Eigen foto

Gewastour Adriaan Wortman

‘Met 14 telers bedienen we samen een fastfoodketen’

28 Mei 2024 - Jesse Torringa

Met 75 hectare fritesaardappelen heeft Kroes Akkerbouw in Dronten een duidelijke focus op dit gewas, dat hoofdzakelijk aan fastfoodketen Five Guys Burgers en Fries wordt geleverd. Daarvoor werkt het samen met veertien telers. Adriaan Wortman is medeverantwoordelijk voor de aardappelteelt en is optimistisch over alle uitdagingen. "We grijpen iedere kans aan om ons te onderscheiden in de afzetmarkt met gewassen en in papieren zakken ingepakte aardappelen." Bovendien maken zij veel gebruik van slimme meststoffen op het bedrijf.

Gedurende het groeiseizoen volgt Boerenbusiness Gewastour weer tien percelen met Innovator fritesaardappelen. Van het poten tot de oogst nemen de deelnemende akkerbouwers ons mee in de teelt en beslissingen die zij nemen gedurende het seizoen. In deze serie interviews maken we iedere keer kennis met één teler, zijn bedrijf, visie en strategie. In dit deel Adriaan Wortman, die werkt op het akkerbouwbedrijf Kroes Akkerbouw en bij Plantcoaching. Eigenaar Philip Kroes is met het bedrijf Plantcoaching al vier jaar als partner verbonden aan de Gewastour. Wortman doet dit jaar voor het eerst als teler mee.

Bedrijfsgegevens

Adriaan Wortman is opgegroeid in Flevoland, waar zijn passie voor de agrarische sector is ontstaan. Hij werkt voor zowel het bedrijf Plantcoaching als op het akkerbouwbedrijf Kroes Akkerbouw. Daarnaast zet hij zich actief in bij Farm24. Met vijf jaar ervaring bij het bedrijf van Kroes, en een recente toename in verantwoordelijkheid, speelt Wortman een steeds actievere rol binnen het veelzijdige bedrijf. Zij bewerken ongeveer 170 hectare in Dronten (Flevoland) met gewassen zoals aardappelen, suikerbieten, zaaiuien en tarwe. "Ongeveer een kwart van het land wordt gebruikt voor de teelt van aardappelen. De meeste grond van het areaal wordt gehuurd of gepacht"

"Dit jaar telen we ongeveer 75 hectare aardappelen. Dit zijn de rassen Tiger, Sagitta en Innovator. Half maart zijn we begonnen met het poten van de aardappelen op een perceel met lichtere grond, waarbij we voorgekiemde Innovator aardappelen hebben geplant via het Joppe voorkiemsysteem. Begin mei zaten alle aardappelen in de grond."

Grove structuur van de grond
Het Gewastourperceel, dat wordt gevolgd door Boerenbusiness, bestaat uit 16 hectare Innovator fritesaardappelen. De voorvrucht van dit perceel was tulpen, waarna een groenbemester is ingezaaid. Het perceel is op 14 april gepoot. "Over het algemeen zijn we tevreden met hoe het poten is verlopen, hoewel we wel wat uitdagingen tegenkwamen vanwege de grove structuur van de grond", blikt Wortman terug. "De grove structuur is ontstaan door de bollenteelt van afgelopen seizoen. Het perceel is eind januari geploegd, waardoor het perceel helaas geen vorst heeft gehad. Als gevolg hiervan is de grond niet optimaal verweerd."

"De grond waarop we telen, is over het algemeen van hoge kwaliteit. We bevinden ons in een gebied met een rijke minerale samenstelling, gekenmerkt door veel schelpen en een overblijfsel van een drooggelegde zeebodem. Deze grond, doordrenkt met calcium, draagt bij aan de houdbaarheid en kwaliteit van de aardappelen en is uitermate geschikt voor het telen van fritesaardappelen".

Bewaring en afzet
De fritesaardappelen worden op het bedrijf in Dronten bewaard in een aantal gehuurde bewaarboxen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een kistenbewaring met mechanische koeling en droogblaassysteem, wat ideaal is voor het behoud van de kwaliteit. Een belangrijke voorwaarde is dat de aardappelen niet te veel grond bevatten. In totaal passen er 2.100 kisten in de koeling. Adriaan: "We streven ernaar om de aardappelen tot juni/juli te bewaren. Soms moeten ze eerder worden afgeleverd vanwege logistieke redenen, zoals het niet tijdig verkrijgen van aardappelen van andere telers. Onze klant (Five Guys) is een Amerikaanse fastfoodketen met 250 vestigingen in Europa, het Midden-Oosten en Azië. Het is een van de grootste afnemers van onze fritesaardappelen. Dit jaar hebben we 14 telers uit Flevoland die onder contract en/of vrij voor ons telen, waardoor we een constante afzet van fritesaardappelen kunnen garanderen. We bewaren, wassen, verpakken en zetten de fritesaardappelen vervolgens af."

Slimme meststoffen
Met een eigen bedrijf dat zich focust op bemesting in aardappelen is het niet zo gek dat hier op het b]pdrijf van Kroes veel aandacht aan wordt besteedt, zo legt Wortman uit. "We gebruiken slimme meststoffen van PlantCoaching die de plant laat richten op de reproductieve groei. Deze meststoffen zijn met name geschikt voor Innovator-aardappelen, maar kunnen ook worden toegepast op andere aardappelrassen. Ze optimaliseren de opname van voedingsstoffen voor de plant, wat zorgt voor een betere beworteling. Ook wordt de efficiëntie van de bemesting verhoogd. Dit gebeurt met een vloeibare meststof die tijdens de bestrijding van phytophthora kan worden toegediend in een dosering van 40 liter per hectare. Bij succes kan dit leiden tot een extra opbrengst van 2,5 tot 4 ton per hectare. "

"Daarnaast gebruiken we ook het product Bocan, een op NH-2 niveau gebaseerde meststof die voornamelijk gericht is op reproductieve groei en de productie van cytokininen groeihormoon stimuleert. Dit draagt bij aan betere beworteling, meer nakomelingen, uniformere maatsortering en verdere optimalisatie van de opbrengst en kwaliteit van onze gewassen."

Gewasbescherming en beregenen
Mechanische onkruidbestrijding wordt op het bedrijf niet toegepast. In plaats daarvan wordt zo efficiënt mogelijk met chemische gewasbescherming gewerkt. "Dit jaar hebben we geïnvesteerd in een nieuwe zelfrijdende veldspuit met luchtondersteuning om dit proces te optimaliseren. Tijdsbeheer is van cruciaal belang gezien de drie verschillende bedrijfstakken op één locatie. Op een dag is het vaak niet mogelijk om alles tegelijk te doen, hoewel het wel moet gebeuren."

"We beginnen gemiddeld vroeg in het seizoen met het beregenen en zijn sinds vorig jaar gestart met het gebruik van de gewasmonitoring van FieldScout. Dit was een test en dit programma wordt volgend jaar verlengd. Daarnaast gebruiken we dit jaar ook een bodemvochtsensor van AgroExact. We zijn benieuwd naar de resultaten die deze nieuwe technologieën ons zullen brengen."

Innovatie en groei
"Innovatie en groei staan centraal op het bedrijf. In de snel veranderende agrarische sector zien Adriaan en Philip nog veel mogelijkheden. "We staan nu natuurlijk voor uitdagingen, zoals het verbeteren van ons onkruidbeheer, verminderde beschikbaarheid van chemie, plantweerbaarheid en het efficiënter toedienen van meststoffen," zegt Adriaan realistisch. "Deze uitdagingen dagen ons uit om slimme oplossingen te vinden en onze werkwijze te verbeteren, met extra aandacht voor bodemverdichting en het omgaan met wisselende weersomstandigheden. Als telers voelen we de groeiende druk om op het juiste moment te handelen en grijpen we elke kans aan om ons te onderscheiden en hierop in te spelen." Als teler moet continu op de veranderingen van de bodem, het weer en andere uitdagingen anticiperen, wij gebruiken daarom ook de slogan: Planticiperen kan je leren!"

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappelen - week 23

Phytophthora slaat al vroeg in het seizoen toe

Gewastour aardappel - week 22

Problemen blijven zich voor aardappeltelers opstapelen

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Gewastour aardappelen - week 21

Gemiddelde pootdatum gaat seizoen 2023 voorbij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden