Shutterstock

Gewastour Week 41

Laatste Gewastourpercelen nog altijd niet gerooid

10 Oktober 2020

De aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour die nog gerooid moeten worden, zijn dat nog altijd niet. De regen van de afgelopen dagen heeft namelijk flink wat roet gegooid in de planning en dus is het nu wachten op droger weer.

De meeste aardappelpercelen van de Gewastour waren afgelopen week al gerooid, maar de telers die het rooien deze week op de planning hadden staan hebben deze plannen bij moet stellen. Zo zitten de aardappelen op de percelen in Appelscha (Friesland), Hank (Noord-Brabant) en Fijnaart (Noord-Brabant) nog altijd in de grond. Hoewel het weer komende week iets positiever lijkt te zijn, zijn de telers huiverig geworden. 'Eerst zien en dan geloven' lijkt het devies geworden.

Opbrengst in Dronten boven proefrooiing
Het Gewastourperceel in Dronten (Flevoland) is daarentegen nog net voor de neerslag gerooid. Een eerste inschatting van de opbrengst, gebaseerd op de celinhoud en inhoud van de kieper, komt zeker uit op 62 ton. "We behaalden 62,9 ton bij de proefrooiing en daar komen we echt niet onder. Misschien komen we zelfs wel op een plus uit", aldus de teler.

De overige percelen van de aardappelteler in Dronten kunnen overigens niet gerooid worden. "We zijn maandag wel begonnen, maar ook hier ligt ondertussen alles stil. Als ik om mij heen kijk in de Flevopolder, dan moet al met al nog flink wat gebeuren." Ook in het zuiden van het land ligt het werk ruimschoots achter op schema. De teler in Fijnaart meldt dat in zijn omgeving zeker nog 95% gerooid moet worden.

boerenbusiness.nl

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Weer - week 35

Hoe koud en nat was de maand augustus?

Aangeboden door Sencrop

‘Buren vragen screenshots van onze weermeter’

Gewastour Weer - week 34

Flinke smak neerslag voor noordelijke provincies

Gewastour week 30

Neerslag gewenst, maar zorgt lokaal voor overlast

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief