Agrifoto

Gewastour Uien - week 21

Onkruid in zaaiuien krijgt weinig kans

28 Mei 2021 - Jesse Torringa

De onkruidbestrijding in zaaiuien verloopt dit jaar bijzonder goed. Bodemherbiciden doen door de grote hoeveelheid neerslag goed hun werk en dat is goed terug te zien in de percelen met zaaiuien.

Op de meeste percelen wordt dit jaar het onkruid goed onderdrukt. Het meeste onkruid verdwijnt zelfs met alleen bodemherbiciden en telers hoeven stellen een bespuiting met een contactherbicide uit. De goede werking van bodemherbiciden is soms ook terug te zien in de zaaiuien zelf. 

Op het perceel in Kortgene (Zeeland) is de onkruiddruk hoog maar bijna al het onkruid verdwijnt door het gebruik van bodemherbiciden. 

Bodemherbiciden trekken aan zaaiuien
De zaaiuien zijn in de meeste gevallen onder zeer goede omstandigheden gezaaid, maar inmiddels zijn grote verschillen zichtbaar op de percelen.
Door het koude weer, de trage groei, stuiven en soms hagelschade, hebben de zaaiuien het lastig. In combinatie met onkruidbestrijding heeft dit ook wel eens een aantal planten gekost. Volgens uienteler Klaas Jan Boer uit Kortgene merken de zaaiuien wel wat van de bodemherbicide: 'Wat je wel ziet, is dat de bodemherbiciden er hard aan trekken. Ik heb het idee dat op de lichtere plekken de groei hierdoor wat achter blijft en er soms enkele planten wegvallen.'

Mark Ermers, Crop Advisor bij Bayer, ziet hoe effectief de onkruidbestrijding is, maar de teler moet volgens hem goed op zijn hoede blijven: 'De afgelopen jaren hadden bodemherbiciden niet altijd de optimale werking door warmte en droogte. Dit jaar laat zien hoe belangrijk die bodemherbiciden zijn. Op sommige percelen heb je zelfs het idee dat de uien er daardoor een beetje terughoudend op staan. Maar je moet als teler je perceel goed in de gaten houden. We gaan naar warmer weer toe dus net zoals de groei van het gewas, vliegt het onkruid ook de grond uit.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden