Gewastour Peter Holster

'Data zijn het instrument en mijn gevoel is de machine'

1 Mei 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Peter Holster uit Marknesse (Fl).

Holster doet dit jaar voor het eerst mee aan de Boerenbusiness Gewastour. Als nieuwe deelnemer kijkt hij uit naar het leren en het discussiëren over onderwerpen met collega-akkerbouwers. Holster is zelf fanatiek met het gebruik van dronebeelden, waarmee hij meer inzicht krijgt in zijn percelen. Ook is hij na de bedrijfsovername overgestapt van de teelt van fritesaardappelen naar pootaardappelen.

Meer over het akkerbouwbedrijf van Peter Holster

Het akkerbouwbedrijf van Peter Holster ligt in Marknesse in de Noordoostpolder. Op het bedrijf worden pootaardappelen, zaaiuien, suikerbieten, witlof en tarwe geteeld. De grondsoort is zavel en in totaal heeft het bedrijf een omvang van 40 hectare. Het bouwplan voor uien is 1 op 6 en de voorvrucht voor de uien zijn aardappelen. Het Gewastour perceel uien wat wordt gevolgd is 6 hectare groot.

Daarom 20 zakelijke en persoonlijke vragen aan Peter Holster, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Uien.

Welke uienrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf? 
"Ik teelde de afgelopen jaren de rassen Hyway en Hypark. Dit jaar teel ik alleen maar het ras Hyway, omdat ik het gevoel heb dat dit ras minder gevoelig is voor fusarium."

Uien van eigen bedrijf of uien uit de supermarkt?
"De uien halen ik natuurlijk gewoon uit de schuur."

Wat vind je het mooiste gewas om te telen op je bedrijf?
"Uien vind ik een bijzonder mooi gewas. Het mooiste aan de uienteelt vind ik dat vanuit zo'n mini zaadje uiteindelijk een mooie grote ui groeit."

Zijn er nevenactiviteiten op het bedrijf naast akkerbouw?
"Naast het runnen van het bedrijf houd ik mij bezig met dronevluchten voor Dronewerkers. Bovendien wordt een gedeelte van de tarwe gebruikt voor het maken van Holster Puur Polderbrood."

Stro verhakselen of persen?
"Het stro wordt verhakseld voor het behouden van organische stof. Voor de teelt van miniknollen wordt een gedeelte van het stro geperst om zelf te gebruiken. Het stro wordt in het voorjaar na het poten over de aardappelruggen verspreid, om in het begin van het seizoen de miniknollen beter te beschermen tegen bladluizen."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voor de uienteelt?
"Voor de teelt van uien wordt kaliflow uitgereden. Als het mogelijk is, wordt daarna een groenbemester gezaaid. De groenbemester wordt uiteindelijk bovenover ondergeploegd met een ecoploeg. De uien worden geteeld op bedden, die volvelds worden gefreesd en daarna aangedrukt met een Güttler-rol. Zo krijg je aansluiting met de ondergrond voor de capillaire werking. De uien worden geteeld op bedden van 2,25 meter. De zaaimachine is uitgerust met ski's in plaats van een frontwiel voor het zaaielement."

Frites of gekookte aardappelen?
"Frites"

Wat is de strategie in gewasbescherming van de uien?
"Aan het begin van het seizoen hanteer ik een korte interval. Daarna probeer ik het juiste moment uit t kiezen om de uien niet te veel te pesten."

Wat zijn je hobby's?
"Meewerken aan het Bloemencorso Vollenhove en skiën."

Hoe kijk je naar de toekomst van je bedrijf qua ontwikkelingen?
"Ik heb sinds kort het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Ik wil het bedrijf blijven doorontwikkelen op een bedrijfseconomische manier."

Wat is de beste keuze/verandering geweest afgelopen jaren op het bedrijf?
"De omschakeling, na de bedrijfsovername, van de fritesaardappel- naar pootgoedteelt. Dat vind ik de belangrijkste verandering de afgelopen jaren. Dit heb ik gedaan, doordat ik met pootaardappelen meer rendement kan maken dan met fritesaardappelen."

Wat staat er op nummer 1 van je bucketlist?
"Een pistenbully besturen en skiën in Canada."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Het mooiste vind ik dat alles weer groeit gedurende het seizoen. Daar kan ik in die periode echt van genieten als ik 's ochtends wakker wordt."

Welke rol speelt de teelt van uien op het bedrijf?
"De uienteelt heeft een vaste waarde op mijn bedrijf, omdat ik uit de teelt jaarlijks een goed rendement kan halen."

Worden de uien af land of uit bewaring verkocht?
"De uien die ik teel op mijn eigen percelen, gaan de bewaring in. Voor de percelen die ik huur heb ik de opslagcapaciteit niet. Daardoor worden deze uien af land verkocht."

Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"Ik teel de uien altijd voor de vrije markt, dus niet op contract. De uien is het enige gewas waar ik zelf invloed heb op de prijs."

Wat zijn in u ogen de kansen en bedreigingen voor het bedrijf?
"Door een klein bedrijf blijft alles overzichtelijk. Een bedreiging voor het bedrijf is de snel veranderende wet- en regelgeving"

Kunnen de uien worden beregend? Zo ja, wat is de strategie die je hanteert?
"Ik beregenen de uien via mijn haspel. Het moment van beregenen bepaal ik door data en mijn gevoel. De data zijn het instrument en mijn gevoel is de machine."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour uien?
"Kennis delen met collega's."

Welk beroep had je uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Vertegenwoordiger in de agrarische sector"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gewastour Gybert Doggen

'Zoeken nieuwe teelten rode draad in ons bedrijf'

Gewastour Uien- Week 20

Droogte slaat toe op land, beregenen weer begonnen

Gewastour Kees Trouw

'Landbouw is als een complex schaakspel'

Gewastour Uien- week 19

Bonenvlieg rukt op, effectieve middelen weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden