Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 21

Hoe ver loopt groeiseizoen aardappelen 2021 achter?

24 Mei 2021 - Jesse Torringa

Het groeiseizoen is al enige tijd aan de gang, maar van een vlotte ontwikkeling van het aardappelgewas is absoluut geen sprake. De aardappelen staan nog lang niet overal boven en lopen achter op voorgaande jaren. Maar hoe groot is het verschil ten opzichte van andere jaren?

Na 2 relatief droge voorjaren en de extreem droge zomer van 2018 is het dit jaar koud en nat. Ook in het veld is het contrast goed terug te zien. Afgelopen jaar draaiden de haspels in eind mei en nu staat het water in verschillende regio's tussen de aardappelruggen. 

Gewastourperceel in Johannes Kerkhoven polder (Groningen), 18 mei 2018. (Links) Gewastourperceel in Escharen (Noord-Brabant), 18 mei 2019. (Rechts)
Gewastourperceel in Someren, Noord-Brabant op 16 mei 2020. (Links)
Gewastourperceel in Dronten, Flevoland op 14 mei 2021. (Rechts)

Een duidelijk overzicht van de Boerenbusiness Gewastour percelen met het ras Innovator van de laatste 4 jaren. Tot dusver zijn de aardappelen op geen enkel perceel doorgebroken. Op het perceel in Dronten hikten de eerste stengels tegen de toplaag aan, maar er moest nog worden aangeaard. 

Koudste april sinds 1986
De voornaamste reden van de achterstand in het groeiseizoen is het uitblijven van mooi lenteweer. Door de lage temperaturen was de groei minimaal en sommige telers stelden het aardappelpoten uit. Nachtvorst kwam dan ook met regelmaat voor begin april. April 2021 was dan ook een extreem koude maand met een gemiddelde temperatuur van 6,7 graden . Ter vergelijking is het langjarig gemiddelde voor april 9,9 graden. Ook de maand mei is tot dusver een stuk kouder dan normaal, met 11,2 graden tegenover 13,4 graden (Bron KNMI). 

Jaartal 2018    2019     2020    2021 
Gem. temperatuur april (°C) 12,2°    10,9°    11,1°    6,7° 

Neerslag bemoeilijkt landwerk
Halverwege april begonnen de meeste telers met het poten van aardappelen. Door de mooie structuur ging het areaal gepote aardappelen hard omhoog. Maar de grote hoeveelheid neerslag die viel, zette het landwerk vaak stil. Hoewel april droog begon eindigde het zeer nat en daar is tot op heden weinig verandering Hierdoor werden er pas veel percelen gepoot na 1 mei. Ook nu begin juni nadert, is nog niet alles rond.

'Genoeg vocht en veel stengels'
Ondanks dat snelheid van de groei tegenvalt en er nog landwerk verzet moet worden, zijn telers niet helemaal ontevreden over de neerslag: "De aardappelen lopen achter op voorgaande jaren, maar er zitten wel veel stengels aan. De aardappelruggen zijn door en door nat en met beregenen,  krijg je dat resultaat niet. Mooi voor de groei, maar we willen ook graag een keer klaar zijn", aldus aardappelteler Daan Janssen, die nog een gedeelte moet poten en aanaarden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden