Agrifoto

Gewastour aardappel - week 38

Eerste aardappelperceel geoogst, maar regen nodig

24 September 2021 - Jesse Torringa

Het rooien van het eerste aardappelperceel van de Gewastour 2021 van Boerenbusiness is een feit. Bij de andere telers staat het aardappelrooien op de planning, maar zij moeten (helaas) wachten tot de juiste omstandigheden. 

De aftrap van de aardappeloogst begon deze Gewastour in Someren (Noord-Brabant). Teler Mark de Beer was dit seizoen op tijd begonnen met loofdoding vanwege de strakke rooiplanning. Volgens de proefrooiing uit week 37 kwam de netto opbrengst van het perceel uit op 64,3 ton. De Beer bevestigt deze opbrengst: "Het tal leek al vroeg in het seizoen goed en ook van de grofte sta ik te kijken. We hebben niet vaak zulke grote Innovators gehad."

De Innovators gaan de bewaring in bij De Beer in Someren (Noord-Brabant).

Neerslag broodnodig
Een aantal telers van de Gewastour willen graag de rooibek laten zakken op hun percelen, maar dit wordt gedwarsboomd door de heersende droogte. Op de zware gronden is neerslag erg gewenst, voordat zij verder kunnen. Aardappelteler Kees Trouw uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland) heeft een alternatief achter de hand: "Het is wachten op een bui, want het is erg droog hier. Als dat niet gebeurd, dan moeten we de aardappelen zelf voorzien van water om te kunnen rooien."

In andere gebieden moet er wel worden gewacht op neerslag, zoals bij Tonco Padmos in Scharendijke (Zeeland). "Het is al een lange tijd erg droog hier, we moeten wachten op een bui. Beregenen is voor ons geen optie met het zoute water".

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden