Shutterstock

Gewastour Week 37

Aardappeltelers hopen eind september te rooien

10 September 2020

De meeste aardappeltelers van de noordelijke percelen van de Gewastour hopen eind september of begin oktober te kunnen starten met rooien. Het merendeel van de aardappelpercelen is inmiddels doodgespoten.

Net als bij de zuidelijke percelen van de Gewastour stonden de afgelopen dagen ook op de noordelijke Gewastourpercelen grotendeels in het teken van loofdoding. Op het perceel in Ens (Flevoland) is het gewas afgelopen week bijvoorbeeld doodgespoten en de hoop is dat met 14 dagen gestart kan worden met rooien. De situatie op het perceel lijkt goed te zijn, al is de opbrengst wel duidelijk lager dan vorig seizoen. Uit de proefrooiing in week 36 komt een opbrengst van 56,8 ton naar voren, waar dat vorig jaar 71,5 ton was.

Op het perceel in Middenmeer (Noord-Holland) wordt gewacht tot het gewas van nature afgestorven is. "Ik heb afgelopen week voor de laatste keer tegen phytophthora gespoten", laat de teler weten. Het perceel is op het moment nog te groen om te rooien. "De grond is wel vochtig genoeg, hopelijk blijft dat zo. De afgelopen dagen is hier nog zeker 46 millimeter neerslag gevallen. In de buurt zij een paar collega's al wel begonnen met rooien."

Tevreden met resultaten proefrooiing
Het aardappelperceel in Dronten (Flevoland) is inmiddels voor 85% à 90% afgestorven, alleen de stengel moet nog dood. "We voeren aan het einde van de week of begin volgende week voor de laatste keer een bespuiting met Quickdown uit en dan hopen we eind september of tegen 1 oktober te kunnen rooien", licht de teler toe. Hoewel het perceel behoorlijk nat is, worden geen problemen ervaren. "De grond is goed doorlatend. Ik denk zelfs dat de regen het afsterven bespoedigd heeft."

De teler uit Dronten is daarnaast zeer tevreden met de resultaten uit de proefrooiing. Die kwam uit op een opbrengst van 62,9 ton, terwijl dit vorig seizoen 57 ton was. Ook het onderwatergewicht is niet slecht. "Ik kan met een goed gevoel terugkijken naar de teelt. Beregening was overigens wel noodzakelijk, maar we hebben het gewas goed door de zomer heen kunnen helpen."

Ook de teler uit Appelscha (Friesland) is blij verrast met de resultaten uit de proefrooiing. Hieruit kwam een opbrengst van 65,6 ton naar voren. "Dit is mijn ogen een uitstekend resultaat." Overigens is het aardappelperceel nog niet doodgespoten. "Het gewas groeit (nog) goed en het perceel staat er nog groen bij. Volgende week of de week erop gaan we ze doodspuiten en dan hopen we ergens in oktober te rooien." Door de neerslag van de afgelopen dagen is het onderwatergewicht wel wat gedaald.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief