Financieel

graanoogst canada

Analyse Voedsel

Canada zoekt boeren en kijkt daarvoor over grens

De rol van Canada als voedselproducent van de wereld dreigt door vergrijzing en tekort aan arbeidskrachten in gevaar te komen. Zodoende zoekt Canada nieuwe boeren en kijkt daarvoor over de grens.
Eergisteren 07:00 uur
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Zo zijn de economische vooruitzichten voor 2024

Wat zijn de economische vooruitzichten voor 2024 en wat verandert er op de valutamarkten? iBanFirst geeft haar verwachtingen over het nieuwe jaar in een outlook en valuta-expert Joost Derks licht deze bij presentator Eric de Lijster toe in de podcast Boerenbusiness Valuta.
18 November 2023
financieel euro biljetten

Achtergrond Melk

Financiering melkveesector in kritieke fase beland

Voor melkveehouders wordt het steeds moeilijker krediet te krijgen bij banken. Zelfs ophogen van de kredietruimte is problematisch. Het dreigt volgens velen een groter probleem te worden dan de vergunningssituatie. Boeren klagen er massaal over en accountantskantoren bevestigen de situatie. Banken menen dat het beeld genuanceerder is, maar geven toe dat momenteel met veel extra factoren rekening moet worden gehouden, zoals alle onzekerheden rond het stikstofbeleid en de maatschappelijke wens om de agrarische sector te verduurzamen.
8 November 2023
china Draak

Opinie Joost Derks

In 2024 staat de renminbi weer op eigen benen

Hardnekkige problemen in de vastgoedsector wakkeren het pessimisme over de Chinese vooruitzichten aan. Maar omdat de economie langzaam wat opkrabbelt, kan de renminbi mogelijk uitgroeien tot een valuta-verrassing in het jaar van de Draak.
7 November 2023
Verenigde Staten

Opinie Han de Jong

Economie hobbelt niet vrolijk door bij hoge rente

De Nederlandse werkloosheid loopt iets op. De Chinese conjunctuurdata zijn beter dan verwacht en handelscijfers van enkele Aziatische landen bevestigen dit. De Amerikaanse cijfers schetsen grote tegenstelling. Maar ik houd mij mijn hart vast, want de forse stijging van de kapitaalmarktrente kan niet zonder gevolgen blijven.
20 Oktober 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Verhogen rente voorbij, lagere rente nog ver weg

De oorlog tussen Israël en Hamas maakt de Amerikaanse dollar alleen maar sterker, constateert Joost Derks in de podcast Boerenbusiness Valuta. De euro wordt er alleen maar zwakker op en euro/dollar lonkt zelfs naar pariteit. 'De Verenigde Staten presenteert boven verwachting, de eurozone juist onder verwachting.'
18 Oktober 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

Hogere rente in strijd tegen meerkoppig monster

De depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) komt op het hoogste niveau ooit te staan. In de maandelijkse podcast Boerenbusiness Valuta vertelt Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, aan presentator Eric de Lijster dat de hogere rente en de nog altijd te hoge inflatie steeds meer pijn gaat doen. Zowel bij ondernemers als de consument.
15 September 2023
energie zonnepanelen zonneenergie

Opinie Kasper Walet

Rem nodig op de energietransitie

Na de val van het kabinet en de komende verkiezingen ligt alles weer open. Zo slaat de partij die het debat over stikstof en de energietransitie veel te drammerig voerde, D66 bij monde van de nieuwe partijleider Rob Jetten een ander toon aan. 
12 September 2023
euro valuta dollar betalen

Opinie Jasper Timmerman

Financieel gas over hebben, komt altijd van pas

In 2022 kenden niet alle, maar wel veel akkerbouwers en melkveehouders een financieel gunstig resultaat. Voor 2023 ligt dat anders. Regelmatig krijg ik de vraag, 'wat het beste te doen met al dat geld dat binnen komt en zo maar op de rekening courant staat?'
27 Augustus 2023
euro economie portemonnee

Opinie Han de Jong

Recessie-debat niet beslist, armoede in enig perspectief

Indices van de inkoopmanagers vallen tegen. De economie van de Verenigde Staten is sterker dan verwacht, maar ik denk dat het tijdelijk is. Ik zie daarbij niet in waar een groeiversnelling in Europa vandaan moet komen. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) neemt de armoede volgend jaar toe, maar de langjarige trend van armoede daalt.
25 Augustus 2023
pond

Opinie Joost Derks

Achter Britse financiële opstekers gaat pijn schuil

In het Verenigd Koninkrijk is de rente een stuk eerder, sneller en harder gestegen dan op het Europese vasteland. Het voordeel voor Britten is dat de spaarrente ruim boven de 3% ligt en het pond behoorlijk sterk is. Maar achter deze opstekers gaat behoorlijk wat pijn schuil.
24 Augustus 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Renteverhogingen lopen langzaam op hun einde'

Het verhogen van de rente door de centrale banken in onder meer de Verenigde Staten, de eurozone en de Bank of England loopt langzaam op zijn einde, zo verwacht Joost Derks aan tafel met presentator Eric de Lijster in een nieuwe Boerenbusiness Valuta. 'De rente gaat echt wel haar werk doen.' In de podcast komen een reeks valuta-ontwikkelingen aan bod.
18 Augustus 2023
koersen

Opinie Han de Jong

Hoe snel is Nederland weer uit de recessie?

Ons Bruto Binnenlands Product (BBP) is nu twee kwartalen achtereen gekrompen. Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelt herstel in de tweede helft van het jaar. Dat moet ik nog zien, want de kapitaalmarkrente loopt op en de vooruitzichten voor de wereldhandel zijn ongunstig. Dit komt doordat het Chinese herstel bepaald niet van de grond komt. De Russische centrale bank verhoogt tenslotte de rente fors.
18 Augustus 2023
Aalt Dijkhuizen

Boerenbusiness Agribusiness Award

'Innoveren heeft altijd zin, ook in onzekere tijd'

Innovaties zijn cruciaal voor het voortbestaan van de landbouw, maar als sector mogen we wel wat meer laten zien hoe innoverend we zijn. Dat vindt Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de vakjury van de Agribusiness Award, de prijs van Boerenbusiness voor innovatieve producten of diensten. Het zijn met de onzekerheid rond stikstof en overheidsbeleid uitdagende tijden voor de boer, maar innoveren heeft volgens de voormalig bestuursvoorzitter van Wageningen UR altijd zin. 'Juist als er een noodzaak is, vanuit de markt of de overheid, worden innovaties bedacht.'
17 Augustus 2023
schaar

Opinie Krijn J. Poppe

Stil zitten en door de prijsschaar worden geknipt

Ondernemers zien de prijzen van hun inputs over langere termijn wat harder stijgen dan de opbrengstprijzen. Vroeger noemden landbouweconomen dat de 'prijsschaar'.
14 Augustus 2023
supermarkt inflatie

Opinie Han de Jong

Scenario zachte landing na inflatie omarm ik nog niet

De Duitse industrie lost haar belofte niet in, terwijl onze industrie het iets beter lijkt te doen. Het aantal faillissementen daalt in juli, maar trend is omhoog. De inflatie daalt en het heilzame 'zachtelandingscenario' wordt waarschijnlijker. Maar ik omarm het nog niet. China blijft intussen kwakkelen en is mogelijk in een balansrecessie terechtgekomen.
11 Augustus 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox