Eigen foto

Gewastour Aardappel - week 40

Aardappeloogst verloopt niet overal vlekkeloos

15 Oktober 2021 - Jesse Torringa

Bij de meeste aardappeltelers is de hoofdoogst in volle gang en zijn de omstandigheden ideaal, maar in het zuiden verloopt het maar moeizaam. Bovendien dringt de tijd gezien de verwachte weersomslag. Zijn er genoeg rooibare dagen of komt de aardappeloogst in het nauw?

Met de gevallen neerslag worden er behoorlijk wat hectares gerooid, maar de hectareopbrengst valt zoals verwacht iets lager uit dan gehoopt. Het rooien gaat voorspoedig en de eerste aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour zijn dan zelfs ook al bijna klaar. Een enkeling heeft de oogst volledig binnen.

Opbrengst zoals verwacht
Kees Trouw, aardappelteler uit Hellevoetsluis (Zuid-Holland) is dit jaar op tijd wat betreft de aardappeloogst: "We hebben afgelopen weekend met 2 rooimachines behoorlijk door kunnen rooien en zijn nu klaar. Normaal ben ik een stuk later, maar de omstandigheden waren goed en wel meer telers in dit gebied zijn ver heen met de oogst". Volgens de proefrooiingen kwam de opbrengst van het perceel uit op 57,3 ton per hectare. Volgens Trouw zat de daadwerkelijke opbrengst daar niet ver van af: "We meten op de rooimachine ook de opbrengst en die kwam daar gemiddeld ook ongeveer op uit." 

Met 2 AVR Puma rooimachines ging het als een speer bij Kees Trouw in Hellevoetsluis (Zuid-Holland)

Meer dan 100 millimeter neerslag
In het zuiden van Nederland wil het nog niet echt vlotten wat betreft de hoofdoogst, zoals in Hank (Noord-Brabant). Aardappelteler Jacob Branderhorst was gestart met aardappelrooien maar de grote hoeveelheid neerslag zet alles weer stil: "Het was wat plakkerig, maar het aardappelrooien ging steeds beter naarmate het later werd. Helaas kregen we opnieuw zo'n 12 millimeter, waardoor we moesten stoppen" vertelt Branderhorst.

In totaal ontving het perceel de afgelopen periode al meer dan 100 millimeter. Volgens Branderhorst moet de hoofdoogst nog komen: "Ik ben zelf nog maar pas begonnen met aardappelrooien en ook in de omgeving moet er nog veel gebeuren. De weersvoorspelling is ook niet al te best" zegt Branderhorst.

Ondanks de plakkerige grond verloopt het aardappelrooien prima in Hank (Noord-Brabant)

Weinig rooibare dagen
Datzelfde geldt voor Kees Vrolijk, aardappelteler in Fijnaart (Noord-Brabant). Hij heeft het gewastourperceel er uit kunnen halen, maar is kort daarna er uitgeregend: "Het Gewastourperceel is als eerste gerooid en de opbrengst viel zoals verwacht lager uit. Droog uit de schuur zal het ongeveer 50 ton per hectare zijn. Nu staan we helaas weer stil door de regen".

Het valt Kees Vrolijk ook dit jaar niet mee wat betreft rooibare dagen. Zoals dit seizoen was het eerst veel te droog en nu is het te nat. De weersvoorspelling, waarin veel neerslag wordt verwacht, maakt het ook spannend. "In totaal moet ik 110 hectare rooien en met dit aantal rooibare dagen is dat wel een uitdaging, het lijken er wel steeds minder te worden. Gelukkig kunnen we veel doen op een dag, hoewel de natte het niet makkelijk maakt. Het scheelt dat er nog een temperatuur van 17 à 18 graden is deze dagen".

Aan grofte ontbreekt het niet op het perceel in Fijnaart (Noord-Brabant)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden