Shutterstock

Gewastour Week 35 - weer

Augustus een verzopen, maar groeizame maand

1 September 2023 - Robert Reijerse

De grote hoeveelheden neerslag met gematigde temperaturen hebben de afgelopen weken tot zeer groeizaam weer geleid voor de aardappelen en uien. Tegelijkertijd bracht de neerslag en soms hoge luchtvochtigheid uitdagingen in de gewasbescherming. Ondanks de inspanningen en extra werkuren hadden telers het lastig om de kwaliteit van de gewassen goed te houden.

Het wisselvallige weer van juli trok door naar augustus, waardoor afgelopen maand een kletsnatte start had. Uiteindelijk viel er in augustus gemiddeld 107 millimeter neerslag, veel meer dan het langjarig gemiddelde van 83 millimeter (KNMI). Met name de eerste twee weken van de maand belemmerde de aanhoudende neerslag telers ervan om tarwe te dorsen, met name in het midden en noorden van het land. Schot kwam veelvuldig voor in tarwe die al weken lang tegen de grond genageld lag. Tussen de buien door kon er soms (of soms eigenlijk net niet) worden gedorst. Alles bij elkaar kwam het de gemiddelde kwaliteit niet ten goede.

Phytophthora druk
Ook in de aardappelen sloeg phytophthora wild om zich heen door het wisselvallige weer. Het leidde tot een zeer hoge phytophthoradruk, waarbij de aantastingen al in juli werden waargenomen. Ook toen medio augustus een droge periode aanbrak, bleef de schimmel actief. Door temperaturen tussen de 10 graden en 25 graden en lange bladnatperiodes bleef de aardappelziekte in de benen.

Neerslagkaart augustus 2023. Bron: KNMI

Verspreid door Nederland zijn er meerdere gebieden waar de neerslag de afgelopen maand opliep tot boven de 150 millimeter, zoals in Zeeland en het oosten van Nederland. Enkel in het noorden is gemiddeld iets minder neerslag gevallen volgens de weerdata van het KNMI. Grote problemen in percelen door de vele of hevige neerslag waren er amper, hoewel in meerdere gebieden nu wel waterschade zichtbaar is door de totale hoeveelheid millimeters.

Succesformule voor groeizaam weer 
We kunnen eigenlijk wel spreken van typisch Hollands zomerweer: neerslag met gematigde zomertemperaturen, wind en tussendoor wat zonneschijn. Daarnaast steeg het kwik de afgelopen maand nooit boven de 30 graden. Ter vergelijking: vorig jaar steeg de temperatuurmeter zeven maal de 30 graden voorbij. Het typische Hollandse zomerweer verlengde de sterke gewasgroei, die pas in juli dit jaar op gang kwam na een langdurige droogte. Zowel de aardappelen als uien hebben flink wat kilo's gemaakt en staan er nu nog bovengemiddeld groen op. De uien groeien ook nu nog goed door, geven telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour aan en strijken later dan in andere jaren. Wat niet gek is, gezien de latere zaaidata. Maar daarmee wordt de achterstand die het gewas heeft opgelopen aan het begin niet ingehaald, is het unanieme antwoord. 

De gemiddeld temperatuur in de maand augustus kwam uit op 17,6 graden. Dit is 0,3 graden lager dan gemiddelde maand augustus. 

Temperatuur
in Celcius
2023 2022 Langjarig
gemiddelde
Februari 5,7 6,8 3,9
Maart 7,0 7,3 6,5
April 8,7 9,3 9,9
Mei 13,4 14 13,5
Juni 19,4 17,1 16,2
July 18,1 18,6 18,3
Augustus 17,6 20 17,9
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Gewastour week 11

Groeiseizoen begint weer vals voor uientelers

Gewastour proefrooicijfers

Lastig groeiseizoen terug te zien in opbrengstcijfers ui

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden