Shutterstock

Gewastour Weer - week 34

Flinke smak neerslag voor noordelijke provincies

23 Augustus 2021 - Jesse Torringa

Stevige onweersbuien trokken afgelopen zondag (24 augustus) over Nederland. Vooral de provincie Friesland kreeg er flink van langs. Zo viel er meer dan een maandsom aan regen binnen 24 uur. In andere provincies was de neerslag gewenst.

Afgelopen zaterdag gaf het KNMI code geel af voor de noordelijke provincies en Flevoland vanwege de hevige buien. De meeste regio's kwamen er goed van af, maar in delen van Friesland zijn records verbroken. Zo viel er in Stavoren 91 millimeter binnen één dag. In Laaksum (Friesland) werd een record van 123 millimeter neerslag gemeten. Ook in Groningen en Noord-Holland hadden regio's te maken met stortbuien.

Neerslagkaart Nederland zondag 22 augustus.                              Bron: Sencrop    

Ook de percelen fritesaardappelen en zaaiuien die meedoen aan de Boerenbusiness Gewastour hielden het niet droog. Het Gewastourperceel in Oldeholtwolde (Friesland) kreeg 57.7 millimeter. Al eerder deze maand ontvingen meerdere regio's al een flinke neerslagsom. Het perceel in Oldeholtwolde (Friesland) staat met de hevige buien van zondag deze maand al op 123 millimeter.

Ook het gewastourperceel in Kimswerd ontving net zoals eerder deze maand een flinke neerslagsom. Met zondag ongeveer 35 millimeter is het opnieuw goed nat in de regio. Tot daadwerkelijke schade heeft het niet gezorgd op de percelen, maar het bemoeilijkt wel de werkzaamheden en het vinden van de beste spuitmomenten. 

Groeizaam weer
De meeste telers zijn tevreden met de neerslagsom. Opnieuw is het land weer vochtig, waardoor het slijten van de gewassen zich in een laag tempo bevind. De eindstreep lijkt voor het merendeel van de Gewastourpercelen aardappel nog niet in zicht.

Zeker met de huidige temperaturen is het erg groeizaam weer, hoewel het aantal zonuren volgens de  telers wel wat meer mag zijn. De zaaiuien van de Gewastour zijn allemaal begonnen met strijken en gaan richting het einde. Zo zijn de eerste zaaiuien op het perceel in Ysselsteyn al gerooid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox