Joseph Haeberle - The New York Times

Nieuws Uien

Amerikaanse teler dumpt grote hoeveelheid uien

16 April 2020 - Jeannet Pennings - 4 reacties

Terwijl melkveehouders noodgedwongen hun melk wegspoelen, zijn er veel telers in de Verenigde Staten die geen andere mogelijkheid zien dan hun gewassen te vernietigen. Een uienteler heeft bijna 500 ton uien gedumpt.

Nu restaurants, hotels en scholen op slot zitten, zijn miljoenen kilo’s verse producen onverkoopbaar geworden in de VS. Grote producenten zien geen andere mogelijkheid dan hun producten te vernietigen. Zo heeft een akkerbouwer uit Idaho enorme greppels gegraven om bijna 500 ton uien te begraven. Dat meldt de New York Times.

Eerder kwamen al berichten dat melkveehouders noodgedwongen hun melk weg laten lopen. De grootste zuivelcoöperatie van het land, Dairy Farmers of America, schat dat boeren dagelijks 3,7 miljoen liter melk dumpen. Een vergelijkbaar tafereel tekent zich af in de teelt van groenten en akkerbouwgewassen. Onder meer velden met kool en bonen worden omgeploegd. In de pluimvee-industrie worden grote hoeveelheden nog niet uitgebroede eieren vernietigd.

Geen kopers
De sluiting van de horeca heeft een enorme vraaguitval veroorzaakt en de afzetpiek bij de retail als gevolg van de verhoogde thuisconsumptie kan dit niet opvangen. Sommige boeren hebben hierdoor voor meer dan de helft van hun gewassen geen kopers meer. “Mensen maken thuis geen ‘onion rings’”, illustreert uienteler Shay Myers de situatie in het land. 

De uienteler in de staat Idaho heeft greppels gegraven die inmiddels vol liggen met grote hopen onbruikbaar geworden uien. “Er is altijd wel wat overproductie, maar niet van de omvang waar we nu mee kampen”, zegt Myers die daarom geen andere optie ziet dan dumpen. “De uien composteren en terugbrengen op de velden als bemesting is een optie, maar dat is enorm kostbaar.” 

Ondertussen ontstaat in Amerika een levendige discussie waarom verse producten worden gedumpt en niet gedoneerd aan bijvoorbeeld de voedselbank. Myers geeft aan: “Ook dat betekent nog meer kosten maken, onder meer voor het verpakken en transport. En dat zonder dat er inkomsten gegenereerd worden.” Bovendien kampen voedselbanken met beperkte koelingsruimte voor de verse producten en onvoldoende vrijwilligers om alles op te nemen en te verdelen onder de bevolking.

Stop uienstroom uit Mexico
Het beste wat de overheid nu kan doen is een stop zetten op de import van producten die Amerika zelf voldoende voorradig heeft. Myers: “We hebben genoeg uien om de Amerikaanse bevolking te voeden. Ondertussen blijft er een stroom producten uit Mexico komen door de huidige valutakoers. Het sluiten van de grens voor uien uit Mexico zou een goede handreiking zijn.”

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Bert Groothuis 16 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10886735/amerikaanse-teler-dumpt-grote-hoeveelheid-uien]Amerikaanse teler dumpt grote hoeveelheid uien[/url]
Jammer dat grote voedselvernietiging wordt toegestaan. Wellicht denken de boeren daar niet aan door subsidies of instructies van de cowboy overheid. Er zijn toch hongerige daklozen en arme mensen in overvloed.
Ook is voordelig aanbieden op de markt beter dan hard laten werken door mensen en dan de productie weggooien. Tja, wie het snapt mag het zeggen ......
Wrobel richard 16 April 2020
Dat is normaal die mensen kijken voor zijn eigen die hebben geen opvoeding gekregen op school en thuis
En die mensen hebben geen respect voor het eten alles draait om het geld dat is altijd zo geweest en als ze in probleem komen deze grote bedrijven dan gaan jullie het horen altijd zo geweest
En dat gaat altijd zo blijven wacht maar als ze 70 jaar worden of ouder dan zijn ze de sukkelaars en waar om de mensen vande tweede klas die weten wat overleven is en de derde Klaas ook wij moeten leren elkaar helpen goeie of slechten dagen wij hebben elkaar nodig dat is wat de mensen niet begrijpen. Groetjes iedereen
Abonnee
ODK 18 April 2020
Excuseer, maar met de subsidie alleen kan de boer niet blijven bestaan. Dit kost de boeren handen vol geld, maar ze kunnen niet anders. Deze producten kunnen niet langer worden bewaard en moeten gedumpt worden, omdat de vraag door de industrie stilvalt. Dit is een jammere zaak voor iedereen.
Hendrik C 18 April 2020
Soms is weggooien goedkoper dan op de markt brengen. (Groenten-) boeren hebben al geen grote marge op hun producten die ze produceren, als ze dan nog alles moeten verpakken en op de markt brengen en er aan in steken... Bedankt, ik zou als producent ook passen!!!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Marktupdate Uien

Uiensorteerders laten de teugels een beetje vieren

Marktupdate Uien

De week van de krach op de regionale uienbeurzen

Marktupdate Uien

Uienmarkt wordt steeds meer een kopersmarkt

Marktupdate Uien

Export biedt houvast op stroeve uienmarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden