Eigen foto

Gewastour Martijn Derikx

'Een uienproduct leveren wat een ander niet kan'

6 Mei 2021 - Jesse Torringa

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar 8 percelen met gele zaaiuien in Nederland. Iedere week vragen wij een uienteler naar het perceel, zijn keuzes en visie. Deze week is dat akkerbouwer Martijn Derikx uit Ysselsteyn (Limburg). Naast zaaiuien teelt hij aardappelen, cichorei en pioenrozen.

Maatschap Derikx
Locatie: Ysselsteyn

Omvang bedrijf: 120 hectare

Grondsoort: zand

Oppervlakte Gewastourperceel: 7 hectare

Teelten:
Aardappelen
Zaaiuien
Plantuien
Pioenrozen
Chicorei
Suikerbieten

Het Gewastourperceel in Ysselsteyn is als eerste gezaaid, hoe staan de zaaiuien ervoor?
'De zaaiuien staan er mooi op. Het perceel is 23 maart gezaaid en het eerste pijpje is nu zeker 3 tot 4 centimeter. Dat moet ook bij dit perceel, want het doel is om erg vroeg te zijn met de oogst. De bestrijding van onkruid gaat goed. We hebben dit jaar het voordeel dat de gewasbeschermingsmiddelen goed werken, dat was vorig jaar wel anders met de schrale grond. De opkomst van de zaaiuien is ook prima.'

Welke rassen telen jullie op het bedrijf?
'We telen verschillende rassen van geel, roze en rode zaaiuien. Op het Gewastourperceel telen we Barito. We telen dit ras, omdat Barito echt een primeur is. Het is één van de vroegste gele zaaiuien die er zijn. Wij hebben als doel per 1 augustus levert maatschap Derikx uien. Barito is daartoe in staat. Wat we wel hebben gemerkt, is dat het ras kwalitatief gezien niet goed is voor de bewaring.  We hebben Barito enkele jaren niet geteeld. Er was meer vraag naar een ras die naast een vroege rijptijd ook betere bewaareigenschappen had. Maar met andere rassen merk je toch dat je minstens een week naar achteren gaat met leveren. Dat wil ik niet, waardoor we het ras Barito weer telen. En als we deze uien als eerste leveren, dan doen de bewaareigenschappen er ook minder toe.'

Welke strategie hanteren jullie bij de verkoop van uien?
'Je moet een product leveren wat een ander niet kan. Bij ons is dat dus gemiddeld een week eerder zaaiuien leveren. We hebben 60 hectare uien en telen daarom ook andere type uien, zoals vroege uien, plantuien en lang bewaaruien. Elke periode doen we wat van de hand, je creëert als het ware je eigen pool. We kunnen een groot gedeelte in onze kistenbewaring van 1.400 kisten opslaan. Daarnaast hebben we de ruimte om uien lost te storten, vaak voor de wat kortere bewaring.' 

Waarom doe je mee met de Boerenbusiness Gewastour?
'Dit is het tweede jaar dat ik meedoe met de Gewastour. De interactie met de andere telers trekt mij heel erg. We wisselen kennis uit en er is soms discussie over bepaalde onderwerpen, over waarom de een het op die manier doet en een ander niet. Dat vind ik heel simpel gezegd gewoon leuk.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden