Eigen foto

Gewastour Week 22

Weinig problemen door gebrek aan neerslag

25 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

De telers van de gewastour kijken verschillend uit naar de regen. Enkele telers zijn de afgelopen tijd bezig geweest met het beregenen van hun uienpercelen, andere vinden warmte fijn voor hun uien. De aardappeltelers zijn blij met de neerslag om de gewassen een beetje fris te krijgen, maar hopen op meer.

De afgelopen 7 dagen is hier en daar regen gevallen. De gemiddelde neerslag op de percelen van de Gewastour komt uit rond de 4 millimeter.



De neerslag op de percelen wordt gevolgd via Sencrop weerstations. Door het coronavirus ging de grens met Frankrijk dicht waardoor niet alle telers hun weerstations konden ontvangen. Deze week zijn de eerste palen geleverd, de komende weken volgen we daarmee de hoeveelheid neerslag, temperatuur en luchtvochtigheid op de percelen. 

Op het perceel in Dronten is de meeste neerslag gevallen afgelopen week. het weerstation geeft in totaal 14,5 mm aan van de afgelopen zeven dagen. In werkelijkheid is er 6,6 mm gevallen, de rest is het gevolg van beregen van een perceel uien wat naast het perceel fritesaardappelen staat. Hiertussen staat het weerstation waardoor het lijkt dat hier meer gevallen is als dat er daadwerkelijk gebeurt is. 

Minste neerslag in Zeeland
Op de percelen waar niet beregend kan worden, valt nauwelijks regen. Op het perceel in Scharendijke is geen neerslag gevallen. De teler uit Scharendijke is nog niet heel ontevreden over hoe het nu loopt. De aardappel kan nu nog wel zonder water tot hij stengels gaat vormen. Mocht het de tijd zijn van knolzetten, dan is het belangrijker dan nu. "Als je de aardappel in een kast legt begint hij ook wel te kiemen", aldus de teler. 

Het perceel in Kortgene heeft 1 millimeter ontvangen in de afgelopen zeven dagen. Op het perceel komen de laatste tijd wel weer wat uien boven waar de teler blij mee is. De opkomst per m2 is hier het laagst ten opzichte van de andere uien percelen. Door het doorkomen is het mogelijk dat de opkomst toch hoger uitvalt als eerder gedacht. De regen wordt nog niet echt gemist op het perceel. De uien hebben meer last van het schrale weer.

Neerslag van belang voor bodemherbicide
De meeste telers geven aan dat het wel van belang is dat er neerslag komt voor de bodemherbicide. Bodemherbicide werkt beter onder vochtige omstandigheden. Uien telers geven aan dat het warme weer fijn is voor de ui maar dat ze hopen op een bui zodat ze bodemherbicides kunnen toedienen aan de grond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden