Eigen foto

Gewastour uien - week 19

Stand uien zo slecht dat teler ander gewas kiest

11 Mei 2022 - Jesse Torringa

Het gros van de zaaiuien staat boven. Duidelijk is dat het plantaantal lang niet overal meevalt. Zeker op de zwaardere gronden is dat het geval. Op enkele percelen worden daarom de zaaiuien geruimd om plaats te maken voor maïs of aardappelen.

De slechte stand en de hoge kosten van de uienteelt doen enkele uientelers overwegen om de kopeg er doorheen te halen en een ander gewas te telen nu het nog kan. In navolging van andere telers in Nederland maakt ook uienteler Geert Jilissen uit Oeffelt (Noord-Brabant) van de Boerenbusiness Gewastour die keuze: "Ik had geen trek in een half gewas en deze zomer kosten te maken".

430.000 planten per hectare
Het perceel betreft overigens niet het gewastourperceel van Jilissen: "Het gewastourperceel staat er goed op net zoals een ander perceel. Het perceel waar het om gaat, is wat zwaarder en valt ondanks alle inspanningen erg tegen. Het telde maar 430.000 planten per hectare en heeft een zeer slechte verdeling". Het perceel heeft vlak na het zaaien 70 millimeter te verwerken gehad en sloeg dicht als een betonplaat. Beregeningsbeurten en het rollen hebben nauwelijks geholpen het perceel van overheersend leem voldoende open te krijgen. "Op de plekken waar de tanden van de rol precies over de rijtjes uien zijn gelopen, staan de uien wel boven. Nu gaan we er maïs in zaaien, want voor het overzaaien van de uien vind ik het te laat".

De rijtjes waar de tanden van de rol precies overheen zijn gerold, komen wel boven.
De onregelmatige stand op het zware perceel van Jilissen in Oeffelt.

Energie tekort
Het is dit jaar duidelijk dat de zaaiuien gemiddeld beter staan op de lichtere gronden dan op de klei, meldt Arjan Bos, uienspecialist van Hazera. Hij ziet dat de jonge scheuten het lastig hadden met de korst en zich langzaam ontwikkelen: "Het ontbreekt de planten aan energie. De kiempjes hebben lange tijd in zuurstofarme grond doorgebracht en moesten daarna met veel moeite door de korst heen te prikken. Dat kost energie en is niet overal goed afgelopen, doordat ze te lang onderweg zijn. Zo vond ik veel uien tegen de korst die al in het vlaggenbladstadium zaten".

Volgens Bos zijn er ook zeker percelen bij waar de stand goed is, maar is het belangrijk om zuurstof in de grond te krijgen: "Vaak zijn telers wat terughoudend met schoffelen omdat je de kiemen kunt raken, maar met meer zuurstof in de grond zie je een positief effect op de ontwikkeling van het plantje. Ook een beregening, zeker met een zachte nevel, is een mogelijkheid."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Gewastour uien - week 39

Uienoogst vergevorderd, merendeel telers is al klaar

Gewastour Uien - week 39

Drukke, maar ook goede week voor uientelers

Gewastour aardappelen - week 38

Eerste Innovators gerooid, nu geduld opbrengen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden