Eigen foto

Gewastour uien - week 36

Reden genoeg voor uientelers om te rooien

8 September 2021 - Jesse Torringa

De afgelopen dagen is er enorm veel werk verzet op de percelen zaaiuien van de Gewastour. De nagroei valt tegen, door valse meeldauw gaat het gewas hard achteruit en problemen met droogte. Reden genoeg voor uientelers om te gaan rooien.

De eerste zaaiuien van de Gewastour zijn al naar de verwerker, maar sinds vorige week loopt het storm. Inmiddels hebben 6 van de 8 uientelers hun uien al gerooid en liggen de eerste partijen achter de planken.

Rooien Eenrum
Voor een goede bewaarkwaliteit is de regel dat er moet worden geoogst als het loof nog minstens 30% groen is. Dat is afgelopen weekeinde gelukt op het perceel in Eenrum (Groningen). "De uien liggen nu in het zwad en het rooien ging prima.mVoorlopig blijven ze dat ookm om te drogen", vertelt teler Dirk Binnema.

Bij de proefrooiingen van 3 weken terug kwam het perceel uit op 62,7 ton. Er is wel wat bijgegroeid sindsdien. "De opbrengst lijkt erg goed, maar er zitten ook mindere plekken bij. Waar het gemiddelde op uit komt, weet ik nog niet. Maar het is wel een hele mooie grove partij." Uit de laatste proefrooiingen van de Gewastour gaat blijken hoe grof deze partij is en wat het aantal tonnen is.

Een mooi grove partij zaaiuien op het perceel in Eenrum.

Rooien Kortgene
Afgelopen zondag (week 35) werden de zaaiuien gerooid op het perceel in Kortgene (Zeeland). Uienteler Klaasjan Boer hoopt aanstaande donderdag of vrijdag de uien op te pakken en achter de planken te krijgen. "Het aantal tonnen wat er ligt, is lastig te zeggen en ook de nagroei viel iets wat tegen", aldus Boer, die nog onder goede omstandigheden heeft kunnen rooien. De zwaardere gronden worden al gauw te hard bij verscheidende percelen.

Zaaiuien in het zwad in Kortgene.

Rooien Dronten
Gisteren (dinsdag 7 september) worden ook de zaaiuien op het perceel van Aeres Hogeschool Dronten (Flevoland) gerooid. In tegenstelling tot de percelen Kortgene en Eenrum was het loof van de uien volledig afgestorven.
 

Uien laden Nagele
In Nagele (Flevoland) hebben de zaaiuien 2 dagen in het zwad gelegen, voordat ze in de schuur achter de planken verdwenen. Uienteler Harmjan Hospers zei eerder al dat de grofte wat tegenviel. Op het veld was ongeveer 50% van de zaaiuien grof.

De zaaiuien worden opgepakt op het perceel in Nagele (Flevoland)

Strijken gaat niet vanzelf
Hoewel het gros van de uienpercelen is gestreken uit zichzelf of door de enorme aantasting van bladziekten, geldt dat niet voor ieder perceel. Met name de uien die een trage groei hadden, lijken hulp nodig te hebben. Ook de percelen met een holle stand staan vaak nog fier overeind. Om de uien toch plat te krijgen, kan je kiezen voor mechanisch strijken. Reinder Hogenhout, uienteler uit Kimswerd (Friesland) hielp zijn uien die het lastig met strijken hadden.

Het resultaat na het mechanisch strijken

Droogte
Inmiddels staan de eerste rooimachines alweer stil vanwege de droogte. Met name op de zwaardere gronden leidt dat tot teveel beschadiging, waardoor de uientelers het rooien moeten uitstellen. Zeker met de warmte dezer dagen moet er in deze gebieden eerst neerslag komen, voordat er weer op volle toeren kan worden gerooid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

De top is er even vanaf in de uienmarkt

Marktupdate Uien

Een maand vooruitkijken is brug te ver op uienmarkt

Marktupdate Uien

Handel in rode uien loopt ongemerkt goed door

Marktupdate Uien

Uienmarkt houdt de opgaande lijn vast

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden