Agrifoto

Gewastour aardappel - week 39

Aardappelrooien gaat vlot, maar minder piepers

1 Oktober 2021 - Jesse Torringa

Het aardappelrooien gaat in een rap tempo bij de Gewastour. De neerslag heeft veel goed gedaan en de aardappelen komen er mooi uit met weinig grond. Wel bevestigen de telers dat het aantal kilo's daadwerkelijk tegenvallen.

De neerslag heeft er voor gezorgd dat het rooien een stuk vlotter gaat, met name op de zwaardere gronden. Zo kan er in Dronten (Flevoland) door de neerslag eindelijk worden gerooid en is afgelopen dinsdag het andere perceel in Dronten er voor de regen uitgehaald.

Vol gas in Dronten
De percelen in Dronten zijn nummer 2 en 3 van de Gewastour, waar de rooimachine zijn bek laat zakken. Afgelopen dinsdag is het perceel van aardappelteler Jacco van Liere gerooid, vlak voor de hevige neerslag. Hij is tevreden over hoe de aardappelen er uit komen, maar de opbrengst valt toch tegen: "Het rooide prachtig hier, de Innovators kwamen er met weinig grond uit. De opbrengst laat wel te wensen over, we halen minder binnen dan voorgaande jaren".

De rooiomstandigheden waren goed bij van Liere in Dronten (Flevoland).

Het andere perceel in Dronten is van aardappelteler Herman Schlepers. Na de neerslag is hij begonnen op het perceel en ook daar zijn de omstandigheden goed: "We hebben hier ongeveer 20 millimeter gehad en die neerslag was ook hard nodig. De rooiomstandigheden zijn eigenlijk perfect nu en er hoeft niet meer bij te vallen. Ik hoop dat de neerslag meevalt van het weekend."

Over de opbrengst is Schlepers positiever gestemd dan eerst. Volgens de proefrooiingen kwam de bruto opbrengst van het perceel uit op 47,8 ton, maar boven de 50 ton wordt zeker wel behaald: "Het gewas ging al vroeg hard onderuit en de opbrengst viel tegen. Nu eenmaal tijdens het rooien zien we toch dat we boven de 50 ton uitkomen".

Neerslag afwachten
Van aardappelteler Kees Vrolijk mag er aankomend weekend nog wel wat meer neerslag vallen. Er viel tot op heden 12 tot 20 millimeter in Fijnaart (Noord-Brabant) en dat is niet genoeg: "De neerslag is voor nu voldoende op de percelen, maar als het opnieuw een langere tijd droog blijft, dan moet er toch echt wat meer vallen".

Vrolijk denkt na het weekend te beginnen met het aardappelrooien, afhankelijk van hoeveel mm er valt: "Ik heb geen haast, maar het is wel 1 oktober en de omstandigheden zijn goed. Ik wil eerst zorgen dat de celspanning in de aardappelen weer is hersteld na de neerslag. In het verleden best nog al wat rooibeschadiging gehad door te vroeg gaan rooien na de regen".

Rooien staat op de planning
De neerslag kwam als geroepen voor veel telers. In Scharendijke (Zeeland) was het al langere tijd erg droog en kunnen ze eindelijk weer beginnen. Daan Janssen, aardappelteler in Mill en Sint Hubert (Noord-Brabant), hoopt komende zaterdag het gewastourperceel te rooien: "De gevallen neerslag is hier alweer verdampt. We hopen zaterdag te beginnen". 

De komende dagen wordt er redelijk wat neerslag verwacht voor heel Nederland. Afhankelijk daarvan gaat blijken hoe snel het aardappelrooien weer kan worden opgepakt. Weerman Robert de Vries legt in zijn prognose van afgelopen dinsdag uit wat je de komende tijd kan verwachten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden