Eigen foto

Gewastour aardappel - week 17

Aardappelpoten wordt gehinderd door droogte

29 April 2022 - Jesse Torringa

De aardappeltelers van de Gewastour maken vaart met het poten van de aardappelen, maar ook dit seizoen gaat het niet vanzelf.  De droogte speelt een grote rol en hindert de snelheid waarmee kan worden gepoot. 

Met name op de (zware) kleigronden wordt het aardappelpoten gehinderd door de droogte. Het schrale weer maakte de bovenste laag erg hard en deze zit vol met harde kluiten. Ook in het noorden en midden van Nederland waar begin april nog veel neerslag viel, droogt de grond erg hard. Aardappeltelers moeten daarop anticiperen.

Beregenen voor het poten
Door een extra grondbewerking en een lagere snelheid verloopt het aardappelpoten aardig maar zeker niet vlot. Op de lichtere gronden is het voor menig teler genieten, hoewel zij zich wel zorgen beginnen te maken als zij de droge weersverwachting bekijken. Zeker op de pas gepote percelen droogt het hard in en zien telers maar al te graag wat water uit de lucht vallen. In Hellevoetsluis (Zuid-Holland), waar de neerslag begin april nihil was, moet volgens aardappelteler Kees Trouw voor het poten eerst worden beregend. "Op de lichtere gronden is het poten goed te doen, maar de zware percelen (45% afslibbaar) zijn erg ingedroogd en steenhard. Het Gewastourperceel is daar een van. Deze gaan we kopeggen om vervolgens te beregenen en daarna te poten". 

Een stuk zuidelijker heeft aardappelteler Kees Vrolijk afgelopen woensdag zijn gewastourperceel in Fijnaart (Noord-Brabant) gepoot. Het betreft een grond van 40% afslibbaar en ook daar zijn de kluiten zichtbaar op de aardappelruggen. Vrolijk pootte zijn gesneden Innovators (50/60) op een pootafstand van 28 centimeter. 
 


NKG land zeer vochtig
Een ander perceel van de Gewastour heeft juist voldoende vocht en ligt in Eethen (Noord-Brabant). Aardappelteler Jacob Branderhorst doet aan NKG op de zwaardere grond van zijn bedrijf. Daar is nog vocht in overvloed, meldt hij: "De omstandigheden zijn nu goed, maar de grond bleef lang behoorlijk vochtig. We hadden het gewoeld en lichtjes gekopegd een week geleden. Het idee was om een betere droging te krijgen, maar dit viel achteraf juist tegen. Met NKG moet je met aardappelpoten geduld hebben". Het perceel wordt variabel gepoot met pootgoedmaat 35/45. Vandaag (29 april) poot hij het perceel af. 

Kopeggen van het NKG land bij Branderhorst in Eethen(Noord-Brabant).
Aardappelpoot combinatie op het gewastour perceel in Eethen (Noord-Brabant).
De Innovators worden variabel gepoot op het NKG perceel.

Eerste aardappelen bijna boven
De eerst gepote aardappelen in Dronten (Flevoland) komen nagenoeg boven. Op 24 maart werden deze gepoot en dus zijn ze ruim een maand onderweg. Het aanfrezen van deze ruggen is ook deze week gebeurd, net voordat ze boven stonden. 

De Innovator op het perceel in Dronten (Flevoland) prikt bijna door de rug heen. Afbeelding gemaakt op 27 april.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Gewastour Gybert Doggen

'Overtuigd dat gangbare landbouw essentieel blijft'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden