Financieel

euro recessie

Opinie Han de Jong

Recessiegevaar voor Europa is levensgroot

De mondiale conjunctuur loopt ongebruikelijk sterk uiteen. Onze inflatie is in november sterk gedaald. Misschien is die nu over het hoogtepunt, maar de gasprijzen baren zorgen. Ook kopen Nederlanders minder spulletjes. Het recessiegevaar voor Europa is levensgroot.
Eergisteren 16:00 uur
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Euro wordt sterker, maar dollar blijft veilige haven'

Ondernemers die op de valutamarkten opereren en agrarische ondernemers die hun producten als aardappelen en uien willen verkopen, hebben wellicht meer gemeen dan ze denken. Een deel van hen wil graag op de piek van de markt handelen, maar vergeten vervolgens helder risicomanagement te voeren bij een prijsdaling. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, ziet deze emotie in de valutamarkt nog geregeld terugkomen. 
26 November 2022
Sigrid Kaag

Opinie Edin Mujagic

Laks Den Haag kost ons honderden euro's extra

Extra rentelasten voor de Nederlandse Staat van tussen €5,8 en €9,2 miljard per jaar. Dat was de weinig prettige boodschap van minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. Omgerekend gaat het om een extra rekening voor ieder van ons van tussen €340 en €540 per jaar, voorlopig elk jaar.
24 November 2022
Europese Commissie

Opinie Edin Mujagic

Europese begrotingsregels steeds lachwekkender

Toen de Europese Unie te maken kreeg met de coronapandemie, werden onder meer de Europese begrotingsregels tijdelijk buiten werking gesteld. Nu de pandemie onze levens niet meer domineert, maakt de EU zich op om die regels terug te laten keren.
16 November 2022
Edin Mujagic

BB TV Rente met Edin Mujagic

'Rente loopt verder op, zeker in recessiejaar 2023'

Het heeft de afgelopen weken rente- en inflatiecijfers geregend. Edin Mujagic, hoofd econoom bij OHV Vermogensbeheer, scheidt in een gesprek met Eric de Lijster met een zo optimistisch mogelijke bril het kaf van het koren op de financiële markten. Onder meer de ontwikkeling van de inflatie en de rente komen daarbij uitgebreid aan bod.
11 November 2022
rusland roebel koers oorlog

Opinie Han de Jong

Fors dalende orders op de rand van de recessie

Het volume van de Nederlandse detailhandelsafzet staat stevig in de min. Een nieuw internationaal thema: fors dalende orders. De Amerikaanse centrale bank Fed houdt bepaald nog niet op, maar de Amerikaanse economie is opmerkelijk robuust. Daarbij zakt de Russische economie zakt nu verder in.
4 November 2022
yen

Opinie Joost Derks

Doodzonde: zo gooit Japan tientallen miljarden weg

Voor het eerst in meer dan twintig jaar grijpt Japan in op valutamarkten om te voorkomen dat de yen te hard daalt. De tientallen miljarden euro's aan steunaankopen zijn echter weggegooid geld zolang de centrale bank de rente laag houdt.
3 November 2022
euro tarwe - agri

Nieuws Quote 500

Wie zijn de agrarische multimiljonairs van 2022?

Energiecrisis of niet, de drie agrarische nieuwkomers op de Quote 500-lijst zitten in de kassenbouw. Er is ook een oude bekende: Adrie Murre (Top Onions) die zijn rentree maakt op plek 457. Wijnand Pon (melkvee- en veefokkerij) blijft de rijkste agrarisch ondernemer, al vergaarde hij het grootste deel van zijn vermogen in de autoindustrie. Hij stijgt van de vijftiende naar de negende plek met een vermogen van €2,7 miljard (+23%). 
2 November 2022
Agrifoto grondbewerking Spitmachine Drenthe

Opinie Krijn J. Poppe

Tijd van gratis geld voorbij: dalende grondprijzen?

De rente stijgt, de tijd van gratis geld is voorbij. De huizenmarkt is op een kantelpunt terecht gekomen. En dus ligt de vraag voor de hand of de grondmarkt de huizenmarkt volgt. Op de grondmarkt (en zijn afgeleide, de markt voor pacht) is in de geschiedenis van de economie al heel wat gestudeerd.
2 November 2022
logistiek

Opinie Han de Jong

Het wil nog niet erg vlotten met die recessie

Nederlands ondernemersvertrouwen in de industrie sterker dan verwacht en de Duitse economie boekt een verrassend sterke groei in het derde kwartaal. Toch blijf ik een recessie verwachten. De ECB verhoogt de rente opnieuw en is nog niet klaar met renteverhogingen. Maar ook de centrale bank lijkt een draai te hebben gemaakt.
28 Oktober 2022

Podcast Moneycast Kees & Peter

Leencapaciteit van de boer staat onder druk

In deze Moneycast praat DCA-marktanalist Kees Maas met Peter Pals, directeur van Farmers Funding & Advies, over de financieringsmarkt in de Nederlandse landbouwsector. Daarbij komen onder meer de ontwikkelingen in de rente en met de inflatie aan de orde. 'Grond is redelijk inflatiebestendig, zo lang je hem maar niet hoeft te verkopen.'
14 Oktober 2022
inflatie

Opinie Han de Jong

Inflatie, inflatie, inflatie, ik houd mijn hart vast, u ook?

Inflatie, inflatie, inflatie. De Amerikaanse inflatie is iets lager, de kerninflatie iets hoger en de meningen verdeeld. Brazilië als lichtend voorbeeld hoe inflatie te beteugelen en volgens volgens het IMF kunnen centrale banken de rente beter te veel verhogen dan te weinig. Ik hou mijn hart vast, u ook?
14 Oktober 2022
real

Opinie Joost Derks

Inflatie aanpakken? In Brazilië lukt dat wél

Op het WK is Brazilië straks een van de grote kanshebbers voor de titel. Maar ook in andere opzichten kan het geen kwaad om eens een voorbeeld te nemen aan het land. Veel landen zouden jaloers zijn op de wijze waarop de Braziliaanse centrale bank inflatie onder controle krijgt.
13 Oktober 2022
Farmers Funding Peter Pals

Achtergrond Farmers Funding

'Hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijker slim geld is'

Farmers Funding & Advies is een van de partijen die zich opwerpen als een alternatief voor bedrijfsfinancieringen in de landbouw. Waar traditionele banken geen optie zijn. of minder aantrekkelijk, bieden zij soms een andere keuzemogelijkheid.
11 Oktober 2022
Verpakkingen Pluimveevlees

Nieuws Inflatie

Nederlands inflatiecijfer in september 14,5%

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie in Nederland voor september becijferd op 14,5%. Dit is hoger dan het percentage van de geldontwaarding in augustus, die uitkwam op 12%.
6 Oktober 2022

Podcast Valuta met Joost Derks

'Inflatie zeer hardnekkig, euro naar dieptepunt'

Mondiaal zijn de centrale banken druk bezig met het bestrijden van inflatie, alleen al deze week kondigden er een handvol aan de rente te verhogen om de geldontwaarding tegen te gaan. Daarbij daalt de euro ten opzichte van de dollar naar een dieptepunt. In Boerenbusiness Valuta licht Joost Derks in gesprek met Eric de Lijster alle ontwikkelingen op de financiële markten toe. Met onder meer het rentebesluit van de Fed, de koersen van de euro en het Britse pond en het historisch ingrijpen van Japan op de valutamarkt ter ondersteuning van de yen. 
23 September 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief