Gewastour Uien - week 19

Opkomst lijkt goed, maar de uien balen van het weer

13 Mei 2021 - Jesse Torringa

Op de meeste percelen zijn inmiddels de rijtjes met zaaiuien goed zichtbaar. Veel telers zijn tevreden met de opkomst, maar zien ook dat de groei achterblijft. Niet alleen de kou, maar ook de neerslag en zelfs hagel spelen een grote rol op de percelen.

Een prima zaaibed en voldoende vocht in de grond: dat zijn voor de meeste uientelers de voornaamste pluspunten voor deze goede opkomst. Zeker als we de opkomst vergelijken met de laatste jaren, zijn veel uientelers positief. Over de groei en de stand van de zaailingen is er minder vreugde. De zaaiuien blijven achterlopen in groei, het onkruid ontwikkelt zich door, maar ook het stuiven op de zandgronden en korstvorming ontbreken niet. Ook zijn er percelen met hagelschade. 

Koude van grote invloed
Op de percelen waar dieper is gezaaid dan 2 centimeter duurde het erg lang voordat ze doorbraken. Vooral op de koudere kleigronden en het noorden was dit het geval. Korstvorming zorgde dit jaar ook voor enige spanning bij enkele telers, hoewel dit door de neerslag vaak niet tot daadwerkelijke problemen heeft geleid. Het Gewastourperceel in Dronten (FL) is een van de percelen waar het lang duurde voordat de zaailingen doorbraken. Het perceel was 2 april gezaaid en staat sinds 9 mei boven. Dit kwam mede door het diepe zaaien en de koude grond, waardoor het zaaizaad niet in actie kwam. 

Verschil wel en niet geprimed zaaizaad goed zichtbaar
Verschillen in groeistadia komen ieder jaar voor. Het zuiden loopt traditioneel voor op het noorden, maar in de regio's onderling zijn er ook verschillen. Arjan Bos, gewasspecialist van Hazera, bevestigt deze verschillen: 'De percelen zijn heel wisselend, er is overal natuurlijk wat vertraging. Het meest van wat ik heb gezien, is dat de percelen er goed uitzien als het gaat om tal in de rij. Ook zie je soms grote verschillen tussen geprimed- en ongeprimed zaaizaad. Dat komt er dit jaar heel sterk uit. 

'Eerste pijpje komt er aan'
Op het perceel in Kimswerd (FR) is teler Reinder Hogenhout tevreden: 'De uien staan er mooi op en de opkomst is prima. Ook het onkruid wordt goed onderdrukt. De meeste uien vlaggen en het eerste pijpje komt er aan.'

Het gele uienras Centro staat erg egaal op het Gewastourperceel in Kimswerd (Friesland).

Op het Gewastourperceel in Kortgene (ZL) is de opkomst naar de teler zijn zin. 'Als ik zo naar de opkomst kijk ben ik wel tevreden, maar ik zie nog steeds wel plantjes die net zijn doorkomen. Het is even afzien wat er daarmee gebeurd, maar het groeit nu wel. Het zijn mooie rijtjes met uien.'
 

De zaaiuien op het Gewastourperceel in Kortgene (Zeeland) zijn nu 6 week onderweg (29 maart gezaaid) 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden