteiten weer toe te staan. “Daarvoor is het nog te vroeg. We moeten nog even geduld hebben."

Agrarisch VS hard getroffen
Het is de vraag of de agrarische sector in de VS die tijd kan uitzingen. De sector wordt hard getroffen door de coronacrisis. De regering kondigde daarom vorige week een steunmaatregelenpakket aan ter waarde van $19 miljard. Daarmee worden met name de lasten verlicht van de veehouders in het land. Op dit moment hebben slachthuizen in de VS te maken met sluiting als gevolg van personeelsgebrek vanwege de uitbraak van het coronavirus. 

Gratis aardappelen
Ook de melkveehouderij wordt hard geraakt. De grootste zuivelcoöperatie van het land, Dairy Farmers of America, schat dat boeren dagelijks 3,7 miljoen liter melk weg laten lopen. En ondanks de aantrekkende vraag vanuit de retail hebben ook groentetelers en akkerbouwers het moeilijk. De export staat onder druk en de vraag vanuit horeca ligt nagenoeg stil.

Eerder berichtte een uienteler uit Idaho al bijna 500 ton uien te dumpen en hij is niet de enige die dergelijke besluiten neemt. Miljoenen kilo’s verse producten zijn onverkoopbaar geworden. Een akkerbouwer in Idaho geeft daarom ongeveer 2 miljoen fritesaardappelen gratis weg, zodat ze niet verloren gaan. ‘Wie het eerste komt, die het eerste maalt.’

Dreigende faillisementen
Normaliter worden de aardappelen als frites verkocht via supermarkten en horeca. Ryan Cranney van Cranney Farms: “Mensen blijven thuis, restaurants zijn gesloten, waardoor onze markt wegvalt. Veel fabrieken die aardappelen verwerken hebben de deuren moeten sluiten en de opslagen zitten vol.” De ondernemer vreest dat als de situatie niet snel omdraait, en nog enkele maanden aanhoudt, veel agrarische bedrijven failliet gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Herman 23 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886865/kan-amerikaanse-boer-coronatijd-uitzingen]Kan Amerikaanse boer coronatijd uitzingen?[/url]
Waarom dit artikel? In Amerika dezelfde problemen als in Europa.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden