Eigen foto

Gewastour Uien week 10

Dit zijn de percelen uien voor de Gewastour 2021

11 Maart 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar het groeiseizoen van 8 percelen met uien. Hoe gaat het eraan toe op de percelen, welke keuzes maken de telers en waar komt de opbrengst uiteindelijk op uit? De gewastour 2021 gaat je op de hoogte houden van de actuele ontwikkelingen in de uienteelt.

We volgen dit jaar de teelt van gele zaaiuien van verschillende rassen. De percelen liggen mooi verspreid door Nederland. De keuzes van telers kunnen leiden tot verschillen in opbrengst en kwaliteit. Bovendien kijken we wat onder meer de invloed is van grondsoorten en strategieën op de groei en opbrengst.

Noord-Nederland
Het meest noordelijke perceel ligt in Eenrum (Groningen). Akkerbouwer Dirk Binnema doet voor het eerst mee aan de Gewastour. Naast uien teelt hij pootaardappelen, granen en bieten. Het perceel is 10,2 hectare groot en heeft als grondsoort lichte zavel. Het perceel is nog onbewerkt. Vorig jaar stonden er aardappelen.

Binnema heeft geen haast en is bezig met het sorteren van pootgoed. "Het duurt nog wel even voordat we hier gaan beginnen met zaaien. We zitten nog maar de eerste helft van maart." Voor het zaaien wordt er geploegd, waarna er op bedden van 2,25 meter het ras Hypark wordt gezaaid.

In Friesland volgen we het tweede perceel in Noord-Nederland. Dit perceel ligt in Kimswerd en is van akkerbouwbedrijf Hogenhout. Het bedrijf teelt diverse gewassen zoals; aardappelen, bieten en graan. Daarnaast voorziet Hogenhout telers in de omgeving van zaaizaad.

Het uienperceel is 3 hectare groot en heeft zavel als grondsoort. Teler Reinder Hogenhout wacht rustig af, maar heeft het zaaizaad al wel binnen. "Hier in het noorden zijn we altijd wat later dan in het zuiden. Het is ook te koud nu." Afgelopen groeiseizoen stonden er aardappelen en na de oogst is het perceel gespit. Voordat er wordt gezaaid bewerkt Reinder het perceel met de rotorkopeg. Op het perceel wordt het ras Centro gezaaid, op bedden van 1,5 meter.

In het zuiden van Drenthe volgen we het uienperceel van maatschap Jakobs in Wezup. Arjan Jakobs gaat de uien telen op een 8 hectare groot perceel zandgrond. Naast uien teelt hij zetmeelaardappelen en bieten. Hoza is het ras dat hij zaait, op bedden van 1,5 meter. Als de grond deze week bekwaam is, en het weer het toelaat, strooit Jacobs waarschijnlijk compost. "Voor zaaien is het nog te vroeg. Met een hogere temperatuur komt er een meer egale opkomst denk ik".

Midden-Nederland
In Flevoland hebben we 2 percelen. Het eerste perceel ligt in Nagele en is 5 hectare groot. Het bedrijf van de familie Hospers teelt aardappelen, graan en zaaiuien. "De grondsoort is lichte zavel en is in de herfst onder goede omstandigheden geploegd. Daarvoor stond er bladrammenas", aldus Harmjan Hospers. De uien worden op 1,5 meter bedden geteeld en het ras is Hysky.

Het andere perceel in Flevoland ligt in Dronten en is onderdeel van Aeres Farms. Studenten van de Aeres Hogeschool doen hier verschillende proeven. Dit jaar volgt de Gewastour een perceel van 1,4 hectare met het ras Hyway, op een bedbreedte van 1,5 meter. Jacco Biesheuvel doet de bewerking op het perceel en is tot dusver tevreden. "De omstandigheden waaronder we hebben geploegd was buitengewoon goed, zeker in vergelijking met vorig jaar". Op het uienperceel komt een proef met mechanische onkruidbestrijding. De studenten gaan het gewas gedurende het groeiseizoen monitoren.

Zuid-Nederland
In Noord-Brabant volgen we 2 percelen die in de buurt van elkaar liggen. De eerste die we tegenkomen ligt in Oeffelt en is van Jillissen Agri. Het perceel is een zavelgrond, heeft een omvang van 6 hectare groot en is nog onbewerkt. Geert Jillissen weet wel wat hij wil doen. "Voordat we gaan zaaien, ploegen we het stuk om en daarna start de zaaibedbereiding."

Iets zuidelijker vinden we Maatschap Derikx Akkerbouw in Ysselsteyn. Het uienperceel heeft een omvang van 7,2 hectare en de grondsoort valt onder zand. Naast uien teelt Martijn Derikx onder andere aardappelen, pioenrozen en bieten. "Deze week heb ik bij een ander bedrijf uien gezaaid, maar ik vind het voor mijzelf nog te vroeg. Ik heb wel een aantal percelen waar het op kan. Maar, als het zaad in de grond zit doet het niks, maar het onkruid wel." Het ras wat dit jaar wordt gezaaid is Baritto. De bedbreedte is 1,50m.

In het Zeeuwse Kortgene ligt het laatste uienperceel van de Gewastour. Klaas Jan Boer heeft hier zijn bedrijf en teelt het ras Hybelle op zijn perceel van 4,5 hectare. Op het perceel, met grondsoort lichte klei, heeft afgelopen jaar gras gestaan. Het is een huurperceel van een melkveehouder. "Over de vorst heb ik op het perceel kunstmest gestrooid, toen kon het mooi", aldus Boer, die geen haast heeft.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uientelers geven nog wat aanbod voor de kerst

Marktupdate Uien

De top is er even vanaf in de uienmarkt

Marktupdate Uien

Een maand vooruitkijken is brug te ver op uienmarkt

Marktupdate Uien

Handel in rode uien loopt ongemerkt goed door

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden