Eigen foto

Gewastour Week 38

Uienoogst verloopt goed op Gewastourpercelen

16 September 2020

Het rooien van de uien verloopt voorspoedig op de percelen van de Boerenbusiness Gewastour. In zowel Kimswerd, Wezup als Tollebeek is inmiddels gestart met rooien. Daarnaast is de opbrengst van het perceel in Ysselsteyn bekend.

Op het uienperceel in Kimswerd (Friesland) is afgelopen week gestart met het rooien van de uien. En volgens de teler verloopt dit goed. "Het loof is nog mooi groen en de grond is zacht. Hier hebben we in het noorden wel iets meer geluk mee dan in het zuiden van Nederland." In sommige delen van Zuidwest-Nederland is het zelfs te droog om te rooien.

Er wordt overigens geen topopbrengst verwacht op het perceel, maar de uien zien er wel goed uit. "Ik verwacht een ton of 60, maar hier ben ik dit seizoen niet ontevreden mee." Tijdens de proefrooiing kwam het perceel uit op een opbrengst van 53,1 ton. "Daarnaast verwacht ik dit seizoen een laag tarrapercentage."

De teler in Kimswerd is tevreden met de uien.

Geen problemen
Ook in Wezup (Drenthe) is de uienoogst voortvarend van start gegaan. Er worden geen problemen ervaren en de teler is tevreden met wat hij ziet. Qua opbrengst hoeft hij ook niet te klagen, want uit de proefrooiing van week 35 kwam een opbrengst van 80 ton naar voren. "Hoewel het perceel er over het algemeen goed uitziet, zijn er wel plekken die het gemiddelde naar verwachting nog iets naar beneden gaan halen", zo liet hij eerder weten.

In Tollebeek (Flevoland) is de hoop dat de uien volgende week geladen kunnen worden. "Ze kunnen nu (door het warme weer) mooi nog blijven liggen. Sommige stukken zijn namelijk nog wat groen." Over het algemeen zien de uien er goed uit en hebben ze een mooie maat. De opbrengst bij tijdens de proefrooiing uit op 77 ton en de teler verwacht hier wel bij in de buurt te komen. In Kortgene (Zeeland) liggen de uien op het land en is de hoop dat ze eind van de week geladen kunnen worden.

Ook in Kortgene liggen de uien inmiddels op het land. 

Opbrengst Ysselsteyn bekend
Vorige week werd bekend dat het tarrapercentage in Ysselsteyn (Limburg) uit is gekomen op 2,19%. Ondertussen is tevens de opbrengst bekend. Het perceel dat meedoet aan de Boerenbusiness Gewastour is uitgekomen op een netto-opbrengst van 67 ton, droog uit de schuur. "Ik ben hier content mee. Het is niet zo slechts wanneer je dit jaar in het achterhoofd houdt", aldus de teler. In Heijen (Limburg) wordt waarschijnlijk later deze week meer bekend over de opbrengst en het tarrapercentage.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief