Agrifoto

Gewastour Aardappel - week 28

Kan beregenen uit met deze kosten?

13 Juli 2022 - Robin de Winter

Hoge temperaturen, zonnig weer en geen neerslag. Daar kan Nederland en eigen heel Europa zich op voorbereiden komende week. De vochtvoorraad begint al in kritieke toestand te raken. Verschillende telers hebben de haspel al uitgetrokken, maar is dat rendabel op fritesaardappelen met deze dieselprijzen?

Haspelen is voor veel mensen geen hobby, daarnaast heeft het negatieve gevolgen voor je grond en is de waterkwaliteit minder. Dit seizoen is er nog een factor die een steeds belangrijkere rol speelt in de overweging: de verdubbelde prijs van diesel. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de dieselprijs voor de consument boven de €2.00 per liter gestegen. Voor een dieselprijs vanaf 4.000 liter exclusief btw betaal je vandaag de dag rond de €1,58. 

Gemiddeld verbruikt een haspel met een eigen pomp 10 tot 15 liter diesel per uur, een haspel die wordt aangedreven door een trekker heeft meer energie verlies en verbruikt rond de 20 liter per uur.

Beregenen om gewas vitaal te houden
Kees trouw geeft toe dat hij nog geen 5 ton erbij heeft beregent. Hij was voor het frezen met de haspel het land op gegaan en is nu met de 2e trek bezig. Zijn reden om te beregenen is om het gewas zo vitaal mogelijk te houden. "Komende week gaan ze amper groeien maar na de hitte pakken ze de groei weer op". Het verbruik per hectare lag bij hem rond de 12 tot 13 liter diesel per uur. Hij denkt dat op dit moment de kosten hoger zijn dan de baten maar wil het risico niet lopen dat de aardappelen na deze week stoppen met groeien. "Aan het eind van de rit wil ik zeggen dat ik er alles aan heb gedaan". Om stress in de Innovators te voorkomen kiest Trouw ervoor om 's nachts de Innovators te beregenen.

Herman Schlepers is ook bezig met zijn 2e trek. De eerste keer was rond de knolzetting en nu vind hij het weer te droog. Hij kijkt wel naar de dieselprijs als hij overweegt te beregenen. Hij ziet dat de prijzen van €1,75 midden juni naar €1,57 medio juli zijn gedaald. 

Schlepers vertelt dat het water meerdere voordelen heeft: Het helpt met groeien én met koelen van de plant. Als de rug nat is ontstaat een microklimaat rondom de aardappels. Dat zorgt dat de plant beter stand houdt met de hitte. Het kleinere loofpakket van de aardappels ziet Herman als een voordeel doordat er minder vocht verdampt. Het kan hierdoor wel minder hard groeien omdat het transport in de plant minder is. 

Kees Vrolijk uit Fijnaart (Noord-Brabant) laat de haspel voorlopig in de schuur staan. Hij heeft nog vocht in de ondergrond en ziet de noodzaak niet nu te beregenen. Zijn gewas is nog in een bloeiend stadium en is dus wat sterker tegen droogte. Hij vertelt dat de relatieve luchtvochtigheid 's nachts ook nog hoog is waardoor planten kunnen herstellen.

'Niet naar dieselprijs kijken'
Jacco van Liere uit Dronten (Fl) kijkt helemaal niet naar de dieselprijs als hij de afweging moet maken om te beregenen. "Dat verschilt misschien een tientje per uur meer, als je het daarvan moet hebben doe je iets verkeerd". Hij heeft eind juni al 15 millimeter beregent en dat was tegelijkertijd met wat neerslag. Deze week is hij van plan zijn gewastourperceel nog een keer te beregenen. Hij wilt vooral sturen op het loof en die nog uitbreiden.

Van Liere zegt dat het beregenen van zijn consumptieaardappelen niet snel interessant is op de kleigrond en dat de waterkwaliteit ook een belangrijke rol speelt in de afweging. Het moet echt droog worden. Toch kiest hij ervoor te beregenen om het loof een boost te geven. Bij percelen met veel loof kan beter niet teveel worden beregent vertelt hij. Uit ervaring heeft hij gezien hoe er schade ontstaat en een zelfde perceel (Innovator en dezelfde grondsoort) die niet was beregend er op het eind van de rit beter op stond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Aardappelen blijven aan de prijs volgens Rabobank

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden