Eigen foto

Gewastour week 18

Aardappelpoten wordt laat op laatste percelen

7 Mei 2021 - Jesse Torringa

Sinds vorige week viel er in het noorden en midden van Nederland een grote hoeveelheid neerslag. In het zuiden bleven buien uit, maar ook daar zijn inmiddels millimeters gevallen. Voor veel telers is de neerslag gewenst, maar in sommige gebieden dreigt het aardappelpoten erg laat te worden.

Na de droge periode in april lijkt er sinds donderdag 29 april geen einde aan regenbuien te komen. De totale neerslagsom valt in sommige gebieden hoog uit. Een groot verschil als we het noorden met zuiden vergelijken. 

Neerslagkaart van 1 mei t/m 6 mei.                                                           Bron: KNMI

In het noorden en van Nederland loopt de neerslagsom richting de 40 millimeter. Als we daar de neerslag van eind april bij optellen, komt dat in gebieden van noord en midden Nederland uit op 60 millimeter. In het zuiden ontbreekt het aan serieuze regenbuien.

Einde pootseizoen wordt uitgesteld
Door het koude voorjaar ging het pootseizoen traag van start. Inmiddels is het einde in zicht, maar het slotakkoord wordt gehinderd door de grote hoeveelheid neerslag. Ook de weersvooruitzichten van dit weekend helpen daar niet bij. Een gedeelte van de aardappeltelers dreigen daardoor pas halverwege mei verder te kunnen met aardappelpoten.

Uienteler Reinder Hogenhout bevestigt dat: 'Er is hier in Friesland flink wat regen gevallen, het is nu zeiknat. Er moeten hier best wat aardappelen nog worden gepoot.' Ook in de provincie Groningen liggen nog veel aardappelen te wachten om te worden gepoot. Bij uienteler Harm Jan Hospers in de Flevopolder zit er ook genoeg water in de regenmeter: 'Hier is Nagele is voorlopig genoeg gevallen. Het is een groot verschil ten opzichte van vorig jaar. Toen hebben we op 21 april beregend, 2 weken nadat de uien gezaaid waren. Nu is dat totaal niet aan de orde.'

Zuiden krijgt eindelijk buien
In het zuiden van Nederland bleef het de afgelopen dagen droog. Op een aantal percelen was een draaiende haspel zichtbaar, vooral op de recent gezaaide percelen. Inmiddels heeft ook het zuiden de eerste millimeters in de regenmeter en staan daar ook de pootmachines stil. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden