Shutterstock

Gewastour uien - week 31

Zaaiuien strijken, juiste MH bespuiting cruciaal

4 Augustus 2021 - Jesse Torringa

De zaaiuien van de Gewastour zijn vorige week begonnen met strijken en inmiddels gaat dat erg snel. De eerste MH-bespuitingen zijn dan ook gedaan. Het juiste moment is cruciaal is voor een goede opname. 

Met name in het zuiden van Nederland zijn de zaaiuien massaal begonnen met strijken, zoals het perceel in Ysselsteyn (Limburg). Ook in het midden van Nederland beginnen de eerste blokken en zelfs in het noorden zijn sommige percelen al bezig met strijken.

Vroeg strijken
Ondanks het groeizame weer, voldoende vocht en de groene kleur op het gewas, zijn veel percelen met zaaiuien toch begonnen met strijken. Het strijken komt doordat de sapstroom in de hals van ui de ui te zwak is, waardoor het loof niet meer gedragen kan worden en dus elkaar zakt. Maar ook de mindere percelen, waar lengte van de plant ontbreekt en een laag aantal planten staat, lijken te gaan strijken. Gelukkig is er voldoende vocht aanwezig waardoor de uien nog flink door kunnen groeien, mits het gewas gezond blijft.

Zaaiuien van 2 kanten pakken met MH
Meerdere telers zijn verbaasd doordat het strijken normaliter later bij hen begint en het gewas er op het oog nog niet aan toe was. Daar komt bij dat het grote loofpakket ook er nog eens voor zorgt dat de bedekking tijdens de bespuiting niet optimaal wordt. Andre Boot, gewasspecialist uien van Hazera, hoort dat dit seizoen vaker en heeft een advies.

'Er zit een verschil tussen of het gewas licht gestreken is of helemaal plat ligt. Vaak is zo'n perceel dan licht gestreken en moet er alsnog een MH-bespuiting op.' Het advies van Andre is om de zaaiuien dan van 2 kanten te pakken met MH. 'Hierdoor krijg je een goede bedekking en dus een betere opname van de MH. Je rijdt heen en terug door hetzelfde spuitspoor met de helft van de dosering, zodat je dan weer uitkomt op één hele dosering. Maar overleg altijd met je eigen gewasspecialist wat het handigste is.'

Juiste moment MH-bespuiting 
De laatste jaren was het bepalen van de MH-bespuiting lastig door tweewassigheid en de stand op de percelen. Bepaalde plekken in het veld waren compleet gestreken, andere plekken stonden rechtovereind. De hoofdredenen zijn vaak de structuur en grondsoort. Dit jaar staan de uien gemiddeld gezien behoorlijk egaal en is het moment makkelijker te bepalen. 

Het juiste moment kan op basis van verschillende vuistregels worden gevonden. De bekendste en meest voorkomende regel is dat zodra 10% van het perceel gestreken is, de MH-bespuiting moet worden uitgevoerd. Uientelers kijken ook vaak naar de bol-nek verhouding. Deze verhouding moet ongeveer 3 op 1 zijn maar is voor sommige rassen lastig te beoordelen.

Een andere bekende methode is het doorsnijden van een aantal uien. Hierbij is het belangrijk dat de ui een bladloze rok in de kern heeft. Een bladloze rok is de rok die niet door de nek naar boven groeit, maar waarvan de top in de bol blijft zitten. Als deze rok niet aanwezig is, moet het MH-moment worden uitgesteld. 

MH-Bespuitingen Gewastour
De percelen in Ysselsteyn (Limburg) en Oeffelt (Noord-Brabant) zijn volop aan het strijken maar daar is geen bespuiting met MH uitgevoerd. De zaaiuien op beide percelen worden niet bewaard en gaan afland weg.

Uien zijn begonnen met strijken op het perceel in oeffelt.

Het Gewastourperceel in Nagele (Flevoland) is het eerste perceel waar de MH-bespuiting is uitgevoerd. Ook in Zeeland beginnen de uien volop met strijken en staat MH op de planning. Een ander perceel van de uienteler is al behandeld maar de gele zaaiuien van het ras Dormo zijn er nog niet aan toe op het Gewastourperceel.

De uien op het gewastourperceel in Ysselsteyn liggen sinds vorige week tegen de vlakte.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden