Agrifoto

Gewastour uien - week 29

Vochtvoorraad ook in uien zeer kritiek

21 Juli 2022 - Robin de Winter

Zaaiuien laten het minder zien dan aardappelen, maar ook zij hebben snel water nodig. Toch laten vele ondernemers weten dat ze niet gaan of kunnen beregenen. Is beregenen dan toch te duur geworden of zijn er andere redenen?

In verband met de droogte zijn veel aardappelpercelen van de gewastour al beregend. Niet direct met de intentie om kilo's erbij te krijgen, maar om de plant vitaal te houden in deze warme dagen zodat die later de groei kan hervatten. Inmiddels krijgen de uien het ook steeds moeilijker en overwegen steeds meer uientelers te beregenen.

Wel of niet beregenen
Arjen Jakobs uit Wezup (Drenthe) vertelt dat hij nog niet heeft beregend. Hij wil eerst de regenbui van vandaag (donderdag 21 juli) afwachten. Ook de kwaliteit van het water is niet gunstig voor de uien zegt hij. Volgens Jakobs zit er teveel ijzer in het grondwater waardoor het meer schade kan doen dan het opbrengsten geeft. Wel valt hem op dat zijn uien dit seizoen bijzonder veel wortels hebben. Hierdoor hebben de uien minder last van droogte. Van druppelirrigatie wordt Jakobs nog niet warm. "Dat is €1000 per hectare en dan is het nog niet eens zeker of het nodig is dat jaar." Jakobs ziet meer in elektrisch beregenen. Zo wil hij komend jaar een pomp hebben die elektrisch is aangedreven. De pomp moet achter zijn schuur komen, ook wil hij gebruik maken van zonnepanelen.

De wortels onder de uien van Arjen Jakobs uit Wezup bij verschillende proeven.

Dirk Binnema uit Eenrum (Gr) zegt dat het tijd is voor een regenbui en dan wel een van moedernatuur. Aan beregenen denkt Binnema namelijk niet. Hij is er duidelijk in. "De opbrengsten wegen niet op tegen de kosten." Binnema woont in de buurt van de dijk in Groningen en heeft te maken met kwelwater. "Als je 5 centimeter diep graaft kan je het vocht nog zien zitten". Over druppelirrigatie heeft Binnema ook nog twijfels. Hij vindt het een dure aanschaf, maar zegt wel dat het een stuk minder belastend is voor de bodem.

Overdag beregenen
Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Fr) heeft zijn uien al wel beregend. Hij vertelt dat de extreme hitte bij hem iets minder is omdat zijn bedrijf dicht bij de Waddenzee ligt. Hierom beregent hij overdag en is hij niet bang voor bladverbranding bij het warme weer. Hogenhout heeft ook zijn twijfels over druppelirrigatie. "Er waren eerder veel proeven in de omgeving maar daar is niks van overgebleven. Het zou interessant zijn als het samen ging met fertigatie, dan gebruik je hem in ieder geval, ook als het een nat jaar is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden