Eigen foto

Gewastour Martijn Derikx

'Jaar zonder beregenen is een jaar met minder omzet'

13 Mei 2022 - Robin de Winter

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer acht percelen met gele zaaiuien. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen die zij nemen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het zesde deel: Martijn Derikx uit Ysselsteyn (Limburg).

In het hart van het Noord-Limburgse dorp Ysselsteyn ligt het akkerbouwbedrijf van maatschap Derikx. Zijn buren zijn varkenshouders en ook Martijn Derikx zelf is van oudsher varkenshouder. De familie verdient nu het brood met akkerbouw, loonwerk in uien en het vermeerderen van pioenrozen.

Bedrijfsbeschrijving Martijn Derikx
Het bedrijf teelt aardappelen, uien, suikerbieten, pioenrozen en cichorei. Het areaal verandert jaarlijks door huur- en ruilland, maar ligt rond de 150 hectare. Aardappelen en uien vullen daar ongeveer de helft van in en pioenrozen beslaat rond de 12 hectare. De rest wordt ingevuld met de andere gewassen en varieert ieder jaar. Naast Martijn en zijn vader zijn er twee medewerkers actief op het bedrijf.

Derikx heeft zich verdiept en ontwikkeld in de uienteelt en teelt gele, rode en roze uien. Voor in de uien heeft Derikx meerdere zaai- en rooimachines, waar ze in de omgeving de andere uientelers helpen met de zaai en oogst.

Beregenen is de standaard
Het bedrijf bevindt zich op lichte grond, waardoor een vochttekort in de zomer al snel voorkomt. Het is voor hun niets meer dan normaal dat de beregeningsinstallatie zijn ronde draait in de aardappelen en uien. Hiervoor heeft Derikx meerdere haspels staan, die hij ieder jaar hoopt te gebruiken. Wanneer de haspels niet nodig zijn gedurende het seizoen, betekent dat er voldoende vocht aanwezig is: "We weten dat wanneer we alle aardappelen en uien niet hoeven te beregenen, het qua prijs een slecht jaar wordt. Dan groeit het namelijk overal goed. We zitten al in een gebied waar je rap moet beregenen".

Dat er moet worden beregend in dit gebied is ook te zien op het Gewastourperceel met het gele ras Barito. Niet voor niets is er op dit perceel dripirrigatie aangelegd en dat komt goed van pas met de huidige droogte: "De dripirrigatie heeft nu drie keer aan gestaan met een gift van ongeveer 5 tot 7 millimeter per keer." De zaaiuien zijn als een van de eersten gezaaid bij de Boerenbusiness Gewastour en dat is ook te zien aan het gewasstadia.

De huidige stand van het Gewastour perceel op 11 mei.

Zaaien op bredere banden
Maatschap Derikx doet ook loonwerk met zijn zaaimachines. Hij doet dit met een bandenpakker voorop en een kopeg met zaaimachine achterop. Zo kan er op bredere banden worden gereden, terwijl hij twee bedden van 1,50 of 3 meter zaait. Zonder rijsporen tussen de bedden in te krijgen. Op de zandgronden kan door de kopeg in een werkgang over de ploegsneden heen worden gezaaid. Bij de zwaardere gronden moet er vooraf een grondbewerking gedaan worden, voordat Derikx te werk kan.

Een andere loonwerker komt langs voor het zaaien en rooien van de bieten en voor de oogst van de aardappelen. Voor de pioenrozen is er een omgebouwde AMAC-aardappelrooier, waar een kleinere steek op zit. Het planten van deze teelt wordt door de pioenenkweker gedaan.

De pomp die gebruikt wordt bij de druppelirrigatie op het perceel.
Kalkstrooier
De zaaimachine voor bedden van twee keer 1,50 meter met 3 meter kopeg.
De combinatie waar Derikx zijn aardappelen mee poot.
De zaaiuien op het gewastourperceel hebben de groei goed te pakken.

'Doen wat bij je past'
Je moet doen wat bij je past en wat aansluit op de bedrijfsvoering, is het motto van Derikx. Bovendien is geen enkel perceel gelijk en op de een gaat het makkelijker of juist moeizamer dan de andere. "Belangrijk is om het maximale er uit te krijgen, terwijl je het werk leuk houd", aldus Derkx. "Een perceel wat aan de start van de teelt al moeizaam gaat..... Daar kan je je best op doen, maar als je het een cijfer moet geven gaat een 9 of 10 niet lukken. Maar je moet zeker je best doen, want je kan het maar èèn keer goed doen. Maar vergeet niet dat alle kosten die je niet maakt, je er ook niet uit hoeft te halen. Je moet wel doen wat bij je past, als je een man van een 10 bent, moet je geen genoegen nemen met een 7. Want dan heb je er zelf heel het jaar geen goed gevoel bij."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden