Het rooien van het eerste aardappelperceel van de Gewastour 2021 van Boerenbusiness is een feit. Bij de andere telers staat het aardappelrooien op de planning, maar zij moeten (helaas) wachten tot de juiste omstandigheden.
De aftrap van de aardappeloogst begon deze Gewastour in Someren (Noord-Brabant). Teler Mark de Beer was dit seizoen op tijd begonnen met loofdoding vanwege de strakke rooiplanning. Volgens de proefrooiing uit week 37 kwam de netto opbrengst van het perceel uit op 64,3 ton. De Beer bevestigt deze opbrengst: "Het tal leek al vroeg in het seizoen goed en ook van de grofte sta ik te kijken. We hebben niet vaak zulke grote Innovators gehad."
Neerslag broodnodig
Een aantal telers van de Gewastour willen graag de rooibek laten zakken op hun percelen, maar dit wordt gedwarsboomd door de heersende droogte. Op de zware gronden is neerslag erg gewenst, voordat zij verder kunnen. Aardappelteler Kees Trouw uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft een alternatief achter de hand: "Het is wachten op een bui, want het is erg droog hier. Als dat niet gebeurd, dan moeten we de aardappelen zelf voorzien van water om te kunnen rooien."
In andere gebieden moet er wel worden gewacht op neerslag, zoals bij Tonco Padmos in Scharendijke (Zeeland). "Het is al een lange tijd erg droog hier, we moeten wachten op een bui. Beregenen is voor ons geen optie met het zoute water".
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.