Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 40

Aardappelopbrengst naar boven bijgesteld

8 Oktober 2021 - Jesse Torringa - 6 reacties

Tussen de regenbuien door zijn deze week een aantal aardappelpercelen van de Boerenbusiness Gewastour gerooid en naar binnen gereden. Tijdens het rooien en inschuren valt op dat de kilo's iets hoger zijn dan de laatste proefrooiingen. De andere aardappeltelers stellen het rooien voorlopig uit.

In navolging van de 2 percelen in Dronten (Flevoland) zijn ook de percelen in Scharendijke (Zeeland) en Mill en Sint Hubert binnen gereden. De omstandigheden tussen de buien door waren goed en de opbrengst is bij aardappelteler Daan Janssen een stuk hoger dan bij de proefrooiingen.

10% meer opbrengst
Bij Janssen ligt de Innovator van het perceel in een gloednieuwe bewaarloods, inclusief mechanische koeling. De kilo's vielen zeker niet tegen. Uit de eerste proefrooiingen kwam de netto opbrengst uit op 59,8 ton per hectare. Op de bewaarplaats kwam het nettogewicht uit op 65,7 ton per hectare, circa 10% hoger in opbrengst. Janssen is tevreden met deze opbrengst, maar niet ieder perceel levert deze kilo's.

Ook het perceel in Dronten lijkt op een hogere opbrengst uit te komen dan eerst werd bemonsterd: "De rooiomstandigheden zijn goed en gelukkig komt er meer opbrengst af dan de monstername. Het is nog niet geweldig, maar we zitten zeker boven de 50 ton", vertelt aardappelteler Herman Schlepers.

De nieuwe bewaarloods bij aardappelteler Daan Janssen, gevuld met het ras Innovator

Scharendijke
In Scharendijke (Zeeland) waren ze liever al eerder begonnen, maar door de droogte werd het rooien uitgesteld. Na de eerste buien waren twee aardappelrooiers tegelijk aan het rooien op het perceel. Volgens aardappelteler Tonco Padmos waren de rooiomstandigheden goed, maar mocht er nog wel wat regen bij vallen. Dat is met de neerslag van de afgelopen dagen wel gebeurd. De laatste dagen viel er 55 millimeter, volgens het weerstation van Sencrop.

Aardappelrooien op het perceel in Scharendijke (Zeeland)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden