Shutterstock

Nieuws Export

Landbouwexport VK goed voor €922 miljoen

26 Mei 2020 - Niels van der Boom

In 2019 bedroeg de uitvoer van Nederlandse landbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk €922 miljoen. Dat is niet zo gek want, na Duitsland is het Britse eiland de belangrijkste handelspartner. Dit becijfert CBS, op aanvraag van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In 2019 was de export van goederen en diensten naar het VK goed voor in totaal €28,3 miljard ofwel; 3,5% van het bbp. Naast €922 miljoen aan landbouwgoederen werd voor €1,7 miljoen aan wederuitvoer van landbouwproducten opgetekend en €4,6 miljoen aan agrarisch gerelateerde diensten.

Ten opzichte van 5 jaar geleden heeft Nederland wel minder verdiend aan de export richting het VK. De belangrijkste bedrijfstak is groothandel en handelsbemiddeling. Deze tak was goed voor €3,7 miljard in 2019. De landbouw staat op plaats 6. In de top 3 staan verder holdings- en managementadviesbureaus en de IT-dienstverlening.

VK op plek 3
Qua goederenexport staat de landbouw weer wel op 1, gevolgd door de chemische industrie en voedingsmiddelen. De landbouw is voor 7,6% afhankelijk van de export naar het VK in zijn totale begroting. Duitsland staat verreweg op 1 als grootste exportbestemming voor landbouwgoederen, gevolgd door België.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox