Eigen foto

Gewastour week 23

Wel of niet schoffelen in de zaaiuien?

10 Juni 2021 - Jesse Torringa

Nu de gewassen gewend zijn aan de hogere temperaturen, hebben de zaaiuien de groei flink te pakken. Om de groei te bevorderen kan er geschoffeld. Wat zijn de voor en nadelen van schoffelen?

In het noorden en midden van Nederland ontwikkelen de percelen soms een flinke korst. Een regenbui of beregening lost een hoop op, maar dat is niet altijd aan de orde. In sommige gebieden wordt daarom de schoffel door de zaaiuien heen gehaald om zo meer zuurstof in de grond te krijgen. Ook kan de grond hierdoor beter opwarmen. De schoffels gaan 2 tot 3 centimeter diep zodat de uien bij een dichtgeslagen grond weer goed groeien. Soms worden ook bepaalde onkruiden onderdrukt. Een andere optie is om het perceel te eggen of een combinatie daar van.

Dirk Binnema, uienteler in Eenrum (Groningen), is voorstander van het schoffelen: "Momenteel zijn mijn uien nog te klein, maar ze komen zeker aan de beurt. Een paar dagen na het schoffelen herken je je eigen uien niet meer terug, zo fleuren ze daar van op!"

Schoffelen heeft ook nadelen
Schoffelen in de zaaiuien is zeer nauwkeurig werk en brengt ook nadelen met zich mee. Het kan je planten kosten en ook de wortels kunnen geraakt worden. Daarnaast moeten de uien een bepaalde grootte hebben, omdat bij het openbreken van de grond de kleine zaaiuien omvallen. Zonde, want deze planten kosten je opbrengst.

Uienteler Klaas Jan Boer uit Kortgene (Zeeland) ziet de voordelen van schoffelen, maar blijft er toch van af: "Het gewas knapt er vaak geweldig van op, maar ik begin er niet aan. Ik wil geen nieuw onkruid wakker maken en ook geen haarwortels beschadigen in het gewas. Nog belangrijker is om de grond niet extra te laten uitdrogen."

Schoffelrobot in Dronten
Op het Gewastourperceel van Aeres Hogeschool Dronten werd donderdag met de nieuwe schoffelrobot van Nijk Agrarische Dienstverlening geschoffeld tussen de zaaiuien. De robot is voorzien van een Garford-camera waarmee het mogelijk is om zeer nauwkeurig te kunnen schoffelen in diverse gewassen. Akkerbouw student Willem van Tilburg keek terug op een geslaagde middag: 'Het schoffelen ging best goed. De schoffelrobot moet nog geoptimaliseerd worden, maar het deed vandaag goed zijn werk.' Naast het schoffellen werd het perceel voor een gedeelte geegd.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden