Financieel

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Politiek en rente maken financiële markten grilliger

De rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en van de Amerikaanse Federal Reserve hebben de valutamarkten aardig in beweging gebracht. Presentator Eric de Lijster zet met Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, alle financiële ontwikkelingen op een rij in deze nieuwe aflevering van Boerenbusiness Valuta.
Vrijdag 16:42 uur
windmolen

Opinie Kasper Walet

Kloof tussen droom politiek en weerbarstige praktijk

Ik ben zeker geen tegenstander van de energietransitie, maar constateer wel dat er een behoorlijke kloof bestaat tussen wat de politici willen bereiken en wat in de praktijk haalbaar is.
Donderdag 08:00 uur
frankrijk

Opinie Joost Derks

Frankrijk kiest, euro verliest

De euro krijgt een flinke tik door het vooruitzicht dat er volgende maand al parlementsverkiezingen gehouden worden in Frankrijk. Voor het zover is, verschuift de aandacht in valutaland eerst naar de Amerikaanse rentebeslissing.
Woensdag 08:00 uur

Podcast BB Marktkwartier

'Oplopende melkprijzen bij drassige weilanden'

De DCA-zuivelnoteringen zitten de laatste tijd in de lift en ook de melkprijzen lopen op. Wouter Baan en Klaas van der Horst, de zuivelmarktspecialisten zuivel van DCA Market Intelligence, zijn wel benieuwd naar de financiële reikwijdte van de melkverwerkers.
Dinsdag 11:00 uur
Vion Food Group Ronald Lotgerink

Analyse Varkens

Hoe Vion ineens open kaart speelt over Duits vertrek

Toen we Vion-CEO Ronald Lotgerink (op foto) vorig jaar zomer vroegen of een vertrek uit Duitsland een optie was, antwoordde hij stellig de verlieslatende Duitse activiteiten niet volledig van de hand te willen doen. Vandaag kondigt het vleesconcern opeens aan toch bezig te zijn met een definitief vertrek uit Duitsland. Daarmee krijgt de reorganisatiesoap - die soms gepaard ging met wilde geruchten - weer een nieuw hoofdstuk. Opvallend is dat het bedrijf nu wel ineens open kaart speelt.
4 Juni 2024
Dick Schoof

Opinie Krijn J. Poppe

Van shocktherapie naar samen werken met de boer

Het wordt tijd voor een positieve column over het landbouwhoofdstuk van het hoofdlijnenakkoord voor het kabinet-Schoof. Want de afgelopen weken stonden de media bol van de kritische noten over een 'douceurtje' van rode diesel in 2027, symboolpolitiek rond de naamgeving van LVVN (nu nog LNV) en het idee dat je met lef Brussel op andere gedachten brengt.
4 Juni 2024
Vion Food Group

Nieuws Varkens

Vion overweegt verdere terugtrekking uit Duitsland

Vion overweegt om delen van zijn Duitse tak te verkopen. Het bedrijf heeft besloten om zich meer te richten op zijn keten in de Benelux. De voornaamste reden ervoor is concurrentie van buiten Europa. Of Vion tot verkoop overgaat, is afhankelijk van gesprekken met geïnteresseerde partijen.
4 Juni 2024
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Stilte voor de storm op financiële markten'

De financiële markten zijn deze periode vooral gefocust op renteverlagingen. Want wanneer hakken de centrale banken in de eurozone (ECB), de Verenigde Staten (Fed) en het Verenigd Koninkrijk (BoE) en kondigen zij - voor het eerst in vijf jaar - een renteverlaging aan? Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, geeft zijn verwachting.
17 Mei 2024
euro klem inflatie

Nieuws Economie

Economie krimpt na korte opleving weer

In het vierde kwartaal van 2023 groeide de economie voor het eerst na drie kwartalen van krimp weer, maar in het eerste kwartaal van 2024 is de economie opnieuw (licht) gekrompen. Het CBS meldt dat het bruto binnenlands product (bbp) 0,1% is gekrompen ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023.
15 Mei 2024
energie

Opinie Kasper Walet

Energietransitie grootste greenwashing in historie

We hebben de afgelopen eeuw enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt en die voorraden zijn eindig en dragen bij aan de opwarming van de aarde. Daarom draait het in de toekomst nog maar om één ding: toegang tot schone energie. Er is echter een groot probleem met deze zienswijze: de kosten.
13 Mei 2024
financieel pond valuta

Opinie Joost Derks

Twee spannende donderdagen voor het pond

De Britse centrale bank soteert volgende week donderdag mogelijk al voor op een renteverlaging. Dat kan grote gevolgen hebben voor het pond. Door de lokale verkiezingen van komende donderdag, neemt de politieke onzekerheid rondom de munt ook al toe.
1 Mei 2024
akkerbouw spuiten gewasbescherming Polen

Achtergrond Ondernemen

Het water staat de Poolse boer tot aan de lippen

Boeren in Polen hebben het financieel moeilijk. De prijzen voor tarwe, maïs en koolzaad zitten al maanden in de mineurstemming, terwijl de kosten hoog zijn. Ook de melkveehouderij staat onder druk. Dit zorgt ervoor dat met name de kleinere bedrijven, tot 100 hectare, rode cijfers schrijven en moeite hebben het hoofd boven water te houden. Ondertussen wordt het ene gat met de ander gedicht.
29 April 2024

Podcast BB Marktkwartier

'Sportzomer moet de varkensmarkt helpen'

Het prijsverloop en de afzet op de varkensmarkt verlopen stroef, waarbij de varkenshouder ook wordt geconfronteerd met hoge afzetkosten voor mest. Je kan bijna zeggen dat er ook in varkens sprake is van een weermarkt, zegt marktspecialist Wouter Baan in een nieuwe editie van Boerenbusiness Marktkwartier. Om de afzet van varkensvlees een extra zet mee te geven in een game changer nodig.
23 April 2024
kaasproductie

Opinie Krijn J. Poppe

Wie pakt regie voor goede visie op voedselproductie?

Er wordt regelmatig geroepen om visie en regie. Een gevolg van een tijdperk waarin de overheid niet wilde sturen, hooguit problemen oplossen en daarmee vaak te lang wachtte. Dus klinkt regelmatig de vraag: waar willen we met dit land en deze sector naar toe, en wordt er verwijtend naar Den Haag gekeken dat niet met een visie komt.
22 April 2024
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

De financiële markten waren in de eerste week van april even in shock, toen de laatste economische cijfers over de banen en de inflatie uit de Verenigde Staten binnenkwamen. Hierdoor kukelde onder meer de euro/dollar naar beneden. En hierdoor kan de eurozone opeens zomaar de trendsetter worden in het verlagen van de rente, vertelt Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst.
19 April 2024
slachterij china varkensvlees

Nieuws Varkens

Na vier jaar daalt Chinese varkensproductie weer

In het eerste kwartaal heeft China minder varkensvlees geproduceerd, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerst in vier jaar laat de productie per kwartaal daarmee een daling zien.
17 April 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden