Eigen foto

Gewastour Maarten Schuttenbeld

'Grootste deel aardappelen gaan we op contract telen'

13 April 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen van het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: akkerbouwbedrijf Johannes Kerkhovenpolder met de teler Maarten Schuttenbeld (op de foto links) en bedrijfsleider Ludolf Fledderman (rechts) uit Woldendorp (Gr).

De naam zegt het eigenlijk al, maar het akkerbouwbedrijf Johannes Kerkhovenpolder BV dankt zijn naam aan het ingepolderde gebied in de Noord-Groningse landstreek het Oldambt. Het gebied staat van oudsher bekend om zijn grootschalige akkerbouwbedrijven met relatief forse oppervlakten aan granen als tarwe en gerst. Maar ook fritesaardappelen van het ras Innovator worden geteeld.

Meer over:
het bedrijf Johannes Kerkhovenpolder

De Johannes Kerkhovenpolder BV bevindt zich nabij Woldendorp (Groningen). Op een areaal van 550 hectare teelt het bedrijf de gewassen wintertarwe, frites- en tafelaardappelen, pootgoed voor eigen vermeerdering, suikerbieten, zaaiuien en veldbonen. De grondsoort varieert van lichte zavel tot zware klei, typerend voor een poldergebied als deze. De afslibbaarheid loopt dan ook van 15% tot 80%. De aardappelen hebben een teeltrotatie van 1-op-4. Het perceel met Innovator dat meedoet aan de Gewastour is 15 hectare.

Daarom 20 zakelijke en persoonlijke vragen aan Maarten Schuttenbeld, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.

Welke aardappelrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf? 
"We telen op het bedrijf de rassen Agria, Innovator en King Russet. Agria telen we voor de tafelaardappelmarkt en leveren we in maart af bij onze afnemer Schaap. Innovator en King Russet zijn voor de lange bewaring tot en met mei."

Wat is de voorvrucht voor de aardappelteelt?
"De voorvrucht is tarwe. We hebben dit jaar ook een perceel tulpen als voorvrucht. De tulpen worden op tijd gerooid, waarna we op dat perceel een groenbemester inzaaien."

Wat vindt u het mooiste gewas om te telen op uw bedrijf?
"Ik denk dat ik de aardappelen en uien het mooiste gewas. Ik heb niet specifiek een voorkeur. Ook heeft ieder gewas weer zijn eigen ding waar je om moet denken en dat is mooi."

Stro verhakselen of persen?
"Al het stro wordt geperst door een loonwerker. Met name op de zwaardere gronden ploeg je een jaar later alles weer boven als je het het stro gaat verhakselen. Een lichter perceel verhakselen we wel eens, maar niet vaak."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voorafgaand aan de aardappelteelt?
"Alle percelen worden in het najaar geploegd om de grond te laten verweren. Om spreiding te hebben in de grondbewerking, zaaien we de groenbemester over de ploegsnede. Als het voorjaar het toelaat, proberen we te sleepslangen voor het aardappelpoten. Daarna frezen en aardappelpoten met een All-in-One. Voor het poten spuiten we NTS bij de rassen King Russet en Innovator."

Frites of gekookte aardappelen?
"Frieten"

Wat is je strategie qua gewasbescherming in de aardappelteelt?
"We houden ons spuitschema vrij strak.  Ik vind het teeltrisico te groot in de aardappelen, gelet op de kosten die je bespaart met één of twee keer minder spuiten. Je kan beter gewoon het interval aanhouden, dan weet je zeker dat er minder kans is op ziekte."

Wat zijn je hobby's?
"Ik ben nu bezig met het verbouwen van mijn huis. Klussen vind ik wel leuk om te doen."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ik werk hier pas voor het vierde jaar, maar als je naar de verkaveling kijkt, dan is het hier wel makkelijk werken. Door de grote percelen kunnen we efficiënt opereren. Het mooie is dat we met vier fulltime arbeidskrachten het bedrijf rond kunnen zetten. In piekperiodes hebben we wel de beschikking over extra medewerkers."

Hoe kijk je naar de toekomst van het bedrijf qua ontwikkelingen?
"We zien toekomst in mechanische onkruidbestrijding en spot spraying. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in een spuit met spot spraying. We gaan de techniek toepassen in de suikerbieten en zaaiuien. Het doel van spot spraying is alleen spuiten op de plekken waar onkruid staat in plaats van het hele perceel. Zo kunnen we het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen verminderen."

Wat is de beste keuze/verandering geweest afgelopen jaren op het bedrijf?
"Dat we enkele jaren terug zijn begonnen met de teelt van zaaiuien. De teelt bevalt ons goed, dus misschien dat we in de toekomst het uienareaal wel iets uitbreiden."

Wat staat erop nummer 1 van uw bucketlist?
"Het lijkt me nog wel een keer leuk om naar Nieuw-Zeeland te gaan."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Ik kijk niet specifiek naar iets uit, maar ik ben wel blij als het voorjaar weer begint. Na een lange winterperiode mag je dan weer het veld in."

Worden de aardappelen af land of uit bewaring verkocht?
"Alle aardappelen worden uit de bewaring verkocht. Agria bewaren we tot maart. King Russet en Innovator worden bewaard tot en met mei. De aardappelen telen we op contract of vrij, dat verschilt per jaar. De contractprijzen voor komend seizoen zijn goed, dus we telen het grootste gedeelte dit jaar op contract."

Welk beroep had je gekozen als je geen akkerbouwer was geweest?
"Ik heb grond-, weg- en waterbouw gestudeerd, dus dan zou het iets in die richting zijn geweest."

Wat zijn in jouw ogen de kansen en bedreigingen voor het bedrijf?
"Een bedreiging is de onzekerheid in regelgeving van de overheid, waardoor geen duidelijke strategie wordt afgegeven naar de toekomst."

Kan er worden beregend? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"We kunnen de gewassen beregenen met oppervlaktewater. Daarbij hebben we de laatste jaren geluk gehad met de hoeveelheid neerslag die hier is gevallen. Sinds vorig jaar hebben we een beregeningshaspel, dat is toch net wat makkelijker werken dan het inschakelen van de loonwerker. Als het droog is, pakken we de haspel en dan kunnen we direct beregenen. Dan ben je minder snel aan de late kant."

Zonvakantie of wintersport?
"Zonvakantie sowieso, ik ben niet van de wintersport."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour aardappelen?
"We hebben contact gehad met Boerenbusiness of we mee konden doen. Het lijkt mij leuk en interessant om van elkaar te leren."

Aardappelen van het eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Aardappelen van het eigen bedrijf natuurlijk."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

Gewastour Peter Holster

'Altijd op zoek naar nieuwe inzichten in uienteelt'

Gewastour Klaasjan Boer

'Twijfel soms of uienteelt zonder beregenen nog kan'

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden