Shutterstock

Gewastour Week 41

Laatste Gewastourpercelen nog altijd niet gerooid

10 Oktober 2020

De aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour die nog gerooid moeten worden, zijn dat nog altijd niet. De regen van de afgelopen dagen heeft namelijk flink wat roet gegooid in de planning en dus is het nu wachten op droger weer.

De meeste aardappelpercelen van de Gewastour waren afgelopen week al gerooid, maar de telers die het rooien deze week op de planning hadden staan hebben deze plannen bij moet stellen. Zo zitten de aardappelen op de percelen in Appelscha (Friesland), Hank (Noord-Brabant) en Fijnaart (Noord-Brabant) nog altijd in de grond. Hoewel het weer komende week iets positiever lijkt te zijn, zijn de telers huiverig geworden. 'Eerst zien en dan geloven' lijkt het devies geworden.

Opbrengst in Dronten boven proefrooiing
Het Gewastourperceel in Dronten (Flevoland) is daarentegen nog net voor de neerslag gerooid. Een eerste inschatting van de opbrengst, gebaseerd op de celinhoud en inhoud van de kieper, komt zeker uit op 62 ton. "We behaalden 62,9 ton bij de proefrooiing en daar komen we echt niet onder. Misschien komen we zelfs wel op een plus uit", aldus de teler.

De overige percelen van de aardappelteler in Dronten kunnen overigens niet gerooid worden. "We zijn maandag wel begonnen, maar ook hier ligt ondertussen alles stil. Als ik om mij heen kijk in de Flevopolder, dan moet al met al nog flink wat gebeuren." Ook in het zuiden van het land ligt het werk ruimschoots achter op schema. De teler in Fijnaart meldt dat in zijn omgeving zeker nog 95% gerooid moet worden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox