Eigen foto

Gewastour Kees Vrolijk

'Rustig blijven en niet van strategie wisselen'

11 Maart 2021

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 10 percelen aardappelen van het ras Innovator verspreid over Nederland. Iedere week vragen we 1 aardappelteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat Kees Vrolijk, akkerbouwer in het Brabantse Fijnaart.

Kees Vrolijk
Locatie: Fijnaart, Noord-Brabant

Oppervlakte bedrijf: 312 hectare

Gewastourperceel: 22,5 hectare Innovator

Grondsoort: Teelt op zeeklei, gemiddeld 35% afslibbaar

Teelt in hectares:
  • 110 hectare fritesaardappelen
  • 100 hectare graan
  • 40 hectare bieten
  • 30 hectare knolselderij
  • 20 hectare grasklaver
  • 12 hectare akkerranden

Het nieuwe groeiseizoen is aangebroken, hoe staat het ervoor met het perceel van de Gewastour?
"Vorig jaar heeft hier wintertarwe gestaan, waarvan het stro is verhakseld. Dit jaar is er geitenstalmest uitgereden en is het perceel geploegd. De planning is om er nog varkensdrijfmest met de sleepslang op te doen, maar dat mag niet ten koste gaan van de structuur op het perceel. De structuur is op dit moment erg goed, dat zijn we al een paar jaar niet gewend. We hopen dat het weer de komende periode niet te slecht wordt. De goede structuur betekent wel dat de bodem gevoeliger is. Daarvoor moeten we nu even geduld hebben."

Welke rol vervult de teelt van aardappelen op het bedrijf?
"De aardappel is de motor van het bedrijf. We telen fritesaardappelen van het ras Innovator, Fontane, en Markies. Normaliter wordt het areaal evenredig verdeeld. We slaan veel aardappelen op voor de lange bewaring. Zo is er plek voor 6.500 ton aardappelen in de lange bewaring. Lang bewaren is mijn strategie."

Vorig jaar was het erg droog, ga je de strategie aanpassen?
"Nee, in principe doe ik niet iets anders dan normaal. Afgelopen jaar heb ik de boel opengetrokken op mijn aardappelperceel en dat is precies de andere kant op gegaan. Hierdoor is het perceel zo diep ingedroogd dat de aardappelen op het zware gedeelte pas in juni wat gingen doen. Af en toe gebeurt zoiets een keer, dat is niet anders. Je moet rustig blijven en ik ben van mening dat je bij je strategie moet blijven."

Is er de afgelopen 10 jaar veel veranderd op het bedrijf?
"Er is wat veranderd in het bouwplan. Wij zaten eerder op een aardappelteelt van 1 op 3. De laatste jaren waren droog. Het kwam naar voren dat we door een breder bouwplan met bepaalde percelen gered zijn in de opbrengst en kwaliteit. Doordat het technisch niet uitkwam, waren er percelen die per ongeluk een bouwplan van 1 op 4 en 1 op 5 aardappelen hadden. We hadden het gevoel dat deze percelen zich beter door de hete en droge zomer trokken. Ik zit nu met het bouwplan op een aardappelteelt van 1 op 4. Het verruimen van het bouwplan bij een melkveehouder biedt mij de kans om dit waar te maken. Het is een feit dat we de laatste jaren meer met weersextremen te maken hebben. Ik zie dat wij bij een extensiever bouwplan die extremen beter de baas zijn. Ik wil natuurlijk wel mijn areaal aardappelen bewaren."

Waarom doe je mee met de Gewastour en wat brengt het je?
"Het grote voordeel van de Gewastour is het laagdrempelige karakter. Je komt hierdoor wekelijks even op het perceel voor een foto met een stukje duiding. Zo houd je het perceel en de bijbehorende data bij. Ik doe dan ook al voor het vierde jaar mee. Het leuke is dat ik er daarnaast ook een vriendschap aan over gehouden heb. Zo kwam ik een andere teler van de tour tegen en sinds die dag hebben we veel contact over alles en nog wat op het bedrijf. Het delen van informatie en inzichten met elkaar helpt je verder."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Aangeboden door Certis

Snelle start met Olie-H geeft luis en virus minder kans

Aangeboden door BASF

'Allstar: zacht op de knol maar hard op rhizoctonia'

Nieuws Oorlog

Aardappelpoten een hele uitdaging in Oekraïne

Aangeboden door Bayer Cropscience

'Basisplan bestrijding phytophthora overboord'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox