Eigen foto

Gewastour uien - week 32

Uien in Gewastour groeien hard, eerste al gerooid

10 Augustus 2021 - Jesse Torringa

De eerste zaaiuien van het seizoen zijn gerooid op het perceel in Ysselsteyn van de Boerenbusiness Gewastour. Daarnaast groeien de zaaiuien op de andere percelen hard en wordt er volop tegen bladziekten gespoten.

In Ysselsteyn (Limburg) is 3 augustus een gedeelte van het gewastourperceel gerooid en direct afgeleverd. De andere zaaiuien op het perceel kunnen volgens de uienteler nog even doorgroeien en staan er nog op.

Aantal tonnen 
Uienteler Martijn Derikx kan met het zeer vroege ras Barito als een van de eersten zaaiuien afleveren en heeft daarom een gedeelte gerooid. Over hoeveel ton zaaiuien er komt van het gewastourperceel is Derikx niet helemaal zeker: 'Het zijn mooie uien, het aantal wat er ligt is best hoog maar deze zijn behoorlijk fijn. Ik denk dat er ongeveer 50 ton ligt, maar zeker weet ik het niet.' Zodra het hele perceel van het land is, wordt de opbrengst en tarra van het perceel bekend. 

De zaaiuien in het zwad op het perceel in Ysselsteyn.

Weer wordt bepalend 
Aan vocht ontbreekt het momenteel niet bij de zaaiuien. 'De uien groeien flink door en raken elkaar in de rij', meldt uienteler Arjan Jakobs uit Wezup. Ook is de MH-bespuiting voor veel uientelers die de uien bewaren, achter de rug. Het beeld van verschillende telers is dat het strijken van de zaaiuien wat langzamer gaat en het loof ook nog behoorlijk groen kleurt. Daar kan komende week snel verandering in komen gezien er hoge temperaturen worden voorspeld met weinig neerslag. Het uiengewas gaat dan een stuk sneller op zijn retour. 

De zaaiuien in Wezup (Drenthe) staan er fris op en groeien hard.

Bladziekten
Afgelopen weekend was de infectiekans voor onder andere valse meeldauw weer volop aanwezig. 'Ook Stemphylium kom je erg vaak tegen en dat maakt de infectiekans van valse meeldauw een stuk makkelijker in de zaaiuien' vertelt Andre Boot, Gewasspecialist uien van Hazera. Op de gewastourpercelen werd er afgelopen week dan ook volop actie ondernomen om het gewas te beschermen. In Eenrum(Groningen) werd gespoten met het fungicide middel Luna Experience. In Kimswerd(Friesland), Kortgene (Zeeland) en Wezup(Drenthe) werd er gespoten met het fungicide middel Fandango. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden