Eigen foto

Gewastour Geert Jilissen

'Voor hoger saldo kom je al snel op uien uit'

27 April 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 8 percelen met gele zaaiuien in Nederland. Iedere week vragen wij een uienteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat akkerbouwer Geert Jilissen uit Oeffelt (NB). Naast zaaiuien teelt hij aardappelen, winterpeen en spinazie.

Jilissen Agri
Locatie: Oeffelt

Omvangbedrijf: 100 hectare

Grondsoort: zand en zavel

Oppervlakte Gewastourperceel: 9 hectare

Teelt in hectares:
25 hectare consumptieaardappelen
22 hectare uien
20 hectare graan
15 hectare bieten
11 hectare winterpeen
7 hectare veldbonen
5 hectare spinazie
 

De zaaiuien breken door, hoe staat het Gewastourperceel ervoor?
"De uien staan inmiddels in kram stadium en deze week volgt waarschijnlijk de volgende bespuiting. Het perceel zelf is een huurperceel, waar afgelopen jaar maïs heeft gestaan. Het perceel is in het voorjaar geploegd en de volgende dag geroterd. Daarna hebben we in de vochtige grond kunnen zaaien. Meteen na het zaaien heb ik met Stomp gespoten. Het hele perceel is gezaaid met geprimed zaaizaad, waardoor ik een halve eenheid minder heb gezaaid. De zaaieenheid is ongeveer 3.4."

Welke strategie heb je bij de verkoop?
"Ik heb altijd alle uien afland verkocht. Ik wil best wat uien opslaan, maar heb de ruimte daar niet voor. Dan loop je helaas het risico dat er veel andere aanbieders zijn, die op hetzelfde tijdstip de uien willen verkopen dan ik. Zo is de prijs nooit op zijn hoogst. Gelukkig ben ik redelijk op tijd met de uienoogst op onze lichte gronden, maar echt vroeg is het bij mij nooit."

Welke rassen teel je op het bedrijf?
"We telen dit jaar de rassen Vento en Nation en dit is geprimed zaaizaad. Toen we begonnen met de teelt van zaaiuien, wisten we eigenlijk niets van de rassen. Iemand bij mij in de omgeving verkocht uienzaad en via zijn advies ben ik bij Vento uitgekomen. Ik merk zelf dat de afnemer ook wel gecharmeerd is van dit ras. De ui is redelijk vroeg, is hard en mede daardoor goed te bewaren. Ook de kilo's vallen niet tegen. Ik wil er ook graag een ander ras langs hebben. Het idee was om het ras Promotion te telen, nadat de proef met dit ras vorig jaar heel goed ging . Helaas was uienzaad dit jaar niet beschikbaar, dus is het Nation geworden."

Waarom heb je gekozen voor zaaiuien gekozen in je bouwplan?
"Dit is het zevende jaar dat we uien telen en dat gaat best aardig. Het precieze spuitwerk wat erbij komt kijken en het gewas zelf spreken mij erg aan. Alternatieven voor een gewas met een hoger saldo, zijn er ook niet heel veel. Tarwe levert bijvoorbeeld niet veel op en dan kom je snel bij uien uit. Bovendien is het leuk om eens iets nieuws te proberen. Zo had ik afgelopen jaar ook een hoekje rode uien van het ras Red Tide. De kilo's waren ietsjes minder dan bij gele uien, maar de prijs heeft het afgelopen jaar helemaal goed gemaakt. Wie weet, doe ik volgend jaar weer een stuk met rode uien."

Waarom doe je mee met de Boerenbusiness Gewastour?
"Dit is het derde jaar dat ik meedoe. Ik vind het kennis delen, wat anderen doen en schrijven, interessant. Er zitten weer een aantal nieuwe telers bij en daar hoor je ook weer andere dingen van. Je ziet gewoon dat er gigantisch grote verschillen zitten door Nederland en het is leuk om dat mee te krijgen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden