Eigen foto

Gewastour aardappel week 24

Schijn bedriegt in de groei van aardappelen

13 Juni 2021 - Jesse Torringa

Na een lange en koude periode is het aardappelgewas bezig met een groeispurt. Onder deze groeiomstandigheden halen de aardappelen een gedeelte van de trage start in. Aardappeltelers kunnen de groei amper bijbenen. Maar is deze inhaalslag ook wat het lijkt?

We hebben een lange periode van kou en natte achter de rug, waardoor het groeiseizoen traag van start ging. De pootdata van dit jaar lopen ver uiteen en dat is ook terug te zien in de gewasstand. Bloemknoppen van de aardappelplanten zijn zichtbaar en de eerste knollen ontwikkelen zich. Andere aardappelen komen pas net boven.

Groeispurt voor aardappelen
De maanden april en mei waren enkele graden kouder dan het langjarig gemiddelde, maar juni begon daarin tegen zonnig en bovengemiddeld warm. De temperatuur in combinatie met het vele vocht heeft er voor gezorgd dat de aardappelen in een groeispurt zitten en het gros van de aardappelen zijn bezig met het vormen van de stolonen. Ook de pas geplante aardappelen ontwikkelen zich snel en profiteren van de opgewarmde grond. De foto hieronder laat de groei zien van hetzelfde perceel 7 dagen later.

Gewastourperceel in Dronten. Links is 3 juni en Rechts is 10 juni.

Te weinig groeidagen
De gewassen moesten wel wennen aan de temperatuurwisseling, volgens aardappelteler Kees Trouw: 'De afgelopen week met die eerste zonnestralen en die hitte moesten de planten even wennen. De sapstroom bleef achter bij het groeien, dus de gewassen tekenden een beetje geel. Maar nu ze gewend zijn aan de temperatuur en de mineralisatie op gang is, zie je dat de kleur op het gewas heel snel bijtrekt. Je ziet een groeispurt.'

Ondanks dat de aardappel zich in een groeispurt bevindt, blijft het gewas wel achter zegt Kees Trouw: 'Het is jammer dat we te weinig groeidagen hebben aan het einde van de rit. Als je de langste dag gehad hebt (21 juni), gaat de aardappel fysiologisch gezien zich prepareren op het maken van knollen in plaats van het blad en de stengels.'

Grote verschillen in de aardappelrug
Als we de Gewastourpercelen naast elkaar leggen, valt op dat de verschillen boven de grond niet heel groot zijn. Bij een perceel die 14 dagen later is gepoot lijken de planten nagenoeg hetzelfde. Vooral het verschil tussen aardappelen die begin april en halverwege april zijn gepoot is klein. 'De aardappelen zijn hard op weg om een inhaalslag te maken', constateert aardappelteler Herman Schlepers uit Dronten. 'Het Gewastourperceel is voor een gedeelte eind maart al gepoot, maar dat zie je vergeleken de andere percelen nu niet meer terug.'

Visueel gezien waren de verschillen boven de rug minimaal, of deze nou begin april of halverwege april gepoot is. Als we in de aardappelruggen kijken, is het beeld heel anders. Het perceel van Herman Schlepers in Dronten is eind maart gepoot en daar zijn de eerste knollen duidelijk zichtbaar. Het vormen van stolonen is al enige tijd begonnen en de knollen zijn vol aan het groeien. Op het andere Gewastourperceel is nog geen knolvorming. Meerdere aardappeltelers zien dit beeld bij de vroeg gepote aardappelen. Boven op de rug lijkt de plant misschien hetzelfde, maar in de aardappelrug is het beeld dus heel anders.
 

Links het ras Innovator gepoot op 30 maart. Rechts het ras Innovator gepoot op 13 april.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden