Financieel

bearish

Opinie Han de Jong

Is meer optimisme over economie op zijn plaats?

Het ondernemersvertrouwen in Europa neemt verder toe, evenals de kans dat we een recessie gaan ontlopen. Vooral dankzij een dalende Europese gasprijs, het verminderen van leveringsproblemen en het einde van de Chinese lockdowns. De industriële bedrijvigheid houdt stand, maar er zijn grote verschillen tussen sectoren. De Amerikaanse economie is sterker dan verwacht, maar de risico's blijven.
Vrijdag 23:11 uur
supermarkt inflatie voedselprijs

Opinie Edin Mujagic

Hoe lang blijft de inflatie nog hoog?

De inflatie is in 2025 rondom het vurig gewenste niveau van 2%. Een werkloosheid die dit jaar klimt naar 4,6% (nog steeds zeer laag, historisch gezien) om in de jaren erna weer te dalen. Economische groei die de komende jaren tussen 1,5 en 2% per jaar uitkomt. En de Amerikaanse centrale bank (Fed) die de rente in 2024 én 25 behoorlijk kan kortwieken.
Vrijdag 09:30 uur
euro Subsidie

Nieuws Coronasteun

903 landbouwwerkgevers dreigen NOW mis te lopen

In de coronacrisis konden ondernemers financiële steun krijgen via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Daarmee konden werknemers worden doorbetaald. Nu dringt de tijd om de definitieve aanvragen daarvoor in te dienen. Binnen de landbouwsector hebben 903 werkgevers dat nog niet gedaan, meldt het UWV.
Woensdag 17:10 uur
melkveebedrijf Verenigde Staten sneeuw

Opinie Han de Jong

Strenge winter vertroebelt beetje zicht op economie

De Nederlandse consumenten zijn voor de derde maand op rij iets minder pessimistisch. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de iets afnemende inflatie en onzekerheid. De Amerikaanse cijfers vallen tegen, maar dat ligt waarschijnlijk aan het strenge winterweer in december. De Chinese cijfers zijn iets beter dan verwacht, tijd om daar het Chinees Nieuwjaar te gaan vieren.
21 Januari 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Sterker wordende euro heeft rentewind in de zeilen

De euro klimt langzaam maar gestaag op ten opzichte van de dollar. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, verwacht dat de euro de komende tijd sterker gaat worden. Dat heeft allemaal te maken met het beleid van de centrale banken in de Verenigde Staten en de eurozone, zo vertelt Derks aan Eric de Lijster in de podcast Boerenbusiness Valuta. 'De euro heeft de rentewind in de zeilen.' Ook de ontwikkelingen in China met de yuan, in Japan met de yen en in het Verenigd Koninkrijk met het pond komen aan bod. 
20 Januari 2023
Christine Lagarde

Opinie Edin Mujagic

Buitenwereld aan centrale banken: ‘Ik geloof je niet’

Geloofwaardigheid van de buitenwereld is het meest waardevolle bezit van een centrale bank. Het is een soort goodwill die niet op de balans te vinden is.
18 Januari 2023
Kroatie

Opinie Edin Mujagic

Klaagzang in Kroatië over omrekenen naar de euro

Sinds het begin van dit jaar telt de Europese muntunie 20 deelnemende landen. Op 1 januari om 00:00 voerde Kroatië de euro in. 'Doet Kroatië er nou goed aan de euro in te voeren?' is een vraag die ik de laatste dagen veelvuldig heb gekregen.
6 Januari 2023
eurodollar

Opinie Joost Derks

Gaat de euro een dollar doen in 2023?

De dollar was lange tijd onaantastbaar in de valutawereld van 2022. De laatste maanden heeft de euro echter een inhaalslag gemaakt. De Europese munt kan een goede start maken in 2023. Voor later dit jaar zijn de vooruitzichten echter minder mooi.
5 Januari 2023
euro kerst

Opinie Han de Jong

Met grote verbazing kijk ik naar economische kwesties

China stapt van zero-covid af en gaat op reis. Een Italiaanse(!) Eurocommissaris leest ons de les over ons begrotingsbeleid, terwijl Italië volgens mij afkoerst op een financiële crisis. Dit gaat leiden tot een nieuwe eurocrisis. Een CO2-belasting is bij de huidige exorbitante prijzen ongepast. Klaas Knot, de president van De Nederlandse Bank (DNB), wil de economie afkoelen, terwijl die al langs een recessie scheert. Knot vindt ook dat werkgevers de energiepijn van werknemers moeten compenseren. Mijn bloeddruk loopt vervaarlijk op door dit alles, maar op de valreep is er ook heel goed nieuws.
23 December 2022
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Joost Derks

Sterkere euro helpt tegen hoge energieprijzen

Het was de afgelopen dagen een cijferregen van rente- en inflatiepercentages. Maar liefst vijf centrale banken presenteerden hun rentebeleid. Eric de Lijster neemt met Joost Derks, valuta-expert van iBanFirst, alle ontwikkelingen door: van de renteverhogingen, de laatste inflatiecijfers tot en met de koersen van euro, dollar en pond. '2023 kan zo maar eens het jaar van de euro worden'
16 December 2022
Andela Techniek

Aangeboden door ABN Amro

Innovatie vraagt durf bij ondernemer en bank

De agrarische sector staat op het gebied van dierenwelzijn en milieu onder grote maatschappelijke druk. Innovatieve machines, digitale toepassingen of procesverbeteringen bieden belangrijke oplossingen om aan deze druk gehoor te geven.
15 December 2022
regen modder

Nieuws Rabobank

'Economie blijft nog twee jaar doormodderen'

Het blijft de komende twee jaar doormodderen met de economie. Rabobank-economen verwachten een zeer beperkte groei van 0,6% komend jaar en 1% in 2024. Dat staat in het vandaag (5 december) verschenen Economisch Kwartaalbericht.
5 December 2022
euro recessie

Opinie Han de Jong

Recessiegevaar voor Europa is levensgroot

De mondiale conjunctuur loopt ongebruikelijk sterk uiteen. Onze inflatie is in november sterk gedaald. Misschien is die nu over het hoogtepunt, maar de gasprijzen baren zorgen. Ook kopen Nederlanders minder spulletjes. Het recessiegevaar voor Europa is levensgroot.
2 December 2022
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Euro wordt sterker, maar dollar blijft veilige haven'

Ondernemers die op de valutamarkten opereren en agrarische ondernemers die hun producten als aardappelen en uien willen verkopen, hebben wellicht meer gemeen dan ze denken. Een deel van hen wil graag op de piek van de markt handelen, maar vergeten vervolgens helder risicomanagement te voeren bij een prijsdaling. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, ziet deze emotie in de valutamarkt nog geregeld terugkomen. 
26 November 2022
Sigrid Kaag

Opinie Edin Mujagic

Laks Den Haag kost ons honderden euro's extra

Extra rentelasten voor de Nederlandse Staat van tussen €5,8 en €9,2 miljard per jaar. Dat was de weinig prettige boodschap van minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. Omgerekend gaat het om een extra rekening voor ieder van ons van tussen €340 en €540 per jaar, voorlopig elk jaar.
24 November 2022
Europese Commissie

Opinie Edin Mujagic

Europese begrotingsregels steeds lachwekkender

Toen de Europese Unie te maken kreeg met de coronapandemie, werden onder meer de Europese begrotingsregels tijdelijk buiten werking gesteld. Nu de pandemie onze levens niet meer domineert, maakt de EU zich op om die regels terug te laten keren.
16 November 2022

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox