Eigen foto

Gewastour Week 38

Aardappelpercelen vragen meer en meer om regen

17 September 2020 - Kimberly Bakker

De aardappelpercelen van de Gewastour hebben steeds meer behoefte aan neerslag, met name in het zuiden van het land is de grond zeer droog. De telers van de percelen in Cuijk, Hank en Fijnaart laten zelfs weten niet te kunnen rooien als er op korte termijn geen neerslag valt. Daarnaast is het wachten geblazen tot het perceel volledig afgestorven is.

In Cuijk (Noord-Brabant) is het aardappelperceel bespoten met Spotlight. "Ik vraag mij wel af of dit nog nodig was, want er was niet veel meer over van het gewas. Maar, nu heb ik zekerheid dat ik de aardappelen over circa 2 weken kan rooien." De teler zet daarbij de kanttekening dat het nog wel moet regenen. "Op dit moment is het veel te droog op het perceel. Onze andere percelen moeten we ook alweer beregenen."

Ook de telers in Hank (Noord-Brabant) en Fijnaart (Noord-Brabant) zetten die kanttekening. De teler in Hank laten weten dat collega's die al aan het rooien zijn (vooral tafelaardappelen) moeten beregenen om überhaupt te kunnen rooien. In Fijnaart sterft het gewas egaal af, maar van starten met rooien is nog geen sprake. "Zo goed als de vochthuishouding afgelopen weken was, zo beroerd is het nu."

Op het perceel in Scharendijke (Zeeland) wordt in verband met de hoge temperaturen louter 's ochtends gerooid. "De aardappelen vallen mij niet tegen. Ze zijn mooi uniform en niet te gek grof." Dat deze 4 percelen met droogte kampen, blijkt ook uit de neerslaggegevens. Op deze percelen is afgelopen week namelijk helemaal geen neerslag gevallen.

Perceel Neerslag van afgelopen week
Middenmeer 19,6 millimeter
Dronten 3,3 millimeter
Appelscha 2,5 millimeter
Oldeholtwolde 2,0 millimeter
Ens 1,8 millimeter
Someren 0,5 millimeter
Scharendijke 0,0 millimeter
Cuijk 0,0 millimeter
Fijnaart 0,0 millimeter
Hank 0,0 millimeter

Wachten tot perceel is afgestorven
Op de percelen waar droogte geen issue is, met name de percelen in het midden en noorden van het land, is het wachten geblazen. Het perceel in Dronten (Flevoland) is deze week met Quickdown bespoten en ook in Ens (Flevoland) is het aardappelperceel inmiddels doodgespoten. De 2 telers van deze percelen hopen binnen 14 dagen te kunnen starten met rooien. In Middenmeer (Noord-Holland) moet het perceel met Innovators van nature afsterven.

Op het perceel in Someren (Noord-Brabant) is deze week ook Quickdown gespoten en de teler hoopt over 8 à 9 dagen nog Spotlight te spuiten. "Ze staan er nog groen op. Nu het gebruik van Reglone niet meer toegestaan is, is het noodzakelijk om 2 keer te spuiten." Waar veel andere percelen in het zuiden van Nederland kampen met extreme droogte voorziet de teler van het perceel in Someren geen problemen met rooien.

In Scharendijke wordt, in verband met de temperatuur, alleen 's ochtends gerooid.

Perceel nog te groen
Het enige aardappelperceel van de Boerenbusiness Gewastour dat (nog) niet met loofdoding behandeld is, is het perceel in Appelscha (Friesland). "Het perceel is nog zo'n 70% groen en daarom wachten we nog even met loofdoding", zo licht de teler toe. Hij meldt wel dat het onderwatergewicht sinds de proefrooiing iets gedaald is als gevolg van neerslag: om en nabij 370 gram. In Dronten ligt het onderwatergewicht rond de 390 gram en in Someren liggen de onderwatergewichten tussen de 360 en 390 gram.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden